na zimno - 10906 przepisów (strona:194/728)

Mięsny smalec 133

Początek jesieni, a na dworze deszczowo i zimno. Niejednokrotnie o tej porze można było jeść chłodniki, więc ze złości na aurę zrobiłam pyszny, mocno mięsny smalec o smaku cebulowo-czosnkowym. Wszystkim bardzo smakował, nawet dzieciakom, którym do tej pory obcy był jego smak. Ogórek kiszony to przysłowiowa kropka

To co kocham
Pasztet pieczarkowy 163

jako czas pasztetów. Po  mięsnym Gerwazym przyszedł więc czas na jarski pieczarkowo-jajeczny. Wyszedł naprawdę dobry, jedliśmy go na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Aby dobrze się kroił w plastry należy go schować do lodówki, aby był dobrze schłodzony. Składniki: • 500 g pieczarek • 5 jajek • 3 bułeczki np kajzerki

To co kocham
Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem 164

wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny • 250 g boczku surowego • 2 jajka • 2 cebule • 1 bułka kajzerka • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

To co kocham
Sałatka z pieczonych batatów i kukurydzy 223

brązową skórkę. Do sałatki użyłam batatów o fioletowej skórce i białym miąższu. Smak mają bardzo podobny. Sałatka pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki • 1 duży słodki ziemniak • 1 puszka kukurydzy • sól, pieprz • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oliwy, u mnie tymiankowa lub zwykła, i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku • 2 łyżki

To co kocham
Pieczone żeberka glazurowane 136

sosem sojowym. Żeberka są kruche, mięciutkie i rozpływają się w ustach, co jest zasługą pieczenia w worku. Gorąco polecam, szczególnie teraz, kiedy na dworze jest zimno, bo mięsko z odrobiną tłuszczyku doda nam energii. Mam nadzieję, że tylko energii, a nie nadmiaru kalorii. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych Marynata • 6 łyżek niskosłodzonego dżemu

To co kocham
Zimowa zupa jagodowa 164

chodziło mi po głowie. Zapewniam Was, że smakuje znacznie lepiej niż w sezonie jagodowym. A pyszna jest i na ciepło, i na zimno. Składniki: • mały woreczek jagód, u mnie mrożone • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • sól, cynamon do smaku • 2 jajka • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki

To co kocham
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy 198

równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka • 1/3 płata ciasta francuskiego

To co kocham
Kotleciki z kaszy gryczanej i brokuła 156

kotleciki z kaszą gryczaną i brokułem. Bardzo aromatyczne, niezwykle kruche i przede wszystkim bardzo zdrowe i bezglutenowe. Pyszne na ciepło i na zimno, a dodatek sosu czosnkowego idealnie uzupełnia ich smak. Składniki: • 1 woreczek kaszy gryczanej • 1/2 brokuła • natka pietruszki, liście bazylii do smaku wg uznania • 1 jajko • sól, pieprz

To co kocham
Szynka domowa 162

zdrowa domowa szynka bez konserwantów. Nie jest różowa jak te sklepowe, które zawierają saletrę i inne polepszacze. Jest szara, krucha i aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 148

lubi kaszę gryczaną i pieczarki. Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz

To co kocham
Szparagi w boczku 248

Moniką, bo chłopaki jeszcze nie dojrzeli do ich smaku. Lepiej dla nas. Zawijane w boczku są naprawdę wyśmienite. Smakują na ciepło i na zimno jako doskonała, prosta i szybka przekąska. Składniki: • 8 sztuk szparagów • 8 plastrów boczku wędzonego • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Szparagi gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić

To co kocham
Pieczona karkówka z jałowcem 154

foli, naszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i aromatyczne. Smakuje na ciepło w plastrach do obiadu i na zimno do kanapki. Ostatnio wszystkie mięsa piekę w folii, bo nie są wysuszone i nie pryskają w piekarniku, co ułatwia mi życie. Składniki: • karkówka wieprzowa

To co kocham
Zupa truskawkowa z fetą i ryżem 168

lekką, cynamonową słodycz. Srukturę kremu łamie ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek. Dla lubiących bardziej słodko zalecam dodanie cukru według uznania. Składniki: • 500 g truskawek • 100 g sera feta • 5 łyżek cukru

To co kocham
Ozorki na zimno w chrzanie 163

ozorki i ostudzić. • Obrać ze „skórki” i pokroić w plastry. • Wymieszać wszystkie składniki sosu, przyprawić solą i pieprzem. • Podawać ozorki na zimno razem z sosem

To co kocham
Pieczona cukinia z parmezanem 183

Cukiniowo, warzywnie i jarsko czyli po prostu zdrowo i dietetycznie. Na ciepło i na zimno, jako samodzielny posiłek i jako dodatek do obiadu. Cukinia im młodsza, tym smaczniejsza. Można jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać popularny gulasz – leczo, zapiekankę, placuszki, ratatouille i dodawać do wypieków. Jest uniwersalnym

To co kocham