na zimno - 10906 przepisów (strona:201/728)

Pierogi z jabłkami 156

podczas jedzenia. Jeśli zdarzyło się, że nie zostały od razu zjedzone i wystygły, to były doskonałą przekąską dla mnie i mojego rodzeństwa na zimno do przegryzania. Zatęskniłam za nimi  i tak oto powstały pierogi ponadczasowe, tylko z jabłkiem, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Składniki: Ciasto • 1/2 szklanki gorącej

To co kocham
Sałatka ryżowa z buraczkiem i pieczarkami 168

bure. Buraczek znacznie ożywił sałatkę i dodał jej smaku. Taka sałatka jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, lub w wersji imprezowej na zimno jako przekąska lub dodatek do wędliny. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 buraczek czerwony • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 4 łyżki

To co kocham
Pasztet pieczarkowy z cieciorką 145

Zdrowy, jarski pasztet z pieczarkami i cieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: • 500 g pieczarek • 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki • 1 cebula • 1 mały por • 2 ząbki czosnku • 2 jajka

To co kocham
Koreczki z kiełbasy i ananasa 226

białej i wędzonej kiełbasy, no i nie wiem, która jest smaczniejsza w tej przekąsce. Smakuje na ciepło bezpośrednio po podaniu, i na zimno. A wykonuje się tak szybko, że gdy goście zadzwonią domofonem, to zanim dojdą do drzwi, Wy już możecie witać ich pysznym szaszłyczkiem. Składniki: • kawałek kiełbasy białej

To co kocham
Biała kiełbasa ze śliwkami i jabłkiem 126

białej kiełbasy, którą to dopiero niedawno odkryłam i bardzo mi posmakowała. Taka zapiekana ze śliwkami i jabłkami jest smaczna na ciepło i na zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną. Składniki: • kilka kawałków białej kiełbasy parzonej • po 1/4 jabłka zielonego

To co kocham
Makaron ryżowy w sosie balsamicznym ze szparagami i kurczakiem 142

rosołu i na sałatkę użyłam jedną, dorodną pierś. Trochę zieleniny w postaci szparagów i danie gotowe. Smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: • 150 g makaronu ryżowego paski • 1 pęczek szparagów • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • sos balsamiczny do smaku Wykonanie: • Makaron ryżowy ugotować wg przepisu w osolonej wodzie

To co kocham
Sałatka owocowa w sosie cytrynowym 154

Sezon owocowy, nie może więc zabraknąć sałatki owocowej. Pachnie latem i smakuje latem, pyszna za zimno polana cytrynowym sosem. Owoce mogą być dowolne, jakie macie dostępne w danej chwili lub jakie lubicie. Składniki: • truskawki, maliny, borówka amerykańska, morele • 3 łyżki posiekanych migdałów Sos • 2 cytryny • 1 banan • 1 morela • 1 szklanka śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru

To co kocham
Roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi i fetą 138

roladek kurczakowych ze szpinakiem i  z pieczarkami dołączają roladki z suszonymi pomidorami i fetą. Mogą być podawane na ciepło i na zimno. Świetne jako imprezowa przystawka, szczególnie w towarzystwie poprzednich roladek, o których wspomniałam wcześniej. Składniki: • 3 filety z kurczaka Farsz • 200 g sera typu feta • 1 słoiczek pomidorków suszonych

To co kocham
Panierowane paluszki śledziowe 136

Trochę inny pomysł na śledzie czyli śledzie jak schabowe, w panierce z jajka i bułki tartej. Mnie osobiście paluszki bardziej smakowały na zimno niż na ciepło. Polecam, bo nikt nie spodziewa się śledzia pod panierką. Składniki: • 4 filety śledziowe w oleju • 2 łyżki mąki pszennej • 1 jajko • 4 łyżki bułki tartej • olej

To co kocham
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 148

mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek

To co kocham
Pulpeciki z dorsza i łososia 139

użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z przygotowanych składników wychodzi ok. 15 sztuk pulpetów. Składniki: • 300 g filetu z dorsza • 200 g filetu z łososia • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii • 1 pęczek koperku

To co kocham
Rolada z kurczaka z pieczarkami 151

świąteczny obiad. Mięso kurczaka jest kruche i aromatyczne dzięki pieczeniu w folii. Rolada łądnie się kroi i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka połączone ze sobą • 150 g pieczarek • 1 cebula • 100 g sera camembert • kilka suszonych pomidorów z oleju • sól, pieprz

To co kocham
Sałatka z jarmużem i cieciorką 153

Bardzo zdrowa i bardzo chrupiąca sałatka z megadawką witamin. Jadłam ją na zimno i na ciepło. Sałatka jest idealna do zapakowania sobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak • 1 puszka cieciorki • 1 marchewka • 4 łyżki ziaren słonecznika

To co kocham
Chutney z czarnej porzeczki 241

przełamany został lekką pikanterią. Ten czatnej jest idealny do przystawek, serów, do potraw duszonych jak pieczeń i wątróbka czy wszelakich mięs na ciepło i zimno. Składniki: • 1 kg czarnej porzeczki • 1 szklanka cukru • 3 łyżki miodu • 1/2 szklanki octu winnego czerwonego • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka nasion gorczycy • 1/2 łyżeczki nasion kolendry • 5 goździków Wykonanie

To co kocham
Ciasto serowe Japońska wiśnia 618

godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt w tym cieście zawiera japońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone połowicznie, bo tylko biszkopt, reszta bez pieczenia, na zimno. Serniczek jest wyjątkowo puszysty i rozpływa się w ustach, a najlepsza jest… wisienka na torcie. Składniki: Biszkopt z zieloną herbatą • 4 jajka • 3/4 szklanki cukru

To co kocham

Proponowane wyszukiwania