na zimno - 10906 przepisów (strona:316/728)

Sum afrykański na warzywach 171

Myślę, że od czasu do czasu warto zerknąć w sklepie na leżące na lodzie ryby i przygarnąć jedną do domu - nie bądźmy tacy skostniali... im pewnie zimno... A jak wiadomo - ryba wpływa na wszystko! Do meritum. Zacząłem od marynaty - mięso spędziło w niej 1 dzień (można już po paru godzinach zacząć smażyć). Marynata na 1 duży filet

Right Behind The Kitchen
Kurczak z tymiankiem na noodlach w sosie z suszonych pomidorów 178

Dostałem zlecenie od żony - wymyśl coś z suszonymi pomidorami. Nie byłbym sobą gdybym zrobił coś, co już robiłem z tym produktem, jak np. sałatka makaronowa na zimno z suszonymi pomidorami, oliwkami i fetą. Fakt - fajne danie, w krótkim czasie można je przygotować. Jednak ja potrzebowałem czegoś na ciepło. I tak o to na szybko powstała potrawa, która ukazuje inne podejście

Right Behind The Kitchen
Pierś z kurczaka z kozim serem i białym sosem 161

olej ponieważ ma neutralny smak, a zależało mi na wyeksponowaniu w potrawie aromatu białego sosu i koziego sera.  Całość natychmiast podajemy z pokruszonym kozim serem i pietruszką, bo zimna kura to kiepska kura

Right Behind The Kitchen
Kuchnia Improwizowana na X Lubelskim Festiwalu Nauki 194

najważniejsze - spróbować tego! Z innych wariacji na temat zastosowania ciekłego azotu można było przekąsić: chrupiącą z zewnątrz, mrożoną świeżą bazylię , interesującą w strukturze bitą śmietanę - z zewnątrz zimna, chrupiąca, w środku w miarę puszysta o pokojowej temperaturze. Ciekawscy świata zobaczyli także jak w prosty sposób zrobić piankę z kawy albo sosu grzybowego. Na koniec wszystkiego Panowie przygotowali poczęstunek w postaci

Right Behind The Kitchen
Studencie, gdzie na piwo w Lublinie? 210

piwo i jedzenie. Fajny wystrój, lokal 3-poziomowy z salą dla palących. Nie znam dokładnie cen ale pamiętam, że są przyzwoite a i do przegryzienia dostaniemy coś - na zimno i ciepło. Jeśli muzyka nie leci za głośno jest klimatycznie. Pub u Szewca - %%% Najbardziej chyba znane miejsce w Lublinie jeśli chodzi o posiedzenie przy piwie - klimat jedyny w swoim rodzaju, gwarno

Right Behind The Kitchen
Maślane bułeczki z przepisu Tomka Jakubiaka 1130

wypieku tak też zrobiłem... niepotrzebnie. Nawet zmoczyłem ściereczkę ciepłą wodą aby pieczywo miało wilgotne i ciepłe środowisko do wyrastania. Ale przecież woda w ścierce po jakiś czasie zrobi się zimna i w ogóle ściera gdy zawiera wodę jest cięższa - co utrudnia wzrost bułeczkom. Lepiej nie przykrywać niczym tylko postawić bułeczki na tacy w pobliżu ciepła lub w piekarniku nagrzanego

Right Behind The Kitchen
Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 234

wyciągnięciu pasztet będzie bardzo kruchy jednak z każdą chwilą stygnięcia białko zewrze szyki i ściśnie pasztet do środka : ) Im dłużej poczekamy z krojeniem tym bardziej soczysty pasztet będzie na zimno... ale to ciepło kusi do pokrojenia i spróbowania na świeżo! To jest pasztet! Wieprzowy? A gdzie! W miarę dietetyczny, soczysty, puszysty. W środku miękki ale z kawałkami orzechów, suszonych pomidorów

Right Behind The Kitchen
Ostatnie podrygi bobu z grillowaną kaszanką i sosem z pieczonej papryki 208

płomień. Od czasu do czasu mieszamy, tym samym redukując sos. Doprawiamy przed samym podaniem odrobiną soli. Grillowana kaszanka na boczku Wędzony boczek kroimy w wąskie paski i wrzucamy na zimna patelnię do grillowania aby wytopić nadmiar tłuszczu oraz aby uzyskać chrupkość mięsa. Po odlaniu nadmiaru tłuszczu kładziemy kaszankę pokrojoną w kawałki o kształcie walca - w trakcie grillowania osłonka z jelita

Right Behind The Kitchen
Placuszki z cukinii i marchewki ze słonecznikiem 197

Pyszne, proste w przygotowaniu, błyskawicznie znikają z  talerza. Świetnie smakują z dipem jogurtowo-paprykowym zarówno  na ciepło i na zimno. Nadają się na śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę. Bardzo fajnie sprawdzają się jako zamiennik ziemniaków, frytek lub makaronu. Smacznego! Składniki (15 placuszków): 2 cukinie 1 ziemniak 1 marchewka

Pora na pora i pomidora
Kiełbasiana zapiekanka 195

Kiełbasiana zapiekanka Brr … na dworze zimno , szybko robi się ciemno…za pasem Zaduszki..nie jest to moja ulubiona pora roku , oj nie Aż chce się rozgrzać i zjeść coś treściwego . W takie dni najlepiej smakują zapiekanki , szczególnie te na kiełbasie , syte i smakowite Polecam poniższą , nie jest skomplikowana , wręcz robi się sama , a na pewno Was nie rozczaruje

Ogrodnik w podróży
Puszysty serniczek czekoladowy 233

kąpieli wodnej, każdą osobno i również odstawić do wystudzenia. Do masy ze śmietanki i serków mascarpone dodać zimną żelatynę i zmiksować aż składniki się połączą. Żelatyna powinna być zimna ale nadal płynna, jeśli dodamy za ciepłą mogą porobić się grudki. Następnie masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej części dodać rozpuszczoną zimną (ale jeszcze nadal płynną) białą

Monia miesza i gotuje
Lemon&Ginger Ahmad Tea London na moją historię 149

jakiej. Miałam do wyboru dwie mieszanki. Cinnamon Haze- herbata czarna oraz Lemon&Ginger- herbata z serii ziołowe/owocowe. Bez wahania wybrałam Lemon&Ginger. Dlaczego? Stres , który przeżywałam , zimno, które odczuwałam , ręce, które się trzęsły.. tak potrzebowałam dużo ciepła… ciepła od środka, słonecznego ciepła, które rozlewałoby się po mnie spokojnie…ciepła, które pozostałoby na dłużej, potrzebowałam łagodności, wyciszenia

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi ruskie z serkiem topionym . 185

nakładać farsz i w koło dobrze zlepiać. W garnku zagotować osoloną  wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować około 4  minut od wypłynięcia . Następnie przekładamy na sitko i przelewamy zimna wodą . Pierożki można polać masłem z usmażoną  cebulką , lub podawać ze śmietaną. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kiełbaski mumie - na Halloween 246

przekąska. Odrobina inwencji, a kiełbaski bądź parówki zamienią się w mumie i mogą zostać ozdobą halloweenowego przyjęcia. Na przyjęcie nadają się idealnie, bo smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Zrób parówce turbanik z ciasta francuskiego, kilka kropel majonezu, ziarenek pieprzu na źrenice oczek i mumia gotowa. Banalnie proste, a zwyczajne parówki staną się nadzwyczajne. Pod warunkiem, że użyjesz dobrych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowa jaglanka z granatem 176

innych naczyń żaroodpornych. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut. Bananowa jaglanka jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego może być daniem na wynos. Inne przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej to: Placek jaglany z borówkami Jaglaniec Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną

My Chcemy Jeść