OLEJE Zarówno olej konopny jak i palmowy będę używać po raz pierwszy. Na co dzień w mojej kuchni znajduje się olej kokosowy i oliwa z oliwek - ekologiczne, tłoczone na zimno. Do smażenia używam tego pierwszego, a do sałatek i potraw już gotowych zazwyczaj dodaje oliwę. OLEJ PALMOWY - uzyskany z miąższu owoców palmy oleistej pochodzącej z kontrolowanych upraw ekologicznych
Zdrowie na języku :PKiedy za oknem zimno, szaro i tęskno nam do pięknej barwnej jesieni sięgamy po filiżankę aromatycznej kawy, co do niej podać? Idealnie nadadzą się ciasteczka, kruche, kakaowe te które większość z nas pamięta z dzieciństwa. Moja córeczka je uwielbia... Zostając przy klasyce dziś najprostsze z wszystkich maślanych łakoci. To jedne z tych najkruchszych dlatego po upieczeniu koniecznie zostawmy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizastanawiam co w niej można nie lubić, ale o gustach się nie dyskutuje, jak ktoś nie lubi, to jego sprawa :-). Miłego i ciepłego dzionka Wam życzę, bo u mnie zimno, wieje i mokro brrrrr. Pozdrawiam :-) Składniki: 6 skrzydełek z kurczaka 2 większe marchewki 3 większe ziemniaki 1/2 pora 1 pietruszka kawałek selera natka pietruszki liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego
kruche babeczkikilku dni. Piekę ją niemalże codziennie, dzisiaj dla moich kochanych domowników. Jest to typowa babka sezonowa, aczkolwiek u mnie już resztki balkonowej cukinii. Za dużo deszczu i za zimno! Ciasto z cukinią jest bardzo wilgotne. W tym przepisie nie odciskam cukinii z wody. Dodałam jej tyle aby babka była wystarczająco pulchna i wilgotna. Ciasto można upiec na oleju. Ja jednak
codojedzeniadworze zimno i deszczowo, więc dzisiaj postanowiłam ugotować pyszny rozgrzewający rosołek z kluseczkami.Za rosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :) Składniki : 2 udka z kurczaka 1 skrzydło z kaczki 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera) kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz lub domowa
Sama słodycz i szczypta chiliokreślenie). Ale jesienią przynajmniej raz, czasem dwa razy dynia zagościć u nas musi. Tym razem na blogu Kuchenne Wariacje znaleźliśmy przepis na fantastyczna dyniową tartę bez pieczenia. Na zimno. Zwykle staramy się, w miarę możliwości, nie posiłkować się innymi blogami, ale ta tarta tak cudownie wyglądała na zdjęciach, że musieliśmy ją zrobić. My do przygotowania tej dyni użyliśmy popularnej
Marder&Marder Manufacturekilka przepis ów na truskawkowe pyszności z mojego poprzedniego bloga TORCIK Z TRUSKAWKAMI http://elka72.bloog.pl/id,349236123,title,Torcik-z-truskawkami,index.html KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ http://elka72.bloog.pl/id,341467338,title,Kruche-ciasto-z-truskawkami-i-budyniowa-pianka,index.html SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI http://elka72.bloog.pl/id,341273417,title,Sernik-na-zimno-z-truskawkami,index.html SEROWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI http://elka72.bloog.pl/id,341341391,title,Serowe-knedle-z-truskawkami,index.html
Kolorowa kuchnia Elkiużyłam kwadratowej) wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno Dr. Oetkera 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny 1 szkl. jagód ponadto: 1 galaretka jagodowa 1 szkl. jagód Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek
Kolorowa kuchnia Elkidłońmi formować kotlety,obtaczając każdy w płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami,ale muszę przyznać,że na zimno też smakują świetnie
Kolorowa kuchnia Elkiużyłam kwadratowej) wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno (użyłam Dr. Oetkera) 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 100 g czekolady deserowe 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki malinowe 250 g malin Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem
Kolorowa kuchnia Elkiwyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 szkl. borówek 1 niebieska galaretka Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy i żelatynę rozpuszczoną
Kolorowa kuchnia Elkibudyniem,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa serowa będzie zimna sernik wstawić jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem na wierzch zetrzeć czekoladę
Kolorowa kuchnia Elkimięso 2-3 łyżkami wody,patelnię nakryć pokrywką i dusić roladki do miękkości. Roladki podajemy na ciepło jako danie główne np z ziemniakami i surówką bądź też na zimno pokrojone w plastry jako przekąska. Takie i inne roladki w formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi roladkami,galaretką z kurczaka,dorzucę jakąś
Kolorowa kuchnia Elkijabłkiem lub bakaliami. Surówka z buraków smakuje wyśmienicie jak się trochę przegryzie. Przyrządzam ją na dzień przed podaniem. Jest to uniwersalna surówka . Można ją podać na gorąco i na zimno. Jest to typowo jesienna surówka . Idealna do mięsa lub drobiu. Smak buraków jest o wiele intensywniejszy jeśli są ugotowane w mundurkach. Po drugie ostudzone buraki jest o wiele łatwiej obrać
codojedzeniaburo, więc na chłodne jesienne dni polecamy pyszną przekąskę - idealną do chrupania podczas filmowych seansów czy leniwego odpoczynku. Przedstawiamy paluszki z cukinii - pyszną przekąskę na ciepło i na zimno. Paluszki z cukinii Przepis na ok. 16 sztuk Potrzebujemy: 1 nieduża cukinia 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek wody 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka sosu
Bananowe Pole