na zimno - 10906 przepisów (strona:252/728)

15 minutowy deser owocowo-ryżowy 194

mieszamy. Ryż wykładamy na miseczki i dekorujemy pociętymi truskawkami, a po wierzchu każdą porcję posypujemy płatkami migdałów. Podajemy od razu. Deser smakuje za równo na ciepło, jak i na zimno. Smacznego

Słodkie okruszki
Ptysie z różaną masą bezową 195

Miskę ze sztywną, ubitą masą wstawiamy do zimnej wody, dodajemy do smaku wodę różaną i studzimy, dalej ubijając (masę można teraz zabrawić). Gdy masa przestygnie (nie musi być całkiem zimna) przekładamy ją do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i nadziewamy przekrojone ciastka. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Można zrobic też inną wersję, którą podpatrzyłam na blogu W kuchni

mojewypiekiinietylko
Nerkownik cytrynowo-żurawinowy 184

Dziś polecam nerkownik - odmianę sernika na zimno bez sera, który zastępują zmielone orzechy nerkowca. Nerkownik uchodzi za wegańską odmianę sernika. U mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny, a poza tym słodziwem jest mój ulubiony miód wrzosowy (o galaretkowatej konsystencji), więc ten deser w moim wydaniu nie jest wegański. Ponieważ to "ciasto" jest niezwykle kaloryczne, postanowiłam zmniejszyć wartość energetyczną

Weekendy w domu i ogrodzie
Empanadas z pieczarkami i oliwkami 171

pieczarek, delikatnego sera mozzarella, czarnych oliwek i pasty z suszonych pomidorów. Uwielbiam go za łatwość w przygotowaniu i wspaniały smak, idealna propozycja zarówno na ciepło jak i na zimno, do zabrania ze sobą na piknik, smakuje wyśmienicie! Dziękuję marce OLE!  za nadesłane produkty z których mogłam to danie wyczarować. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej+do podsypania

Wanilia i Kardamon
Zupa-krem z białych szparagów 150

muffinka :) i właśnie tak spróbuję kolejnym razem -z muffinką :) Z przepisu wychodzą dwie większe lub 3 średnie porcje. Uwaga! Krem jest pyszny nie tylko na ciepło, ale też na zimno! Dlatego z powodzeniem może być zabrany w słoiku do pracy, na uczelnię lub... na piknik :) Ja aktualnie nie pracuję zawodowo (obecnie mój zawód to podwójna MAMA), ale gdy wrócę

Kolorowy Przepisownik
Śledzie z musztardą i olejem rydzowym (ziołowo-korzenne) 212

oleju lnianego. Olej rydzowy jest niezwykle aromatyczny i ma charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną nutką goryczy). Idealnie nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno) i doskonale komponuje się ze śledziami. Poniżej przedstawiam własną wersję śledzi, które są pyszne, a w moim domu znikają ekspresowo. Możecie zwiększyć proporcje, bo ja lubię przyrządzać potrawy częściej

Di gotuje
Kawa bananowa na zimno 194

wiem jak Wy, ale ja w upały lubię wypić kawę, taką na zimno np. z lodami. Tym razem miałam w domu kilka bardzo dojrzałych już bananów, więc je obrałam ze skórki, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na jakieś 30 minut do zamrażalnika. W międzyczasie przygotowałam kawę. Kawa z bananem bardziej smakowała jak koktajl, ale pyszna była :)) Ja dałam

kruche babeczki
Naleśniki amarantusowe z jabłkami i cynamonem 144

Chłodek niezły mamy, no nie :)) Wiem, wiem, zimno trochę, ale jest czym pooddychać, co mnie cieszy :) Teraz troszkę o naleśnikach, które to ostatnio chodziły za mną. Takie  z jabłkami i cynamonem, a że miałam mąkę z amarantusa, to postanowiłam, że zrobię z nią. Ma charakterystyczny smak, więc dodałam do ciasta troszkę cynamonu, ksylitolu i 4 łyżki mąki

kruche babeczki
Ryż z kurczakiem, warzywami i serkiem mascarpone 151

Zostało mi kilka składników z naleśników, które robiłam dzień wcześniej, więc zrobiłam troszkę podobnie, ale wyszło smakowo całkiem inaczej ;)) Teraz zimno, więc wyjście specjalnie do sklepu odpada brrrr. Tylko kocyk, gorąco herbatka lub kawka i tak najlepiej ;)) Tak na szybko udało mi się stworzyć ryż Britta biały, do tego kurczak, mój

kruche babeczki
Papardelle pełnoziarniste z łososiem, brokułem, migdałami i mascarpone 213

zimno mi jakoś dzisiaj :( Pogoda tylko do spania nastraja, przynajmniej mnie. Takiej nie lubię bo jest szaro, buro i ponuro, ale cóż byle do wiosny ;)) Co do jedzonka, to tym razem pełnoziarniste papardelle z łososiem, czerwona cebulka, czosnek,suszony pomidor, łosoś, brokuł, serek mascarpone i dużo płatków migdałów. Pyszne było, smakowało wszystkim, więc zadowolona jestem :)) Życzę Wam miłego dnia :)) Składniki

kruche babeczki
Domowe antipasti, czyli papryczki nadziane 259

przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, czubryca zielona, bądź zbliżona co niej mieszanka ziół ok. 5 ząbków czosnku liście laurowe ok. 1 litr oleju rzepakowego (u mnie nierafinowany, tłoczony na zimno) woda umyty, wyparzony pojemnik np. po ketchupie bądź rękaw cukierniczy lateksowe rękawiczki Wykonanie: Papryczki oczyszczamy z gniazd nasiennych, odcinając główkę i delikatnie wydrążając środek nożem. Zdecydowanie przy takiej ilości polecam

gutfut
Udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 231

ciebie tylko) tort dla dziecka, na wszystko inne masz już niewiele czasu. A marynatę robi się szybko i smak kurczaka jest wyborny, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na marynatę (do ok. 20 udek. Proporcje należy odpowiednio zmniejszyć/zwiększyć, w zależności od ilości udek) 250 ml płynnego miodu naturalnego słoiczek musztardy dijon (ok. 180 g) 6 łyżek

gutfut
Makaron ryżowy z fenkułem i porem 173

Ułożyć na talerzu, na wierzch nałożyć fenkuł z porem i czosnkiem. Całość posypać natką pietruszki i drobno pokrojonymi orzechami włoskimi (opcjonalnie). Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno! Moje smaki

gutfut
Pesto z rukoli 150

smaku. Składniki na słoik ok. 250 ml: 100g rukoli 80g pestek słonecznika (to wersja tańsza, jeśli pragniecie droższej wybierzcie orzechy piniowe bądź orzechy nerkowca) 80ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, bądź oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 20 g sera carskiego twardego długodojrzewającego (u mnie wciąż to rodzimy zamiennik parmezanu) sól i pieprz do smaku

gutfut
Pesto z jarmużu 160

liście były miękkie, czyli jarmuż nie był przejrzały 70 g orzechów włoskich 20 g sera carskiego twardego, długodojrzewającego 1-2 ząbki czosnku 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jarmuż dokładnie umyć, oderwać miękkie liście od łodyg. Orzechy włoskie delikatnie podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucić do blendera (bądź thermomixa

gutfut