czasie studzimy dynię w miseczce. Do dyni dodajemy duży ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny oraz pastę tahini. Całość blendujemy na puree. Kotleciki świetnie smakują na ciepło i zimno. Smacznego
KuchcikoweLoveprzełożyłam do zwykłej porcelanowej miski). Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 – 6 tygodni. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Piec na 5 – 7 dni przed świętami. Pieczenie Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 blachy, każda
Szybko Tanio SmacznieJesień za oknem powoli ustępuje zimie. Na drzewach zamiast ładnych kolorowych liści, można zobaczyć tylko straszące gołe gałęzie. Wszędzie szaro i buro, zimno i mokro - chyba nikt nie lubi takiego widoku... Najpiękniej jest późną wiosną czy latem, a patrząc za okno człowiek zaczyna tęsknić nawet za złotą polską jesienią. Dzisiaj wyglądając przez okno na ponure ulice postanowiliśmy stworzyć danie
Kuchnia od dwojgaPizzerinki to doskonała przekąska zarówno na zimno jak i na ciepło. Świetnie sprawdzają się na różnych imprezach ale i nie tylko. Można zabrać je ze sobą do pracy, szkoły. Dodatki? To już jest kwestia smaku, można tu dodać to co tylko się lubi :) U mnie pizzerinki były z pozostałym od obiadu sosem pomidorowym z mięsem mielonym (przepis
Zrób to smaczniezmniejszy swoją objętość, wbij jaja, posól i dosmacz pieprzem. Przykryj i poczekaj ,aż jaja się zetną. Przełóż na talerze.Na każda porcję przeznacz 1 łyżeczkę oleju z ostropestu tłoczonego na zimno. Zadbasz w ten sposób o detoks Twojej wątroby. Posyp zieleniną i tartym serem. Szybko i zdrowo. Pysznie
Z Kuchni Do Kuchnisobą i zjadam na ławce nad rzeką, cisza, spokój, zielono, ptasiory śpiewają, a do tego coś pysznego i dzień musi być udany :). Teraz oczywiście trochę na to za zimno, ale mam dla Was kilka migawek z mojej drogi do pracy, w którą dziś zabrałam ze sobą urocze wybuchowe koszyczki
Cynamonowe szczęścieoknem kapryśna jesień. Raz zimno, raz ciepło, raz jest mróz, raz plucha. Co zrobić by tę jesień polubić, by ją chociaż trochę osłodzić? Może warto upiec sobie na pocieszeni pachnące drożdżówki? Mi jesień kojarzy się nieodłącznie z zapachem cynamonu i dynią, dlatego postanowiłam połączyć te smaki i upiec cynamonki z mąki tortowej Lubelli , do środka których dodałam puree z dyni
Bernika - moj kulinarny pamietnikmarchewki 1 mała cebula lub kawałek białej części pora 200g różyczek brokuła sól Dodatkowo: 4-6 łyżek oleju (lub wg gustu; u mnie rzepakowy - tłoczony na zimno ) 2 łyżki soku z cytryny/octu jabłkowego cukier (odrobina o smaku) sól, pieprz Kapustę poszatkować i przełożyć (partiami) do dużej miski. Każdą warstwę lekko osolić, ugnieść i całość odstawić na około
Di gotujeŚledzie to przekąska na zimno, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Poniższe śledzie są idealne w smaku - słodkie, a zarazem lekko słone. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjną formą podania śledzi (z cebulką i dodatkiem oleju) to zachęcam do przygotowania wersji korzennej wraz z dodatkiem cynamonu, rodzynek i pomarańczy. Składniki: 1 opakowanie śledzi w oleju (wagowo
UgotowaćSernik Wiedeński Sernik Czekoladowy z Orzechami Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies Sernik Kokosowy Sernik z Białą Czekoladą, Mascarpone i Migdałami Sernik z Czekoladą i Orzechami Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno Ciasteczka i Pierniczki Choinki z Czekoladowych Pierniczków Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem Miękkie Pierniczki z Lukrem Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor Pierniczki
Słodka Stronaszczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Porcje racuchów kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło lub zimno z owocami. Smacznego
Tagebuch po polskubędziemy ich teraz wszystkich wymieniać, może powiemy jedynie, że kiszona kapusta ma wpływ na regulację ciepłoty ciała - gdy mamy gorączkę, pomaga w jej zbiciu, a gdy jest nam za zimno pomaga się nam rozgrzać. Ważne są także znajdujące się w kapuście ogromne pokłady witaminy C, która doskonale wzmacnia odporność i przeciwdziała przeziębieniom i infekcjom. Sok z kiszonej kapusty natomiast
Kuchnia od dwojgazlewu. Nie przewidziałam tylko, że z dala od piekarników może się znajdować jeden rozgrzany do temperatury dwustu trzydziestu stopni! Gdy go dotknęłam, aż pisnęłam. A później to już wiadomo - zimna woda i łzy. Bohaterem raczej nie zostanę, choć obiecałam sobie solennie, że następnym razem będę twardsza. Po tych wszystkich przygodach w domu czekał na mnie garnek zawczasu przygotowanej zupy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHalloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego. Jest pyszny a dzięki wysokiej temperaturze topnienia nadaje się do jedzenia nie tylko na zimno ale również grillowany czy smażony. Polecam tą małą przekąskę, ser smażony podany z sosem malinowym jest niesamowity w smaku, kremowy i chrupiący zarazem. Można go również włączyć w skład sałatek. W Grecji smażony jest w specjalnych patelenkach
Moje Małe CzarowaniePogoda za oknem nie do pozazdroszczenia , pada kolejny dzień z rzędu , do tego zimno , więc pomyślałam że trzeba zrobić coś do jedzenia co rozgrzeje porządnie i se smakiem zapraszam na leczo kiełbasiane . Składniki 10 średnich ziemniaków 5 sztuk serdelka z szynki ( bądź parówki z szynki ) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 cukinie
Mój Smak