na zimno - 10906 przepisów (strona:213/728)

Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą 202

ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno. Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło zamówienie na kolejną porcje pierożków.  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty (ok. 450 g) 150 g białej surowej kiełbasy

Codziennik Kuchenny
Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym 169

niewielkie kawałki, wymieszałam z sosem czosnkowym i udekorowałam natką pietruszki. Było smacznie, ale efekt wizualny nie tak przyjemny jak widoczny na poniższych zdjęciach. Grillowanego bakłażana podaję się na zimno, może być przystawką, dodatkiem do grillowanych mięs lub osobnym daniem. Składniki: duży bakłażan + sól do posypania bakłażana olej rzepakowy sos: 150 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki

Codziennik Kuchenny
Frittata ze szparagami i pomidorami 172

smażenia), wędliny, ziemniaki, czyli to na co mamy w danej chwili ochotę.  Jeszcze jedną zaletą frittaty jest to, że równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie, na piknik lub podać jako małe danie na imprezie. Składniki na porcję dla 1 osoby: 2 jajka eco  8 zielonych szparagów (bardzo

Codziennik Kuchenny
Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny 215

czubkiem noża wyjąć ziarenka wanilii, dodać do truskawek oraz wrzucić rozcięte laski wanilii. Garnek postawić na bardzo małym gazie i gotować około godziny, pozostawić do wystygnięcia. Gdy konfitura będzie zimna można ocenić jej konsystencję, czy jest zadowalająco gęsta czy nie. Następnie ponownie zagotować konfiturę (na niewielkim ogniu), pod koniec gotowania usunąć laski wanilii, dodać sok i otartą skórkę cytryny (oczywiście

Codziennik Kuchenny
Wegeburgery z marchewką 167

jaglane, ani marchewkowe;) Mają delikatny słodko-pikantny smak i co ważne dzięki pieczeniu nie są tłuste, jak smażone kotlety. Wegeburgery bardzo smakowały rodzinie, jedliśmy je na ciepło i zimno z sosem jogurtowym i ketchupem. Burgery podane w smacznej bułce, są doskonałą propozycją na drugie śniadanie. Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 2 szkl. utartej marchwi 1 mała czerwona cebula

Codziennik Kuchenny
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 181

obciążeniem, lekko przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz.  Quiche zapiekać w 180 stopniach przez ok 25 minut, do całkowitego ścięcia jajek. Upieczony quiche podawać na ciepło lub zimno. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi. Zaproszenie. Czerwiec. 163

Chłodnik litewski, to jedna z charakterystycznych potraw Podlasia. Kwaskowa, lekko słodka, podawana na zimno - idealna na upały. W czerwcowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotowywać Chłodnik litewski, jako dodatek (ale nie obowiązkowo:) proponuję szyjki rakowe, gotowane ziemniaki lub jajka na twardo. Przepis będzie publikowany 28 czerwca 2016 r. (wtorek) o godz. 20:00. Po publikacji proszę o przesłanie

Codziennik Kuchenny
Dżem brzoskwiniowy bez cukru słodzony stewią i ksylitolem 187

oknem szaro i zimno, a ja jeszcze na moment pozostanę w klimacie sezonowych owoców. W tym roku brzoskwiń u mnie nie było, więc jeszcze w ostatniej chwili kupiłam 2 kg owoców, żeby uzupełnić półkę w piwnicy ;) Nie tworzę już dżemów z cukrem, bo nie ma to sensu, a wersja z ksylitolem lub stewią jest równie smaczna. Często dodaję też

FitKot
Jesienna jajecznica z indykiem i papryką wg Aleex 188

jesiennego chłodu okraszonego złocistymi promieniami przenikającymi przez różnokolorowe liście. W tym roku, po gorącym, pięknym weekendzie, obudziliśmy się w innej rzeczywistości – cały mijający tydzień to szaruga, deszcz, przenikliwe zimno i wiatr. Brrr… aż nie chce się wychodzić z domu. Taka pogoda od razu zbiera żniwo. Na porządku dziennym są katar, kaszel i przeziębienia. Dlatego ważne jest, abyśmy zadbali o codzienną

W mojej kuchni
Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem (bez glutenu) 263

łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują, ale w wersji ciepłej - ciągnący się ser jest rewelacyjny

Di gotuje
Jak rozpuszczać czekoladę + kilka słów o dobrej czekoladzie 187

każdą nienadziewaną czekoladą wyjdzie to zadanie. Miałam jakiś czas temu czekoladę, która miała lekki biały nalot, co oznaczało, że zanim ją dostałam, była źle przechowywana (za zimno? za gorąco? nie wiem). W smaku była ok. Przy rozpuszczaniu zrobiły się grudki, pierwszy raz mi się to zdarzyło. Dlatego pamiętajmy, żeby używać nie tylko dobrej jakościowo czekolady, bo ważne są kwestie smakowe

Anioszek w kuchni
Kotlety sojowe ” Jing-jang „ 300

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> , będzie się nimi zajadał i męczył mnie ,żebym je robiła ..uf … Polecam jako ciekawą odmianę w kuchni . Pyszne , chrupiące , nawet na zimno nie są złe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 10 suchych kotletów sojowych 2 l bulionu ( można użyć kostek rosołowych , ja też nie zawsze mam własny

Ogrodnik w podróży
Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 228

zewnątrz i dotlenienia organizmu. Ubrałam się więc ciepło, bo za oknem szaro i pochmurno, i wybrałam się na spacer. Jakieś było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak bardzo jest zimno! Jeszcze w niedzielę wieczorem, gdy przyjechałam na miejsce, było owszem, chłodno, ale do zniesienia. A wczoraj? Lodowaty wiatr sprawił, że zaczęłam żałować, że nie mam ze sobą czapki! Jak tylko wrócę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fit tortilla z tuńczykiem i świeżymi warzywami 172

tortilla z tuńczykiem, która pozwoli Ci zaspokoić chęć na szybkie jedzenie. Prosta w przygotowaniu, ale także zdrowa i pożywna. W wersji na zimno idealnie pasuje jako przekąska, a w wersji na ciepło śmiało można ją podać na obiad. Tuńczyk, świeże warzywa, papryczka chilli i sos miętowy świetnie się komponują tworząc przepyszny posiłek. I nie obawiaj się papryczki, sos miętowy doskonale

ale Pysznie
Pomysł na śniadanie – frittata ze szpinakiem 1388

smaż do momentu, kiedy liście szpinaku zaczną więdnąć. Teraz możesz wlać jajka na patelnie, wymieszać i smażyć pod przykryciem całość, do momentu ścięcia się frittaty. Podawaj na gorąco lub zimno z dodatkiem świeżego szczypiorku. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 641,7 kcal Białko: 56,4 g Tłuszcze: 42 g Węglowodany: 9,6 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 320,9 kcal

ale Pysznie