na zimno - 10906 przepisów (strona:337/728)

Tarta Migdałowa z Gruszkami 196

ciągu dnia więcej deszczu mniej słońca, wiatr z którym od zawsze mi nie po drodze Dzisiaj rano, odprowadzają Gabriela do szkoły padło pytanie: „Mamo, kiedy przestanie być już zimno” upsss… Moja dość optymistyczna odpowiedź, w którą to samej jest mi ciężko uwierzyć: „Synku, będzie piękna jesień tego roku”. Nadzieja umiera ostatnia – tak mówią Skoro

Made By Mom And Son
Fasolka szparagowa z bułeczką 158

posolić do smaku. Chwilkę podsmażyć, aż bułka delikatnie się zrumieni. Fasolkę zalać zasmażką (można też fasolkę wrzucić na patelnię i tam wymieszać).  Jest pyszna na ciepło i na zimno, znakomita jako samodzielne danie lub jako dodatek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mini rogaliki 143

drożdży ok. 8-10 łyżek śmietany Nadzienie: słoik marmolady (ok 350g) Wierzch: cukier puder Sposób przygotowania: Składniki na ciasto posiekać ze sobą, zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do zimna- ok. 30 min. Ciasto rozwałkować, pokroić na małe kwadraty o bokach ok. 6x6cm. Każdy listek ciasta położyć przed sobą na kształt rombu i na jeden róg nakładać po odrobinie marmolady. Zwijać

Kuchnia w czekoladzie
Sernik brzoskwiniowy z winogronami 172

Serniki na zimno to idealne rozwiązanie na czas upałów. Choć te już za nami, to miło jest czasem przypomnieć sobie, jak smakuje lato... Torcik jest nie za słodki, nie za mdły, a do popołudniowej kawki w sam raz. Składniki: Tortownica o śr. 26cm Spód sernika: Opakowanie wafelków kokosowych (80g) np. firmy Skawa 2 garści płatków czekoladowo karmelowych Lion Sernik

Kuchnia w czekoladzie
Tort Bakaliowa straciatella 214

Kremy: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Białą czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do żelatyny, mieszając żeby się rozpuściła. Studzimy w zimnej kąpieli wodnej. Ma być zimna ale nie zastygnięta. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serki mascarpone. Mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę z żelatyną. Masę dzielimy na 3 części: 2 większe i jedną mniejszą- by wystarczyło

Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń gryczana z pieczarkami i śliwką 192

Pieczeń drobiowa z dodatkiem kaszy gryczanej, śliwek i pieczarek. Doskonała w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej 25 dkg drobiowego mięsa mielonego 5 dkg śliwek suszonych kalifornijskich 20 dkg pieczarek 2 łyżki oleju sól pieprz 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: Na formę keksową 20x10cm Pieczarki myjemy, oddzielamy korzonki. Główki

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z kurczakiem, tortellini i czerwoną fasolą 416

minut. Studzimy i obieramy. Tortellini wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do wystudzenia. 2. Groszek, kukurydzę i fasolę przelewamy zimna wodą i odcedzamy. Łączymy z kurczakiem, jajkami pokrojonymi w kostkę oraz tortellini. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku

Kuchnia w czekoladzie
Hiszpańska tortilla 194

wyrównujemy i smażymy do ścięcia jajek na małym ogniu. Następnie przy pomocy talerza obracamy tortillę i zsuwamy, by przypiekła się druga strona. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło bądź zimno.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Delikatne roladki schabowe 305

Przy czwartku warto pomyśleć o czymś konkretnym na obiad. Moja propozycja to roladki schabowe z mieloną szynką i pieczarkami. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeszcze zdążycie je dziś przygotować, więc do dzieła :) Składniki: 1 kg schabu bez przerostów 40 dkg mielonej szynki 4 pieczarki sól, pieprz rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab nacinamy tak, by zrobić

Kuchnia w czekoladzie
Francuskie ślimaki z salami 237

Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 30 minut. Ślimaczki smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.  Można podawać je z filiżanką barszczu czerwonego

Kuchnia w czekoladzie
Kasza manna na mleku z musem jeżynowym 161

grudki. Przelewamy do podania. W blenderze miksujemy na gładki mus jeżyny z cukrem. Podajemy z grubą warstwą musu jeżynowego ułożonego na wierzchu, dekorujemy owocami. Smaczna na ciepło i na zimno

Moja smaczna kuchnia
Seromakowiec 316

przyznaję się, jestem miłośniczką serników wszelkiej postaci, tych na zimno, na ciepło, z owocami, z bakaliami i tych z makiem również dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na moim zdaniem najlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z makiem ;)   Spód: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki

Cynamonowe szczęście
Dressing bazyliowy, czosnkowy, ostro-słodki czy słodko-ostry? -sposób na nudną sałatę :) 201

Dressinng często mylony z sosem lub dipem, różni się od sosu tym, że jest gęstszy, podawany jest na zimno, bezpośrednio na potrawy, przede wszystkim do sałatek, namiast w stosunku do dipu, który raczej podawany jest w osobnym naczyniu do krakersów, krojonych warzyw

Pause Gotowanie!
Tarta warzywna z mini marchewkami zdrowy lunch 215

spód. Na wierzch masy ułóż Marwitki posmarowane z wierzchu oliwą, aby nie wysuszyły się podczas pieczenia. Piecz ok 20 minut w 190 stopniach. Jest smaczna na gorąco i na zimno. Podawaj z ulubioną sałatą. Ja do niemal wszystkiego używam rukoli, ale szpinak będzie idealny lub śwież tymianek

AZgotuj!
Jabłka karmelizowane na zimę 239

jabłek pigwę, ulubione przyprawy (1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru lub kardamonu) lub łyżeczkę ziaren czerwonego pieprzu z zalewy dla przełamania słodyczy i nadania jabłkom lekkiej pikanterii. Polecamy... na ciepło i zimno jako dodatek do ciast, deserów, tostów, gofrów, naleśników itd. :) Podczas robienia przetworów (nie tylko karmelizowanych jabłek) bardzo przydatna jest silikonowa dziurkowana pokrywa na rondel. Odprowadza parę, zapobiega rozbryzgom i ogranicza

SzczyptaSmaQ