na zimno - 10906 przepisów (strona:235/728)

Słodkie Środy - Budyń śmietankowy z musem agrestowym z malinami 175

mieszamy gotując na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji budyniu.  Budyń przelewamy do pucharków, nakładamy mus, podajemy z listkami mięty.  Deser możemy podawać na ciepło i na zimno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wiśnie deserowe z wanilią 108

roku postanowiłam zrobić je z nutką waniliową. Tak by dodając je do ciast, była tylko lekko wyczuwalna. Polecam je do wszelkich deserów, tych pieczonych i tych na zimno.  Składniki: 1,5 kg wiśni (po wypestkowaniu) 600g cukru kryształu ziarenka z 2 lasek wanilii Sposób przygotowania: Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii i odstawiamy pod przykryciem na kilka

Kuchnia w czekoladzie
Sernik „trzy kolory: fioletowy” 239

Takiego filmu nie było, ale za to jest taki sernik 😉   Uwielbiam zabawy kolorem. Komponowanie, mieszanie i eksponowanie barw według konkretnego klucza potrafi być wymowne. Nie

Wiszniówka
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 232

Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 15-20min, często kontrolując stan przypieczenia pod koniec. PODANIE Flamiche podajemy od razu po upieczeniu, chociaż na zimno też jest dobre. Najlepiej smakuje w towarzystwie lampki białego wina. W smaczny sposób regeneruje 50 punktów żywotności. Viva la Toussaint! POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE

Nerds Kitchen
Dżem truskawkowo-rabarbarowy 171

słoików ostudzony dżem, jednak wtedy wymaga pasteryzacji. Najlepiej na mokro w garnku z wodą, ale z uwagi na zimny dżem, słoiki też nie powinny być gorące, a woda zimna. Zagotowujemy ją dopiero po włożeniu słoików. W przeciwnym razie szkło popęka

Anioszek w kuchni
Podpłomyki grillowane faszerowane 193

Wystarczy między podpłomyki grillowane włożyć farsz, sos i zajadać się sycącą kanapką na śniadanie, drugie śniadanie, czy na kolację. Te kanapki z podpłomyków można jeść na ciepło i na zimno. Jak przygotować grillowaną przekąskę – grillowany podpłomyk nadziewany warzywami? Do przygotowania grillowanych podpłomyków wystarczy 125 g mąki pszennej 75 ml wody, oraz ½ łyżeczki soli, oraz farsz składający się z sałaty, pomidorków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić grzanki 179

usmażone na tłuszczu np. oleju czy maśle. Grzanki dodajemy do potraw na samym końcu, natychmiast przed podaniem na stół, aby nie rozmiękły. Grzanki można podawać na ciepło i na zimno. Przygotowuję zawsze więcej grzanek i przechowuję je w zamkniętym słoiku aby nie zwilgotniały, Jak skończą się grzanki ze słoika, to czasami przygotowuję jednorazową porcję smażąc pokrojony w kostkę chleb

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z soczewicą 193

Dzień dobry! Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza - jest mokro, zimno, wietrznie... przecież jeszcze trochę czasu zostało do jesieni, a tu takie kwiatki! W dni takie jak ostatnie posiłkujemy się rozgrzewającymi zupami i gulaszami. Kiedy nie wiemy co przygotować, zawsze przygotowujemy właśnie to danie! Proste, smaczne, sycące! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Herbaciane ciasteczka 211

Jestem ogromnym miłośnikiem herbaty. Wolę ją milion razy bardziej niż kawę, a zawsze trafionym prezentem jest paczuszka tych magicznych listków. Pijam herbatę na zimno, na ciepło, z dodatkiem malinowej konfitury, z miodem i cytrynką... Ciasteczka z herbatą robiłam wielokrotnie, za każdym razem z innym rodzajem listków. Najlepsze są te, które prezentuję tutaj, z Earl Greyem, a następne z zieloną herbatą

Cakes By Kejt
Focaccia 195

podniebienia ale również dla oczu. Oczywiście, możecie upiec to danie tylko z pomidorkami, tylko z oliwkami lub wersję z samym rozmarynem. Focaccie możecie jeść na ciepło i na zimno, maczając ją w dobrej jakości oliwie. Dobrej jakości oliwa ma charakterystyczny kolor, coś między zielenią a żółcią, jak i smak i zapach. Jeśli jeszcze nie lubicie oliwy samej, to znaczy

Mieszam w Garnku
Sernik na zimno, ku chwale truskawkom! 169

precyzji, której niestety zwykle mi brakuje. Nie mówię, że nic nie wychodzi. Niby wychodzi, ale żeby rezultaty były jakieś spektakularne, to nie powiedziałabym. Niedawno postanowiłam spróbować przygotować sernik... na zimno, bez pieczenia, czyli przepis idealny dla mnie. Przewertowałam dużą ilość przepisów z przeróżnymi pomysłami i ostatecznie zadecydowałam, że moją bohaterką będzie truskawka. Wybrałam przepis na bazie serków waniliowych i postanowiłam

Pichceniomania
Czatnej z mango i cebuli 297

dzięki czemu smak będzie bardziej orzeźwiający. Całość jeszcze chwile dusimy, a następnie blendujemy na gładką masę. Doskonały dodatek do grilla i pieczonych mięs. Do podawania na ciepło i na zimno. Smacznego!   Jeśli chcecie, możecie zrobić bardziej złożoną wersję tego sosu, dodając do niego 1/3 szklanki rodzynek, nieco imbiru i soli selerowej

MarcinChef
Czary-mary paluszkami 156

Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, a zdarzyć się to może nawet latem. Kiedy zimno i pada i wieje okrutnie całkowicie zrozumiałym jest, że dzieci, uwięzione przez brzydką pogodę w domach, po prostu zaczynają się nudzić. I zdarza się to nie tylko podczas długich, listopadowych wieczorów. Szaruga i strugi deszczu potrafią przecież dopaść i w lipcu i całkowicie zaprzepaścić wcześniejsze

Krzywa Prosta
Malinowy sernik na zimno z orzechowym spodem 268

Sezon na maliny w pełni, dlatego też zachęcam do przygotowania malinowego sernika na zimno z orzechowo-daktylowym spodem :) Poniższe ciasto jest proste do przygotowania i bardzo lekkie w smaku. Idealne dla osób, które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami.  Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego

Ugotować
Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem 257

ziarenkami czarnuszki, którą do tej pory dodawałam najczęściej do drożdżowych, wytrawnych wypieków. Praktycznie przepis ten może stanowić także dodatek do mięsnego obiadu, świetnie smakuje na ciepło i na zimno.  Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 100 g żółtej fasolki szparagowej kilka podobnej wielkości młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 łyżki czarnuszki 1 łyżka ostrej

Moja smaczna kuchnia