na zimno - 10906 przepisów (strona:334/728)

Smażone zielone pomidory 141

racji tego, że mam ogródek i już się zrobiło zimno, nadszedł czas zbierać pozostałe niedojrzałe pomidory ze szklarni. Część powoli dojrzewa w kartonach, trochę przerobię na pyszną słodką konfiturę z zielonych pomidorów oraz wytrawną na sałatkę na zimę. dzisiaj jednak zapragnęłam zjeść pomidory smażone w bułce tartej. Przepis jest bardzo prosty a przygotowanie nie sprawi nikomu kłopotu. Składniki: - zielone pomidory

Co na wege obiad?
Żeberka miodowo-musztardowe 172

Żeberka miodowo-musztardowe Zima za pasem , więc i organizm domaga się tłuszczu , białka , wszystkiego co kaloryczne ..jak u misia – trzeba sadło związać , co by zimno nie było " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po jednokrotnej żeberkowej rozpuście , nie obrośniecie w tłuszcze , to na pewno , ale jaki smak

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z makrelą wędzoną 213

zewnątrz jest tak zimno, że nawet wychodzić się nie chce. Ale obowiązki to obowiązki :) Po powrocie do domu musiałam zjeść coś rozgrzewającego a zapiekanka nadaje się do tego idealnie. Proporcje są spore, więc obiad na dwa dni mam gotowy :) Składniki: - 1 kg makaronu nitki - 1 brokuł - 1 mały słoiczek zielonych oliwek - 2 średnie makrele wędzone - 250 g sera żółtego

Zainspirowana w kuchni
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 209

czasu aż ryż w rolkach stanie się miękki. Trudno podać dokładny czas bo zależy to od gatunku ryżu który wybraliśmy. Podawać można na ciepło i na zimno. Dolmaski idealnie nadają się do zapeklowania na zimę na sucho lub w oliwie.Może być olej rzepakowy. Podałam Dolmaski zwilżone oliwą, do tego kawałki cytryny, czarnyme oliwkami i wielkie czerwone oliwkami Kalamata

Sztuka gotowania w/g Samiry
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 196

mnie dwie blachy bułek, nie pieczcie ich razem, tylko każdą blaszkę osobno. Te bułki są bardzo puszyste i bardzo miękkie. Pyszne i na ciepło, i na zimno. Jeśli na drugi dzień zrobią się odrobinę czerstwe, nic nie szkodzi na przeszkodzie by spryskać je delikatnie zimną wodą (spryskiwaczem do kwiatów będzie idealnie!) i odświeżyć w piekarniku, nastawionym na 150⁰C. Będą

Karo in the Kitchen
Grzanki z serkiem, bakłażanem i marchewką. 176

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza. W niektórych miejscach spadł śnieg. Zimno, szaro i buro jest na zewnątrz. Nie ma się ochoty nigdzie wyjść, nawet z ciepłego łóżka :-). Rano jak wstajemy, to mamy ochotę zjeść coś ciepłego na śniadanie. Ja proponuję Wam takie cudne małe grzaneczki. Posmarowałam je serkiem twarogowym i ułożyłam na nich paseczki podsmażonych warzyw z ziołami prowansalskimi

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Jesienny napar antyprzeziebieniowy - uśmiechnięty koktajl mołotowa 160

Jesień w Trójmieście panoszy się po swojemu.Paraliżuje zimnem i mleczną mgłą o poranku,a to uderza intensywnym błękitem nieba.Omiata rześkim powietrzem, błyska słońcem, kusi kolorami. Nic tylko czekać aż wyleje kubeł zimnej wody na mieszkańców. Świat powoli czerwienieje. Trawy i liście żółkną. Na chodnikach resztki zieleności to tylko łupiny kasztanów. Gdzieś w dywanie z liści wypatruję wiewiórkę wcale

Fiolka w kuchni
Rewelacyjny hummus z pieczonymi burakami 200

kolejną z nich, tym razem z buraczkami. Klasyczny hummus jest rewelacyjny, lecz z dodatkiem marchewki, dyni, buraków nabiera zupełnie innego wymiaru smaku. Świetnie sprawdza się nie tylko jako zimna przekąska, ale również jako smarowidło na kanapki i jako dodatek do potraw.  Składniki: - 200g suchej ciecierzycy (ok. 400 po ugotowaniu) - 2 średnie, ugotowane buraki - 2 łyżki tahini - sok z połowy

Be Fit Be Strong
Deser z dyni 91

noc.Rano,dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 30-35 minut,aż dynia zmięknie.Podawać z pokruszonymi orzechami włoskimi, Podawać na ciepło ,jak i na zimno

w mojej kuchni
naleśniki grillowane z mięskiem warzywnym... 187

NALEŚNIKI: mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka pszenna graham typ 1850 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka/XL, woda zimna 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi  Royal Brand 2 łyżki, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: mięso mielone indycze 30 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 220

pieczemy 30 minut. Upieczoną szarlotkę, gdy przestygnie, oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka z lodami i bitą śmietaną to bez wątpienia jedno z najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę – szarlotka, jabłecznik. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną w pieczeniu Ciasta

mojewypiekiinietylko
Szynka wieprzowa z siatki faszerowana jabłkami 191

Szynka pieczona z piekarnika - nie trzeba się wiele napracować, by podać na obiad kawałek pysznego pieczystego. Mięso robi się samo, a podać możesz na ciepło lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Jako urozmaicenie proponuję naszpikowanie mięsa farszem jabłkowo- cebulowym. Doda pieczeni miłego, bardzo smacznego aromatu. Mięso z nadzieniem możesz zawiązać sznurkiem kuchennym lub dużo łatwiej - po prostu umieścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami 109

przygotujemy w 20 minut. Kremowy sos z słodkawą cebulą, wyrazista kiełbasą i chrupiącymi orzechami zestawiony z zielonym brokułem stanowi bardzo sycące danie, idealne na jesienny obiad, kiedy za oknem zimno i wietrznie. Nie oszukujmy się to danie nie jest dietetyczne choć można je nieco "uzdrowić

Pyry na Gaz
Tarta migdałowa z gruszkami 186

Bardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Składniki ciasta wrzucić do miski i szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ciasto 30 minut w lodówce. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie zamknięte, interwał

Kuchnia Pokoleń
Puszyste placki z jabłkami 452

koloru. Po usmażeniu placki układamy na talerzu na papierowym ręczniku kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki podajemy od razu posypując je cukrem pudrem. Choć są też równie smaczne na zimno. Jak pisałam powyżej w przepisie, do placków użyłam wody gazowanej przygotowanej w specjalnym ekspresie, który możemy ustawić na naszym kuchennym blacie. SodaStream to estetyczny, niewielki i prosty w obsłudze

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania