na zimno - 10906 przepisów (strona:251/728)

Sernik na zimno 300

kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową. Wykładamy na ciastka, wyrównujemy, układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Przepyszny sernik na zimno przygotowała Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą (wersja na ciepło i zimno) 193

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka jest pyszna i niezwykle syta. Można ją podawać na zimno lub ciepło (*) - wtedy śmiało może zastąpić obiad. Sami spróbujcie i przekonajcie się jak łatwo można przyrządzić ciekawe i smaczne danie! 250g brokuła 2 jajka 1 puszka ciecierzycy (użyłam Bonduelle) 1 puszka tuńczyka w oleju 1 czerwona cebula (średnia) 1 czerwona papryka (mała) + odrobina oleju

Di gotuje
Pesto szparagowe 178

które rośnie jak szalone w moim ogródku. Zamiast orzeszków piniowych użyłam orzechów nerkowca, których delikatny smak idealnie pasuje do szparagów. Zrezygnowałam też z dodatku oliwy na rzecz tłoczonego na zimno oleju rzepakowego. W efekcie uzyskałam pyszne, delikatne w smaku pesto. Nie wiem jeszcze do czego go użyję (bo makaronu jeść nie mogę) ale na pewno coś wymyślę.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 148

Wielu twierdzi, że nie ma nic gorszego niż zimna zupa. Jednak w przypadku chłodników ta reguła się zupełnie nie sprawdza. Pyszne, nasycone świeżymi składnikami i kolorowymi, aromatycznymi przyprawami chłodniki ratują nasze menu, szczególnie gdy letnia pogoda nie zachęca do rozkoszowania się gorącymi daniami. Chłodniki przygotowywane są z najrozmaitszych warzyw a nawet owoców. Najczęściej są to pomidory, ogórki, rzodkiewka. Bazą każdego

Moja smaczna kuchnia
Kasza bulgur z kozim serem i suszonymi pomidorami 153

podaną nieco inaczej, to na pewno nie zawiedziecie się. Tutaj bulgur z dodatkiem sera koziego, oliwek i suszonych pomidorów. Bulgur to ostatnio jedna z moich ulubionych kasz. Doskonała na zimno i na ciepło. Na słodko i na gorzko. Podobnie trochę jak kasza jaglana – dobra w wielu wariantach i do tego niezwykle zdrowa. Takie kaszowe danie przygotujecie bardzo szybko. Idealne

Mieszam w Garnku
Żeberka w kapuście – kociołek 245

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Brzuch , czy ciepło , czy zimno jeść woła , tak więc coś mu zapodać trzeba . Kociołek to jak już kiedyś pisałam fajna alternatywa grilla , a do tego mniej wymagająca . Nastawiamy , chwilkę pomieszamy i gotowe , dalej już sobie

Ogrodnik w podróży
Mintaj w panierce z płatków owsianych 165

ręczniku. Przyjemnie chrupie i właściwie można ją zjeść od tak ,jako przekąska, bez chleba. Podałam z rzodkiewką i cytryną, pomidorem koktajlowym. Jest to danie nad wyraz szybkie i smaczne. Zimna rybkę włożyłam głodomorkowi w bułkę i zrobiłam jej fish burgera ,po mojemu. Smacznego ! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Kuskus ze szparagami 148

kuskusem, dodać pokrojone pomidory. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i włożyć kuskus, polać ketchupem i podsmażyć na patelni około 3-4 minut mieszając. Podawać na gorąco lub na zimno. kuskus ze szparagami

O kuchni z uczuciem
MARCHEWKA Z GROSZKIEM NA CIEPŁO 173

Marchewka z groszkiem na ciepło to idealny dodatek do obiadu. U mnie doskonale sprawdza się z kotletami mielonymi albo kotletami schabowymi. Świetnie smakuje na ciepło, ale i na zimno jest równie dobra. Składniki: * około pół kg marchewki * pół puszki groszku konserwowego * sól * sok z połowy cytryny * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżki mąki+ pół szklanki wody do zasmażki Wykonanie: Marchewki

Zrób to smacznie
Placki z kaszy jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem 263

się jako przystawka, przekąska, śniadanie, a nawet lunch. Pyszne, lekkie i proste placuszki z kaszy jaglanej w towarzystwie wędzonego łososia, jogurtu i szczypiorku. Smakują rewelacyjnie na ciepło i na zimno. Zachęciłam Was? :) Składniki na ok. 14-16 placków:   - 250ml wody - 180g mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej - 100g kaszy jaglanej  - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Be Fit Be Strong
Sernik kawowy na zimno 207

Kawę pijam rzadko ale bardzo lubię kawowe słodkości. Akurat za oknem upalnie więc postanowiłam zrobić sernik na zimno o smaku kawowym. Do sera dodałam śmietanki aby masa była bardziej puszysta. Jako spód użyłam herbatników w czekoladzie bo akurat nie miałam biszkoptów. Sprawdziły się dobrze jako spód a także dekoracja. składniki: 1 kg mielonego sera, u mnie z wiaderka

Monia miesza i gotuje
Kotleciki jaglane z groszkiem czyli Super Dzien Mamy i Maly Lakomczuch w Kuchni 185

jaglanej 4 łyżki zielonego groszku (może być mrożony) 6 pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 1 jajko 1 łyżka szczypiorku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Kaszę przelewamy zimna woda a następnie wrzątkiem. Do garnka wlewamy 3 szkl. wody, wsypujemy szczyptę soli, zagotowujemy a następnie dodajemy kaszę. Gotujemy ja na małym ogniu przez ok 20 minut, mieszamy co jakiś

Dzieje kuchennej Wiewióry
porcje kurczaka z piekarnika na ostro... 251

grzanie góra/dół, piec z 50 - 60 minut, można z 2 razy obrócić porcje mięsa - mięso jest aromartyczne, kruche i smakuje na ciepło i na zimno................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 171

wysmarować pozostałą masą i przykryć drugim blatem biszkoptu czekoladowego (w trakcie "składania" tortu można zacisnąć obręcz tortownicy). Tort przełożyć do lodówki i przygotować polewę czekoladową. Jeśli polewa jest już zimna, wyciągnąć tort z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i oblać go przygotowaną polewą. Następnie ozdobić według uznania :) ja obsypałam go  posypką Maczek z Mango , ułożyłam trufle* oraz kawałki Merci

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto grejpfrutowo – kajmakowe 178

jabłka Przygotowanie: Sok z czarnej porzeczki zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i energicznie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić. Dodać do galaretki. Odstawić do wystudzenia. Jak już galaretka będzie zimna zblendować. Odstawić. Wykonanie: Biszkopt przekroić na 3 blaty (można nasączyć naparem, nalewką, etc.) na pierwszy blat wyłożyć masę grejpfrutową, przykryć kolejnym blatem, wyłożyć masę kajmakową, przykryć ostatnim blatem i wylać

Kulinarna (nie)codzienność