szarlotka z dynią i rodzynkami 189możemy połączyć w jednym cieście. Dodatek dyniowej konfitury wzbogacił smak tradycyjnej szarlotki, nadał jej też żywego koloru. Ja podałam ją na ciepło, z lodami i bitą śmietaną ale na zimno smakuje dobrze, jak zwykła szarlotka. To taki wypiek do codziennej herbatki. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła 2 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Polędwiczka w cieście francuskim 285Polędwiczka w cieście francuskim to danie, które idealnie będzie się nadawało do podania zarówno na ciepło jak i na zimno np. jako przystawka. Tak przygotowaną polędwiczkę możemy podać na uroczysty obiad, oprócz fantastycznego smaku, po całym pokoju rozniesie się zapach wędzonego boczku i żurawiny. Polędwiczka w cieście francuskim – składniki ok. 450g polędwiczki wieprzowej ciasto francuskie 8 plastrów surowego boczku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pęczak z awokado, ogórkiem i marynowanym tofu 200sojowego, oleju sezamowego i soku z cytryny, wlewacie go do kaszy, mieszacie, przyprawiacie solą i pieprzem, po czym odstawiacie na jakiś czas, aż smaki się przegryzą. Jecie raczej na zimno
GRUBY WAŁEK
Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażana 205grilla. Z jogurtem tworzy pyszny dip, a w połączeniu z białym serkiem pastę kanapkową. Po wymieszaniu ze śmietaną lub majonezem powstanie doskonały sos do wędlin lub pieczeni na zimno. Ajwar zrobiłam specjanie do przygotowania placka z dynią i to była dobra decyzja, bo placek smakował wyjątkowo. Do przepisu zapraszam w jutrzejszym poście. Składniki: 1 kg mięsistej, czerwonej papryki 1 duży
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym 223umyć, włożyć do dużego garnka. Wsypać nasiona kolendry, dodać obrany imbir pokrojony w plasterki, zmiażdżone trzonkiem noża pędy trawy cytrynowej, skórkę startą z limonki oraz szczyptę soli. Zalać wszystko zimno wodą, tylko tak, aby wszystko przykryła. Zagotować. 1 kurczak (najlepiej zagrodowy, z wolnego wybiegu lub ekologiczny) 1 łyżka nasion kolendry 3 cm kawałek imbiru 2 pędy trawy cytrynowej skórka
Moja Delicja
Sernik ze śliwkami 207Miał być sernik na zimno i ciasto ze śliwkami. Wyszło, jak wyszło, a wyszło idealnie ;) Sernik z dodatkiem puree z dyni, na kokosowym spodzie. Pyszny! {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Sernik ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-10-10 12:55:56","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/10\/PA100003.jpg","description":null,"recipeYield":"10 ","recipeIngredient
Kucharzyca
Czosnkowa szynka z rękawa 256Dzisiaj polecam przepis na pyszną pieczoną szynkę. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 70ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę obwiązuję dookoła sznurkiem. Czosnek przeciskam przez praskę
Tradycyjna kuchnia Kasi
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 210sama na degustacji, a towarzyszyła mi Natalia z bloga Raj podniebienia . W restauracji przed podaniem posiłków z menu goście częstowani są świeżym chlebem z dodatkiem regionalnych olejów tłoczonych na zimno. Jest to olej rzepakowy i słonecznikowy: ciekawie, smacznie i aromatycznie. W ramach festiwalowego menu jako przystawkę podano łososia gravlax, mus z kwaśnej śmietany i pumpernikiel. Na danie główne był dorsz
Mała Cukierenka
Sałatka z buraków i papryki 190Warzywa powinny się zeszklić. Buraki po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Warzywa łączymy ze sobą, doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub zimno
Qchnia po prostu
Tarta z kurkami 217żytniej, pszennej, pszennej pełnoziarnistej). Ciasto nie zawiera masła, więc jest lżejsze niż tradycyjne, dodaje do niego oliwę. Co ważne nie jest to oliwa extra virgin (z pierwszego tłoczenia na zimno), bo nie nadaje się do do pieczenia w wysokich temperaturach. Zrobiłam kilka razy ciasto na bazie oliwy extra virgin i po zjedzeniu takiej tarty bolał mnie żołądek. Dlatego zmieniłam oliwę
Codziennik Kuchenny
Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety 190jakiegoś czasu testuję możliwości wykorzystania komosy ryżowej, dodaję ją do zup, jako dodatek do sosów i bazę sałatek. Sałatka z komosy z pieczoną dynią najlepiej smakuje na zimno. Można ją zabrać na piknik lub jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 2 szklanki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej 2 szklanki dyni (hokkaido lub piżmowej) pokrojonej w kostkę 100 g sera feta
Codziennik Kuchenny
Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym 172dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków. Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem serka z czosnkiem niedźwiedzim i jogurtu, doskonale pasuje do placuszków. Składniki na placuszki: 600 g obranej dyni hokkaido
Codziennik Kuchenny
Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami 305ogniu. Przełożyć buraczki na patelnię, oprószyć solą. Glazurę przesmażać z buraczkami tak długo, aż zredukuje się, tworząc gęsty sos pokrywający buraczki. Glazurowane buraczki można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codziennik Kuchenny
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 233który ulegnie rozcieńczeniu, a ryba będzie bez smaku. Wywar do ryby należy dobrze przyprawić, powinien mieć wyrazisty smak, który przekaże rybie. Rybę po grecku podaje się na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja - ryba po grecku na ciepło, podana z ryżem. Składniki: 1 kg płatów ryby
Codziennik Kuchenny
Śledzie marynowane w oleju lnianym 235jest najlepszy, najsmaczniejszy, najzdrowszy i niestety najdroższy wśród dostępnych na rynku olejów . Jeśli nie chcecie wydawać znacznej kwoty na olej, użyjcie do marynowania śledzi oleju tłoczonego na zimno (nie wymaga przechowywania w lodówce) sprzedawanego w butelkach z ciemnego szkła. W tym przepisie używam niewielkiej ilości cebuli i dla usunięcia jej intensywnego smaku solę ja i przelewam wodą. Cebula
Codziennik Kuchenny