Krokiet z farszem grzybowym 231bardzo cieniutkich naleśników , smażonych bez tłuszczu -zimych 0,5 kg mieszanych grzybów leśnych ( oczyszczonych i obgotowanych w wodzie z solą ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g wędzonego na zimno boczk u 2-3 gałązki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu sojowego grzybowego 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 jajka
Ogrodnik w podróży
Sałatka warzywna z kabanosami 256który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Majonez ma idealną kremową konsystencję i nie zawiera żadnych substancji konserwujących. To doskonały dodatek do wielu potraw, szczególnie przygotowanych na zimno, między innymi sałatek, przystawek czy kanapek. Majonez ma funkcjonale opakowanie. Produkt wart polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM
Tradycyjna kuchnia Kasi
KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM 261Połączenie serków homogenizowanych z galaretką to chyba najprostszy sposób na tzw. sernik na zimno. I muszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu serniki. Nie są zbyt słodkie, mają bardzo delikatną konsystencję, a w zależności od użytych serków i galaretek mogą cieszyć oko kolorowym, fantazyjnym wyglądem. Dziś wersja sernika z kolorowymi galaretkami w środku i pysznym brzoskwiniowym musem
Walijskie Pichcenie
Placuszki-racuszki z kaszy manny 148wyszło w sumie 3 patelnie placków) i zajadając się jednym pomyślałam jak dobrze muszą smakować z dodatkiem tartego jabłka... Następnym razem tak właśnie spróbuję ;) Składniki: 1/2 szkl. kaszy manny + zimna woda do rozrobienia 1 szkl. mleka 3 duże jajka 2 płaskie łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła 82% tłuszczu olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę mannę, rozrobioną w zimnej wodzie
Kolorowy Przepisownik
Konfitura malinowa z cukrem różanym 205Wyobraźcie sobie. Zima, zimno, mróz i śnieg. Albo najgorsze (dla mnie) miesiące, czyli listopad i luty. Buro, sino, okropnie. A przed nami drożdżowa bułeczka maślana, kubek kakao i słoiczek konfitury malinowej. Otwieramy z kliknięciem nakrętkę, wąchamy i czujemy lato. Dla mnie konfitura malinowa to czysta esencja lata. A maliny z nutą róży? Marzenie! Z racji tego, że robię dość dużo
Cakes By Kejt
Bazyliowa zupa krem 145piękne upalne lato, więc w moim ogródku bazylia też zachwycona takim stanem rzeczy rośnie jak szalona. Przerabiam ja na różne sposoby, ostatnio raczej na słodko: Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliową panna cotta z poziomkami Lemoniadę bazyliową II Lemoniadę bazyliową Syrop bazyliowy Dziś natomiast przyszła kolej na danie wytrawne, oto pyszna bazyliowa
Kulinarne przygody Gatity
Lemoniada z arbuza. Arbuziada 218zdrowsza niż kupne napoje, które zawierają jakieś dziwne składniki zamiast prawdziwych soków owocowych. P rzy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego arbuza, zimna woda, sok z cytryny i ew. trochę miodu lub cukru jeśli wyda się komuś zbyt kwaśna. Można ją mocniej rozcieńczyć, ale ja lubię dobrze czuć smak owoców. Lemoniadę możecie zrobić
Smaczna Pyza
Kokardki z musem truskawkowym 187Makaron kokardki – 40 dag Truskawki – 1 kg Cukier – 4–5 łyżek Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Liski mięty Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimna wodą i odsączyć na sitku. Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, parę odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Makaron wyłożyć na talerze i polać przygotowanym musem truskawkowym oraz
Camilla w kuchni
Sernik na zimno z wiśniami 213Dzisiaj słodko na moim blogu. Sernik z serków hormonizowanych z wiśniami. Podobny przepis tylko z brzoskwiniami można zobaczyć tutaj Sernik na zimno . Wiśnie wtopione w bitą śmietanę. Pyszności. SKŁADNIKI: 5 serków homogenizowanych o smaku waniliowym ( można więcej, wtedy mamy wyższy ) 5 galaretek w różnych kolorach ( galaretki proporcjonalnie do serków) 1/2 kg świeżych wiśni 500 g. śmietanki 30 % 1/2 szklanki
W kuchennym oknie Ewy
szynka 214czasie wyłączamy piekarnik zostawiając mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno
Miód i pieprz
Sałatka ziemniaczana 390Robiłam różne sałatki ziemniaczane, ale żadna nie smakowała mi tak jak ta - chyba najprostsza ze wszystkich. Co ważne jest świetna na ciepło i na zimno. Ostatnio zjedliśmy ją z polędwiczkami w sosie kurkowym. Kawałki ziemniaków, boczek, dymka i duuużo pieprzu - niewiele składników, ale za to jaki efekt! Nie jest to lekkie danie, ale w rozsądnej ilości nie zaszkodzi
Kulinarne Inspiracje
Olej arganowy Bio Planete + lody mango-banan :) 197berberyjskie kobiety. Ziarna arganu są ręcznie zbierane i obłuszczane, a następnie poddawane delikatnemu prażeniu, które wydobywa charakterystyczny smak i aromat oleju. Proces tłoczenia na zimno pozwala zachować wszystkie cenne składniki odżywcze. Jeden litr oleju arganowego uzyskiwany jest z około 35 kg ziaren. Butelkowanie odbywa się południowej części Francji, gdzie gotowy olej arganowy przelewany jest
Zdrowie na języku :P
Malinowe ciasto z waniliowym obłoczkiem na cynamonowym spodzie 219piekarnik odmawia współpracy. No niefajnie i to bardzo! Chciałoby się zjeść coś dobrego, a tu klapa, nic nie da rady upiec. Wtedy z pomocą przychodzą ciasta bez pieczenia, na zimno. Jako, że zaopatrzyłam się w trochę malin (ot, raptem 5 kilo), to ten deser koniecznie musiał być właśnie z malinami. Pyszny, nie za słodki, z lekko wyczuwalną nutką cynamonu. Kompozycja
Cakes By Kejt
ratatuj 162które musi smakować każdemu. Składniki dla 4-6 osób 2 bakłażany 2 cukinie 6 pomidorów 2 cebule 4-6 ząbków czosnku 4 papryki 12-15 łyżek oliwy tłoczonej na zimno świeża bazylia natka pietruszki sól, pieprz łyżeczka cukru (płaska) tymianek Sposób przygotowania W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w cienkie plastry bakłażany razem z tak samo
Miód i pieprz
Tortilla de patatas - pierwszy przepis 174tortilla znalazła się na talerzu. Następnie zsuwamy ją delikatnie ponownie na patelnię. Voila! Tortillę kroimy na porcje według własnego uznania. Możemy podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zainspirowane: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 78 . Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku