przygotowaniu deser, podobny do sufletu. Wyraźny w smaku, lekki, o piankowej konsystencji. Mocno pomarańczowy więc dla amatorów tych owoców na pewno będzie doskonały. Można go jeść na ciepło lub zimno, polecam gorący z dodatkiem gałki waniliowych lodów. *na 6 sztuk Składniki: duża pomarańcza 4 jajka 2 duże łyżki cukru pudru łyżka mąki dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich Pomarańczę wyszorować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamówiąc wolę je od wszędobylskich truskawek. Mam na nie tyle planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie, z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaeklerki- bardziej podłużne ciastka nadziewane są budyniem (ja wyrabiam go z masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem. Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWszelkiego rodzaju wytrawne drożdżowe wypieki goszczą na moim stole bardzo często. Najczęściej podaję je na przyjęciach, koniecznie w towarzystwie czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale na zimno też są bardzo smaczne. Te z pieczarkami bardzo smakowały moim gościom. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 15 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarodzinie pieczemy je często, najczęściej z truskawkami, próbowałam też z brzoskwiniami a teraz nadeszła kolej na maliny. Można by rzec, że z wyglądu to zwyczajny sernik na zimno. Jednak ser, z którego powstało przełożenie robimy sami na bazie mleka, śmietany i jajek. Jest obłędnie delikatny, a w połączeniu z masłem i cukrem pudrem naprawdę rozpływa się w ustach. Tego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawrzucam do piekarnika i gotowe. Taka marynata z miodu i musztardy nadaje udkom bardzo oryginalny smak, który podkręciłam dodatkowo odrobiną chilli. Były pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu duża szczypta chilli 3 ząbki czosnku pieprz sól według uznania Mięso oczyścić, każde udko podzielić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaAustralii. Pyszne zarówno na słono, jak i na słodko. Moje w wersji razowej i bardzo pyszne. Nie mogliśmy się dziś od nich oderwać. Wspaniałe na ciepło i na zimno. Warto zrobić, na prawdę warto! Składniki (na 5-6 sztuk): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 gram masła 3 łyżki cukru
Mango PapajaWitajcie :) No i minął już rok mojego blogowania :) Z okazji dzisiejszych Urodzin bloga chciałam Was zaprosić na torcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre
Sama słodycz i szczypta chilimaczamy nasze trójkątne kanapki. Powinny dobrze "namoknąć". Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy nasze tosty z obu stron na złoty kolor (na małym płomieniu). Podajemy ciepłe, choć i na zimno dobrze smakują. Smacznego
Słodkie okruszkipiersi indyka z serem i suszonymi pomidorami. Wcześniej na moim blogu pojawiły się równie pyszne roladki z orzechami ze schabu (przepis) . Do tego miałam buraczki , które lubię tylko na zimno i ziemniaczki. Prawda, że smaczny obiadek? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam po przepis. Składniki na 6 roladek 500 g piersi z indyka 6 kawałków suszonych pomidorów
O kuchni z uczuciemLidlu trwa właśnie tydzień włoski. Wykorzystując to, że dostałam paczkę pysznych sycylijskich produktów przygotowałam na bazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego
Kuchnia w czekoladzieZimno . Rtęć w termometrze nie ponosi się już powyżej dziesięciu kresek, i chyba jakoś podświadomie uznałam to za znak zbliżającej się nieubłaganie zimy. Owijam się w swetry i szale, piję gorącą herbatę i staram się nie myśleć o tym, że odmrożone palce mogą po prostu odpaść. Wychodzę z Ptysią na spacer; idziemy do parku i nagle przenoszę się w zupełnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmniejszamy ogień i gotujemy, około 10 minut. Gotowe przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy skórkę z pomarańczy oraz pestki z granatu, posypujemy chia. Świetnie smakuje na gorąco i na zimno
Moja smaczna kuchniaminut z drugiej. Bardzo ostrożnie odwracać. Po wyjęciu z piekarnika odczekać z 5 minut i wtedy przez problemu da się je przenieść. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Do swoich buł dodałam sałatę cykoriową, pomidory (z własnego ogródka) i wegański ser typu mozarella
greenscarfposolone ziemniaki z cebulką z patelni - to już jest pyszne! ;) Gotowy ser możecie użyć do wszystkiego - do pizzy, tostów, zapiekanek, jako dip do warzyw czy nachosów, do kanapek na zimno jak serka topionego, a nawet do wyjadania prosto z palca ;) Pozdrawiam wszystkich serożerców i zachęcam do pisania w komentarzach, jak Wy robicie swoje niby "sery". P.s Na dzisiejszych fotkach serowy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE