Rolada szpinakowa z maślakami 232posiekaną natką pietruszki. Roladę rozwijamy, wierzch smarujemy serem feta. Następnie rozkładamy na całości usmażone grzyby. Ciasno zwijamy w rulon. Kroimy w plastry. Roladę możemy podać na ciepło lub jako zimna przekąska. Podajemy z sosem czosnkowo chrzanowym (jogurt wymieszamy z chrzanem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem). #Ambition A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w internetowym sklepie Dajar
VioletoweKucharzenie
Pieczona karkówka ze śliwkami 251lekko przerośnięta tłuszczem. Taka najbardziej nadaje się do pieczenia. Tłuszcz powoli się wytapia i sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste. Pieczona karkówka to idealny pomysł na obiad . Na zimno, pokrojona na plastry świetnie nadaje się też na kanapki. Z wytopionych soków i tłuszczu można przyrządzić aromatyczny sos. Pieczona karkówka polana sosem to rozkosz dla smakowych kubków. Do sosu dodałam
codojedzenia
Pieczone jabłka na cztery sposoby. 190jabłka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 25 - 30 minut. Sprawdzić miękkość patyczkiem. Podawać z lodami, bitą śmietaną, kwaśną śmietaną lub same. Można również podać później na zimno
zadanie-gotowanie
Sałatka z kaszy, brokułów i orzechów 220Lekka kolacja to niewątpliwie sałatka z kaszy, brokułów i orzechów. Lekkie sałatki to moja specjalność. Przyrządzam je na ciepło i zimno w zależności od pory roku i ochoty. Używam różnego rodzaju kaszy, warzyw, orzechów czy nasion aby je urozmaicić. Każda kasza ma swój specyficzny smak. Osobiście lubię sałatki z kaszą gryczaną prażoną. Nie stronię też od pęczaku . Sałatka z bulgur
codojedzenia
Pieczeń z kawałkami kurczaka 350pustych miejsc, które powstaję pomiędzy kawałkami kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 1,5 godziny. Mięso studzimy. Zimne doskonale się kroi. Może być podawane na zimno lub na gorąco do obiadu polane sosem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 419KOTLECIKI Z ZIEMNIAKÓW GOTOWANYCH Te kotleciki sprawdzają się zawsze i wszędzie. Można je jeść na ciepło jak i na zimno, z dodatkami bądź bez i z przeróżnymi sosami. Ja dzisiaj proponuję bazyliowy sos, bo zdrowy i wyrazisty do tego typu kotlecików. Do przygotowania kotlecików można wykorzystać również ziemniaki z dnia poprzedniego, jeśli nam zostały w lodówce. To danie to fajny
Calzonella.com
Surowa kiełbasa w cieście francuskim 186Świetne danie. Możemy taką zapieczoną kiełbasę podać na ciepło jako część obiadu, możemy podać jako przystawkę z sałatą. Smaczne i na ciepło i na zimno. A przy tym efektowne - bardzo polecam! Inspiracja tutaj Składniki ok 240 g - 2 wieprzowe surowe białe kiełbaski, obrane z flaka 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lekko podprażone i roztarte w moździerzu szczypta płatków chili
Stare Gary
Kisiel pomarańczowy 154rozprowadzić w wodzie i wlać do gotującego się soku. Energicznie mieszając ugotować kisiel. Gorący przelać do pucharków,ozdobić plasterkiem kiwi i pomarańczy. Spożywać wedle uznania na ciepło lub zimno. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elki
KANAPKA NICEJSKA 245marynowaną czerwoną cebulą i ogórkiem. Z plasterkami perfekcyjnie ugotowanego jajka i listkami świeżego szpinaku. Podana na ciepło w opieczonej (np. na patelni grillowej lub w opiekaczu) bułeczce, lub na zimno, po dokładnym schłodzeniu w lodówce. Zamiast świeżych oliwek można użyć gotowej, dostępnej w dobrych delikatesach, pasty- tapenady. SKŁADNIKI / 1 kanapkę 1 bułka np. razowa z ziarnami 1/2 puszki
cool and minty
Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła 203alternatywę dla masła W przeciwieństwie do margaryn ze sklepowych półek, to masło jest wegańskie (chodzi o witaminę D) Warto do wykonania naszego roślinnego masła użyć oleju rzepakowego tłoczonego na zimno oraz bezzapachowego oleju kokosowego. Jeśli chodzi o mleko roślinne, to ja polecam sojowe słodzone , ponieważ najbardziej mi przypomina w smaku mleko, ale jeśli chcesz to możesz użyć również np. mleka
Blendman
Konfitura z czerwonej cebuli. Idealny dodatek do serów i mięs pieczonych 236była rozgotowana). Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku. Najlepszy smak dadzą odrobina soli i dużo tymianku. Konfitura gotowa. Można ją zaserwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją zjeść od razu lub przygotować większą ilość, nałożyć na gorąco w słoiczki (i krótko zapasteryzować co by dłuzej postał). Warto jej zrobić więcej gdyż jest pyszna a jedyna wada
Kuchnia po mojemu
Grzybobranie 185dwie minuty. Powszechnie znanym faktem jest, że najlepiej risotto zjeść od razu- wtedy konsystencja jest najlepsza, lekko klejąca i aksamitna. Potrawa wręcz rozpływa się w ustach. Ale na zimno, następnego dnia, też czaruje grzybowym aromatem. Zdecydowanie punkt obowiązkowy na jesienny obiad. To jedno z tych dań, za które można polubić jesień. Choćby na czas machania widelcem. Obiecane linki pierwotne
les mirabelles
Jestem luźny, jestem luźny tak... - Kurczak nadziewany, czyli risotto nel pollo 224Natomiast przygotowanie nadziewanego kurczaka dzień wcześniej, pozwala na podzielenie go na skromniejsze plasterki, upieczony tak kurczak z mięsnym farszem może nawet być na zimno dzielony jak wędlina. Pokrojony zimny przed podaniem wędruje przykryty na krótkie podgrzewanie do piekarnika. Można dzięki temu grzać tylko wybraną liczbę porcji albo całość. Smacznego!!! #kurczaknadziewany #kurczakfaszerowany #nadzienieryzowe #niedzielnyobiad #itbmtt
I tu będę miała takie te
Dyniowa babka na Halloween 269wskroś; niepostrzeżenie zostaje na ubraniach, włosach, dłoniach. Nienasycona, zaraz po powrocie namawiam C., żeby i on napalił w kominku. Ciepły, pomarańczowy ogień to idealny sposób, żeby oswoić ciemności i zimno. Przedwczoraj na wieczornym spacerze spotkałyśmy jeża. Przycupnął na chodniku przed bramą parku, rozglądając się ciekawie. Prychnął ostrzegawczo na Ptysię, gdy ta zbyt blisko podsunęła ciekawski nos. Zostawiłyśmy go jego jeżowym
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kasza gryczana – Jak ugotować kaszę gryczaną 243innego czasu gotowania. Jak ugotować kaszę gryczaną? Gotowana kasza z powodzeniem zastąpi ryż lub ziemniaki. Nadziewam nią gołąbki, pierogi, faszeruję warzywa lub dodaję do sałatek na ciepło i na zimno. Drobne kasze z powodzeniem zastępują mąkę w zagęszczaniu sosów i zup jako jej bezglutenowa alternatywa Używa jej się również do gotowania kleików zamiast tradycyjnej owsianki. Jak ugotować kaszę gryczaną? Kaszę
codojedzenia