na zimno - 10906 przepisów (strona:217/728)

Deser truskawkowy na zimno 123

Słonko jednak do nas zawitało, może tylko na chwilę, więc trzeba to wykorzystać i w ten upalny dzień zjeść deserek na zimno. Delikatny, nie za słodki jogurtowiec z truskawkami i bananem zasmakuje na pewno zarówno dorosłym jak i dzieciom. A potem może spacer w ciepłych promieniach słońca, by miło spędzić tę końcówkę wakacji :) Składniki: (inspiracja pochodzi z bloga " Mała Cukierenka

Simply Food
Rafaello 427

mieszając dodać do nich śmietanę, podgrzewać, aż składniki dobrze się ze sobą połączą (nie dopuścić do zagotowania). Zdjąć z ognia i odstawić do zupełnego ostudzenia. Gdy będzie już zupełnie zimna dodać obie śnieżki i ubić na sztywną masę, na koniec wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać.    Ostudzony biszkopt nasączyć syropem, wyłożyć na niego całą masę kokosową, a wierzch

Simply Food
Pieczony kalafior 141

taka forma obróbki uwypukla smak każdego warzywa. Do tego świeża bagietka i do szczęścia nie trzeba nam nic więcej. Pyszny jest na ciepło i na zimno. Pieczony kalafior Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 duży kalafior oliwa z oliwek EV 1/2 łyżeczki nasion kuminu 1/3 łyżeczki płatków chili sól morska 1 łyżka posiekane natka pietruszki Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Buraczki zasmażane na ciepło 375

przygotowane buraczki robię dosyć rzadko, gdyż moja rodzinka wręcz przepada za buraczkami na zimno. Jednak od czasu do czasu lubię zrobić je w inny, równie smaczny, sposób :) Jeśli ktoś jeszcze nie robił to polecam :) 1 kg ugotowanych buraczków 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżka octu jabłkowego/ soku z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki

Smakołyki Asi
Śliwkowy budyń jaglany 141

granata i fig, z dużą ilością cynamonu to jedno z tych dań od których trudno oderwać łyżkę. Niesamowicie rozgrzewające danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki powideł śliwkowych 2-3 łyżki syropu klonowego duża szczypta cynamonu i imbiru 1 figa 1/2 granata

Mango Papaja
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 198

odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :)   Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami

Cooking Monster
Bezglutenowe naleśniki ze szparagami 149

serkiem. Dopraw do smaku solą , pieprzem i ew. czosnkiem. Naleśniki posmaruj warstwa serka, ułóż na nim szparagi i lekko zawiń brzegi do środka. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Makaron bezglutenowy z ricottą i szparagami 138

Bezglutenowy makaron ze szparagami, pomidorkami i serem ricotta aromatyczne, lekkie i pyszne danie. Idealna na zimno jako sałatka np. do pracy, ale równie dobrze smakuje na ciepło. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam     SKŁADNIKI: 150 g makaronu bezglutenowego – np. Gnoccho Sardo Garofalo (klik) 1 pęczek zielonych szparagów 8-10 pomidorków koktajlowych 8-10 czarnych oliwek

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy sernik na zimno z truskawkami 211

Bezglutenowy, jogurtowy sernik na zimno z truskawkami. Lekki, orzeźwiający, delikatny i przepyszny. Smakował wszystkim bez wyjątku. Idealny na ciepłe dni. Trochę czasochłonny, ale można zrobić go np. tylko z 2 czy 3 warstw. Efekt końcowy jest wart poświęconego czasu :) SKŁADNIKI: 1.SPÓD 150 g kruchych ciastek bezglutenowych - użyłam herbatni ków Biscotti Nutri free 100 g rozpuszczonego masła 2.MASA SEROWO-JOGURTOWA

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy sernik na zimno z truskawkami 152

Pyszny i lekki sernik na zimno z truskawkami - u mnie bez spodu, ale można spó ciasta wyłożyć biszkoptami bezglutenowymi czy ciasteczkami. Bardzo delikatny i puszysty, uwielbiany przez dzieci, choć nie tylko ;) Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 700 g serka homogenizowanego ( śmietankowy lub waniliowy)  250 g śmietanki kremowej 30%  4 łyżki cukru pudru  30 g żelatyny  200 g truskawek

Kuchnia bezglutenowa
Sernik na zimno z truskawkami na bezglutenowym spodzie 146

Lekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np.  Nutri free Multicereale klik) 70 g orzechów włoskich 60 g masła masa: 400 g serka waniliowego (np. Danio) 220 g serka truskawkowego (np. Danio) 500 ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru

Kuchnia bezglutenowa
Sernik jogurtowy na zimno z borówkami na bezglutenowym spodzie 153

Lekki, waniliowy sernik jogurtowy na zimno z borówkami na bezglutenowym spodzie. Idealnie kremowy i orzeźwiający. Idealny przy upałach, z dużą ilościach słodkich borówek. Przepyszne i delikatne ciasto. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Moje wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 75 g biszkoptów bezglutenowych - u mnie Savoiardi Nutri Free 50 g rozpuszczonego masła masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 2 op. cukru

Kuchnia bezglutenowa
Sernik jogurtowy z owocami leśnymi 168

Delikatny i kremowy sernik na zimno na bezglutenowych biszkoptach Nutri Free. Lekki, mocno owocowy i naprawdę bardzo smaczny. Najbardziej zasmakował dzieciom. Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI:  700 g jogurtu greckiego 200 g śmietanki kremowej 30% 250 g serka mascarpone 100 g ksylitolu lub drobnego cukru  30 g żelatyny 1 op. biszkoptów Savoiardi Nutri free 600 g mieszanych owoców leśnych ( jeżyny

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe naleśniki z łososiem i szparagami 162

połącz z serkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Naleśniki posmaruj warstwą serka z łososiem, ułóż na nim szparagi i zawiń w rulonik. Podawaj na ciepło lub na zimno

Kuchnia bezglutenowa
galantyna z pikantnym farszem z domowego ajwaru 213

żaroodpornym naczyniu  i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 175 stopni piekąc przez 90 minut.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco. Jeżeli mamy ochotę podać galantynę na gorąco z sosem, to w trakcie pieczenia mięsa do niewielkiego rondla wlewamy wywar drobiowy dodajemy masło, oraz słodką śmietanę Całość gotujemy przez

Miód i pieprz