na zimno - 10906 przepisów (strona:243/728)

Czatnej z mango i cebuli 247

dzięki czemu smak będzie bardziej orzeźwiający. Całość jeszcze chwile dusimy, a następnie blendujemy na gładką masę. Doskonały dodatek do grilla i pieczonych mięs. Do podawania na ciepło i na zimno. Smacznego!   Jeśli chcecie, możecie zrobić bardziej złożoną wersję tego sosu, dodając do niego 1/3 szklanki rodzynek, nieco imbiru i soli selerowej

MarcinChef
Czary-mary paluszkami 136

Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, a zdarzyć się to może nawet latem. Kiedy zimno i pada i wieje okrutnie całkowicie zrozumiałym jest, że dzieci, uwięzione przez brzydką pogodę w domach, po prostu zaczynają się nudzić. I zdarza się to nie tylko podczas długich, listopadowych wieczorów. Szaruga i strugi deszczu potrafią przecież dopaść i w lipcu i całkowicie zaprzepaścić wcześniejsze

Krzywa Prosta
Malinowy sernik na zimno z orzechowym spodem 241

Sezon na maliny w pełni, dlatego też zachęcam do przygotowania malinowego sernika na zimno z orzechowo-daktylowym spodem :) Poniższe ciasto jest proste do przygotowania i bardzo lekkie w smaku. Idealne dla osób, które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami.  Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego

Ugotować
Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem 233

ziarenkami czarnuszki, którą do tej pory dodawałam najczęściej do drożdżowych, wytrawnych wypieków. Praktycznie przepis ten może stanowić także dodatek do mięsnego obiadu, świetnie smakuje na ciepło i na zimno.  Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 100 g żółtej fasolki szparagowej kilka podobnej wielkości młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 łyżki czarnuszki 1 łyżka ostrej

Moja smaczna kuchnia
Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką 207

roztrzepanym jajkiem  z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam.  Takie francuskie  z kurkami smakołyki na ciepło można podawać lub na zimno sobie zajadać.  To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto ją spróbować.  Składniki na 10 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g, pęczek natki pietruszki

Moniki Smakołyki
Sernik z owocami lata 377

Ostatnio strasznie "chodził" za mną sernik, ale nie taki na zimno tylko właśnie pieczony, mięciutki... i z owocami, które rosną koło domu.  Nie pozostało mi nic innego jak upiec i wiecie.. żałuję że zrobiłam to w małej foremce, bo chwila moment i sernika nie było. Z czego - wstyd się przyznać- 1/3 zjadłam chyba sama :D Składniki: Spód

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka jaglana z wiśniami 135

jego dnie rozsypać (równomiernie) wydrylowane wiśnie. Następnie na owocach ułożyć kaszę. Zapiekankę wygładzić, posypać resztą cukru i ponownie wstawić do piekarnika. Zapiekać przez kilkanaście minut (*) i podawać na zimno. (*) Jeśli wiśnie nie puszczą soku, to zapiekać do momentu, aż zapiekanka będzie miała rumiany/zapieczony wierzch

Di gotuje
Szynka z koperkiem z szynkowara 118

szynka 700 g pierś z kurczaka 600 g koperek 1 pęczek żelatyna 3 łyżeczki  Tradismak przyprawa John 2 łyżeczki  Tradismak peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki  Tradismak woda zimna  1/3 szklanki Krok 1 Szynkę umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kosteczkę.Pierś z kurczaka umyłam,osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kosteczkę.Mięso złączyłam i dodałam

Różowa kuchnia
Pasta dr Budwig (wersja podstawowa) 108

być bardzo dobrej jakości - tak samo jak twaróg. Jeśli ser kupujecie w sklepie, to wybierzcie ten odtłuszczony (0%). Pasta: (*) 125g twarogu (odtłuszczonego) 2-3 łyżki oleju lnianego (tłoczonego na zimno)  2-3 łyżki mleka/jogurtu/kefiru Dodatkowo: (**) wersja na słodko: miód wanilia, cynamon wersja na ostro: czarnuszka, czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir, szczypiorek itp. wersja z ziołami: bazylia, koperek, mięta

Di gotuje
Porzeczkowy rarytas 172

Kiedy nagle znika lato, trzeba poszukać letnich klimatów gdzieś poza aurą. Chociaż od nocy leje, zimno jak jesienią, mam dzisiaj do zaproponowania bardzo wakacyjne ciasto. Nazwałam je mianem "porzeczkowy rarytas". Postanowiłam zaryzykować i udokumentować je już przy pierwszym wykonywaniu, czyli z myślą, że jeżeli efekt końcowy będzie odpowiedni, umieszczę go tu lub zapomnę, przy negatywnej ocenie familii. Przecież żyjemy też

I tu będę miała takie te
Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi 120

Mieszamy, a gdy warzywa będą al dente dodajemy puszkę krojonych pomidorów. Dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. podajemy na ciepło lub na zimno, posypane posiekanym koperekim. Oregano suszone, zresztą podobnie jak np. majeranek zawsze dodajemy pod koniec gotowania/duszenia, w przeciwnym razie danie będzie miało gorzkawy posmak

Moja smaczna kuchnia
Tarta z cukinią, szczypiorem, salami i serem 159

letnie weekendy, często przyrządzam na obiad tartę, ponieważ łatwo można ją przetransportować na działkę i zjeść obiad czy kolację na świeżym powietrzu. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 160 ml kwaśnej śmietany 12 % 60 g startego żółtego sera 2 jajka

Mienta blog
Zapiekanka miodowa z czereśniami 104

Sezon czereśniowy, nasza propozycja na zapiekankę. Można podać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną w plastry ze śmietaną.  Składniki 400ml mleka 750 g czereśni 6 czerstwych pełnoziarnistych bułek 100 g miękkiego masła pół cytryny 3 jajka 100 g miodu szczypta cynamonu bułka tarta i masło do formy   Przygotowanie   Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem

R'n'G Kitchen
Sałatka z bobem i fasolką szparagową 142

roli głównej. Wprawdzie jest troszkę pracy z  jego obieraniem, ale możemy przecież w jego trakcie podjadać, żeby nam się ten czas zbytnio nie dłużył :-). Sałatkę można jeść na zimno, ale też doskonale smakuje gdy warzywa są jeszcze letnie. Wybór należy do Was ! Sałatka z bobem i fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g fasolki szparagowej

Kulinarne przygody Gatity
Frykadelki śledziowe 127

Śledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponujemy przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można podać z pieczywem, ale też i gotowanymi warzywami.  Składniki 750 g surowych śledzi 200 g ugotowanych ziemniaków 1/2 l bulionu rybnego pół łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej tłuszcz do smażenia

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania