5 minutowa owsianka superfoods. Owsianka z berberysem, migdałami i karobem. 282Nakładamy do miseczki (lub zostawiamy w obecnej). Na wierzch układamy berberys suszony, przekrojone na pół migdały i listki mięty. Podajemy od razu lub wkładamy do lodówki i jemy na zimno np. w formie drugiego śniadania. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii
Słodkie okruszki
Jak ugotować pyszną zupę? 255zwyczajnej kranówce. Wystarczy zrobić prosty test: do garnka wlać wodę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut. Następnie pozostawić wodę do całkowitego wystygnięcia. Kiedy będzie już zimna (najlepiej pozostawić ją przez noc), wylać ją i palcem przejechać po dnie garnka. Wtedy przekonacie się jakiej jakości woda płynie z kranu. Kiedy na takiej wodzie gotujecie zupę, to osad
Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepsza zupa pomidorowa z klopsikami i czerwoną soczewicą 205łyżki oleju. Usmaż na rumiano cebulkę i wrzuć mięso. Często potrząsając całym garnkiem, smaż kilka minut, aż kulki zetną się z brzegu. Wlej połowę wody, może być zimna lub gorąca. Wrzuć pomidory i wlej mleko. Wymieszaj. Zagotuj na dużym ogniu, a potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem (pokrywkę zostaw lekko uchyloną), często mieszając. Czosnek przekrój
Anioszek w kuchni
Drohiczyn - Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski 218receptur sprzedawanych w kilku liniach produktowych: Staropolskie Wódki Regionalne – wódki smakowe; AT Bimber Vodka – czysta wódka, długo leżakowana; Samogon- wódka palona; Zielona Natura, Wódki. OlejowyRaj – oleje tłoczono na zimno. Produkowane są oleje z nasion konopi rzepakowy, lniany, sezamowy, z ostropestu, z pestek słonecznika, pestek dyni, wiesiołka, czarnuszki – tłoczone z nasion posiadających certyfikaty. Ujęła mnie wielka wiedza i umiejętność jej przekazania
królestwo garów
Waniliowy budyń z amarantusa 149wanilii miód, cukier lub inne słodziwo do smaku Wykonanie: 1 Zagotuj mleko. Dodaj wszystkie składniki i gotuj do czasu zgęstnienia. 2 Serwować możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. Budyń z amarantusa jest już gotowy. Jeśli podobał Ci się wpis, zostaw łapkę w górę, a najlepiej udostępnij go! Artykuł Waniliowy budyń z amarantusa pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendman
CZEKOLADOWY PUDDING JAGLANY Z CYNAMONOWĄ ŚLIWKĄ 236napęczniałych płatków dolewamy stopniowo mleko i rozdrabniamy blenderem, aż do uzyskania konsystencji puddingu. Deser układamy warstwowo: pudding jaglany + mus śliwkowy. Dekorujemy kawałkami czekolady. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWA
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 232Niby mamy lato, ale pogoda pozostawia wiele do życzenia. W środku tygodnia nagle zrobiło się deszczowo i zimno, a mnie od razu naszła ochota na rozgrzewający obiad. A czy istnieje bardziej rozgrzewające danie od zapiekanki pasterskiej? :) Aromatyczne nadzienie przykryte puszystym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera i ostrych przypraw. Kilka kęsów tej pysznej potrawy i jesteśmy rozgrzani :) Zachęcam do wypróbowania mojej
Mienta blog
Kotlety jajeczne z płatkami owsianymi 225Uwielbiam kotlety jajeczne, najchętniej na zimno i wsadzone do bułki z masłem - ot, taki jajeczny burger. Dziś jednak wersja urozmaicona, dzięki dodatkowi płatków owsianych kotlety są bardziej sycące i mam wrażenie, że jeszcze lepsze! Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 3/4 szklanki płatków owsianych 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 1 mała cebula +2 łyżki
Gotowanie i blogowanie
Paluchy a’la pizza 528makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić zwykłym ketchupem. Polecam bo wyszły pyszne, to taka inna mini pizza , pizza rolls , tylko w innej postaci. Polecam też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięsne roladki w cieście francuskim 237zrobienie malej przekąski. Pysznie chrupiące roladki, które można podać na wiele sposobów. Znakomicie będą pasować do czystego, czerwonego barszczyku. Na zimno zaś zintegrują się z rożnymi sosami. W moim przypadku był to sos czosnkowy. Zapewniam Was, pycha! Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego z indyka
Kulinarne przemyslenia
Grill: pysznie i wygodnie 251wrzucaj na ruszt. Wystarczy dosłownie kilkanaście minut, by warzywa zmiękły i stały się świetnym dodatkiem do kiełbasy, karkówki czy kaszanki. A jeśli chcesz podać też jakiś warzywny dodatek na zimno, również wystarczy kilka chwil na przygotowanie. Mix sałat, trochę pokrojonego w kostkę (lub pokruszonego) sera feta, czerwona cebula, oliwki, oliwa i przyprawy… Tyle tylko trzeba, by powstała rewelacyjna grecka sałatka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Crumble ze śliwkami i orzechami 269Zapiekane śliwki z orzechami pod niezwykle smaczną i chrupiącą kruszonką. Szybki i smaczny deser, który można podać na ciepło i na zimno. Chociaż, według mnie lepiej smakuje jeszcze ciepły. Śliwki zapiekłam w małych naczynkach, żeby każdy miał swoją porcję. 500 g śliwek węgierek 50 g orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego KRUSZONKA: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki płatków orkiszowych
https:KKuchniaMniam
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 215ubijam na sztywno. Po czym w 100-120 ml wrzątku rozpuszczam dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy na chwilę wstawić do lodówki. Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze można
Kuchnia Viki
Domowy kisiel owocowy 186owoce lekko zmiękną. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotujących się owoców mieszając. Wyłączyć palnik, dodać siemię lniane i jagody, dobrze wymieszać. Podawać na ciepło lub zimno
Passions hobbies life
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 206chemii. Piecz w nagrzanym piekarniku jakieś 15 do 20 minut, zaglądaj. Ciasto francuskie ma spuchnąć i zezłocić się. Warzywa przyjemnie zmięknąć. Możesz podać na ciepło, możesz podać na zimno. To właściwie bez znaczenia, gdyż w obydwu przypadkach są przepyszne, chrupiące i nienudne! Można je z łatwością chwycić w rękę, bez obawy, że coś "zleci"z wykałaczki. Można podawać na półmiskach
Z Kuchni Do Kuchni