na zimno - 10906 przepisów (strona:219/728)

Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny 189

czubkiem noża wyjąć ziarenka wanilii, dodać do truskawek oraz wrzucić rozcięte laski wanilii. Garnek postawić na bardzo małym gazie i gotować około godziny, pozostawić do wystygnięcia. Gdy konfitura będzie zimna można ocenić jej konsystencję, czy jest zadowalająco gęsta czy nie. Następnie ponownie zagotować konfiturę (na niewielkim ogniu), pod koniec gotowania usunąć laski wanilii, dodać sok i otartą skórkę cytryny (oczywiście

Codziennik Kuchenny
Wegeburgery z marchewką 150

jaglane, ani marchewkowe;) Mają delikatny słodko-pikantny smak i co ważne dzięki pieczeniu nie są tłuste, jak smażone kotlety. Wegeburgery bardzo smakowały rodzinie, jedliśmy je na ciepło i zimno z sosem jogurtowym i ketchupem. Burgery podane w smacznej bułce, są doskonałą propozycją na drugie śniadanie. Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 2 szkl. utartej marchwi 1 mała czerwona cebula

Codziennik Kuchenny
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 156

obciążeniem, lekko przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz.  Quiche zapiekać w 180 stopniach przez ok 25 minut, do całkowitego ścięcia jajek. Upieczony quiche podawać na ciepło lub zimno. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi. Zaproszenie. Czerwiec. 146

Chłodnik litewski, to jedna z charakterystycznych potraw Podlasia. Kwaskowa, lekko słodka, podawana na zimno - idealna na upały. W czerwcowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotowywać Chłodnik litewski, jako dodatek (ale nie obowiązkowo:) proponuję szyjki rakowe, gotowane ziemniaki lub jajka na twardo. Przepis będzie publikowany 28 czerwca 2016 r. (wtorek) o godz. 20:00. Po publikacji proszę o przesłanie

Codziennik Kuchenny
Gorąca czekolada z amaratusem, 152

Jest zimno, deszczowo, jesiennie tylko zaszyć się pod kocem z dobrą książką oraz gorącą czekoladą. Najlepiej taką, bez cukru i laktozy. Gęstą, aksamitną, którą można zjeść prawie jak deser łyżeczką lub wypić przez słomkę. Jak kto lubi… Zdecydowanie wolę taką gorącą czekoladę niż te kupne, które zawierają tony cukru. Ostatnio był przepis z quinoa , więc dzisiaj nadszedł czas

PaleoLife
Dżem brzoskwiniowy bez cukru słodzony stewią i ksylitolem 166

oknem szaro i zimno, a ja jeszcze na moment pozostanę w klimacie sezonowych owoców. W tym roku brzoskwiń u mnie nie było, więc jeszcze w ostatniej chwili kupiłam 2 kg owoców, żeby uzupełnić półkę w piwnicy ;) Nie tworzę już dżemów z cukrem, bo nie ma to sensu, a wersja z ksylitolem lub stewią jest równie smaczna. Często dodaję też

FitKot
Jesienna jajecznica z indykiem i papryką wg Aleex 153

jesiennego chłodu okraszonego złocistymi promieniami przenikającymi przez różnokolorowe liście. W tym roku, po gorącym, pięknym weekendzie, obudziliśmy się w innej rzeczywistości – cały mijający tydzień to szaruga, deszcz, przenikliwe zimno i wiatr. Brrr… aż nie chce się wychodzić z domu. Taka pogoda od razu zbiera żniwo. Na porządku dziennym są katar, kaszel i przeziębienia. Dlatego ważne jest, abyśmy zadbali o codzienną

W mojej kuchni
Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem (bez glutenu) 245

łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują, ale w wersji ciepłej - ciągnący się ser jest rewelacyjny

Di gotuje
Jak rozpuszczać czekoladę + kilka słów o dobrej czekoladzie 161

każdą nienadziewaną czekoladą wyjdzie to zadanie. Miałam jakiś czas temu czekoladę, która miała lekki biały nalot, co oznaczało, że zanim ją dostałam, była źle przechowywana (za zimno? za gorąco? nie wiem). W smaku była ok. Przy rozpuszczaniu zrobiły się grudki, pierwszy raz mi się to zdarzyło. Dlatego pamiętajmy, żeby używać nie tylko dobrej jakościowo czekolady, bo ważne są kwestie smakowe

Anioszek w kuchni
Kotlety sojowe ” Jing-jang „ 281

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> , będzie się nimi zajadał i męczył mnie ,żebym je robiła ..uf … Polecam jako ciekawą odmianę w kuchni . Pyszne , chrupiące , nawet na zimno nie są złe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 10 suchych kotletów sojowych 2 l bulionu ( można użyć kostek rosołowych , ja też nie zawsze mam własny

Ogrodnik w podróży
Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 208

zewnątrz i dotlenienia organizmu. Ubrałam się więc ciepło, bo za oknem szaro i pochmurno, i wybrałam się na spacer. Jakieś było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak bardzo jest zimno! Jeszcze w niedzielę wieczorem, gdy przyjechałam na miejsce, było owszem, chłodno, ale do zniesienia. A wczoraj? Lodowaty wiatr sprawił, że zaczęłam żałować, że nie mam ze sobą czapki! Jak tylko wrócę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fit tortilla z tuńczykiem i świeżymi warzywami 157

tortilla z tuńczykiem, która pozwoli Ci zaspokoić chęć na szybkie jedzenie. Prosta w przygotowaniu, ale także zdrowa i pożywna. W wersji na zimno idealnie pasuje jako przekąska, a w wersji na ciepło śmiało można ją podać na obiad. Tuńczyk, świeże warzywa, papryczka chilli i sos miętowy świetnie się komponują tworząc przepyszny posiłek. I nie obawiaj się papryczki, sos miętowy doskonale

ale Pysznie
Pomysł na śniadanie – frittata ze szpinakiem 1368

smaż do momentu, kiedy liście szpinaku zaczną więdnąć. Teraz możesz wlać jajka na patelnie, wymieszać i smażyć pod przykryciem całość, do momentu ścięcia się frittaty. Podawaj na gorąco lub zimno z dodatkiem świeżego szczypiorku. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 641,7 kcal Białko: 56,4 g Tłuszcze: 42 g Węglowodany: 9,6 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 320,9 kcal

ale Pysznie
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 168

degustacji, a towarzyszyła mi Natalia z bloga Raj podniebienia .     W restauracji przed podaniem posiłków z menu goście częstowani są świeżym chlebem z dodatkiem regionalnych olejów tłoczonych na zimno. Jest to olej rzepakowy i słonecznikowy: ciekawie, smacznie i aromatycznie.     W ramach festiwalowego menu jako przystawkę podano łososia gravlax, mus z kwaśnej śmietany i pumpernikiel

Mała Cukierenka
Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą 155

posypujemy kakao i płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą podajemy jako deser na ciepło lub na zimno.  Warto wiedzieć, że dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej witaminę A, PP, C oraz

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania