na zimno - 10906 przepisów (strona:206/728)

Jabłka w cieście 203

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne jabłka w cieście. Idealne na deser na ciepło i na zimno.                              Mi zdecydowanie smakują jeszcze

W garach u Gosi
Sos paprykowo-cebulowy z ananasem, słodko-kwaśny w słoiki 218

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sos świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Doskonały do mięs, grilla, ryżu a także ryby. Przed podaniem można dodać do sosu kukurydzę lub go zaostrzyć dodając pieprz cayenne . Składniki: 3kg papryki różnokolorowe ( waga po oczyszczeniu z pestek

W garach u Gosi
Boczniaki pod warzywną pierzynką i "Uczeń architekta" 206

laurowymi i zielem angielskim. Rozłożyć je równomiernie i docisnąć lekko do dna, by grzyby przeszły smakiem warzyw. Danie można podawać na gorąco jako danie główne lub na przystawkę. Na zimno może być przekąską. ----- Podobne: Zupa kalafiorowa Polędwiczki z warzywami Surówka z porów do obiadu Książkę Elif Shafak pt. "Uczeń architekta " wybrałam ze względu na okładkę. Bardzo przyciągnęła moją uwagę. Byłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Muffinki jak pizza 357

Dzisiejsza propozycja to nic innego jak pizza zamknięta w formie muffinek;). Pizzowe muffinki to świetna przekąska na ciepło lub na zimno do zabrania ze sobą na wynos. Smakują dobrze także na drugi dzień po przyrządzeniu.    Składniki suche: 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Szefowa kuchni
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 296

pyszną kolację- ślimaczki z ciasta francuskiego z farszem z szynki, sera i pomidorów suszonych. Idealnie pasują do sałatki np. greckiej zamiast pieczywa. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Czytaj więcej >> 2)  SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO Przeglądając internet przed świętami natknęłam się na przepis Pani Doroty W na sałatkę na krakersach ( tu ), który mnie zainspirował. Postanowiłam

Kuchnia MagdaLeny
Bawarska pizza na grubym cieście 239

opakowania suszonych drożdży ( 14 g ) 1,5 pełnej ,szklanki wody 0,6 kg mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka – płaska , soli 3 łyżki oleju rzepakowego ( najzdrowiej tłoczonego na zimno, ale może być zwykły ) farsz : 2 duże cebule 3 kiełbaski śląskie 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około

Ogrodnik w podróży
Jak wzmocnić odporność na zimę? 196

organizmu. Ponadto szybko stawiają na nogi! Wietrzenie pomieszczeń Najlepiej przed snem i po przebudzeniu należy wietrzyć pomieszczenie. Nadaje to świeżego i rześkiego powietrza, która przyzwyczają i uodparnia organizm od zimna. Aktywność fizyczna i spacery Każdy zdrowy człowiek powinien przynajmniej poświęcić 30 minut dziennie dla aktywności fizycznej. Powoduje to, że w organizmie polepsza się krążenie krwi, które umożliwia transport substancji odżywczych

Truskawkowa Fiesta
Lekka zupka 196

Dziś pogoda za oknem deszczowa i bardzo zimna , więc nabrałam ochoty na coś gorącego a zarazem lekkiego , i przygotowałam bardzo smaczną zupkę z białej kapusty , dość szybka i bardzo rozgrzewająca , a pomoc w krojeniu kapusty pomógł mi nóż # Ambition Granite . Składniki ( dla 3 osób )  1 średnia kapusta biała   1 cebulka   1 ząbek czosnku

Mój Smak
Bitki ze śledzi 197

się zaczęły w większych miastach, prowincja nie zna ich jeszcze”. Natomiast śledzie solone były znane i ogólnie rozpowszechnione ponieważ można je długo przechowywać. Śledzie solone wykorzystywano nie tylko na zimno jako przystawka, ale również je smażono, zapiekano. Przedstawiałam już przepis na śledzie smażone , dzisiaj przepis na kotlety ze śledzi. Ktoś mógłby zapytać, po co używać śledzie solone, skoro mamy teraz

królestwo garów
Ciasto delicje kawowe 178

szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 żółtka Wodę, cukier, kakao i masło podgrzać. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 7 minut. Odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie zimna wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Dodatkowo 2 opakowania delicji 2 galaretki dałam zielone Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i poczekać aż lekko stężeją. Składanie ciasta ciasto masa kakaowa

O kuchni z uczuciem
Sernik z koziego sera twarogowego. 148

zapiekania natłuścić. Przelać doń masę serową, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół śliwki. Piec około 30-35 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno. Smacznego

Poranek na słodko
#32. Jesienny kurczak 177

skoro przy temacie jesieni jesteśmy - dla mnie to idealna pora na zmiany w domu, w którym w końcu spędzam więcej czasu (nikomu nie chce się wychodzić na to zimno i deszcz ;) ) -  sklep Dajar  oferuje nam 10 % zniżki, wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE . I może jakiś nowy wystrój kuchni wpadnie? ;) Składniki: 3 średnie filety z kurczaka 1 wyciśnięty ząbek

Kuchnia w szuwarach
Kotleciki ziemniaczane z twarogiem i szprotkami 208

pysznego. Ziemniaki, twaróg i kilka szprotek, to dobre trio. Takim zestawieniem można nadziać pierogi, lub dodać jajko i mąkę i usmażyć kotleciki, które smakują i na ciepło i na zimno z sosem majonezowym, czy tysiąca wysp. Kotleciki ziemniaczane z twarogiem i szprotkami 180g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 90 g twarogu 3 szprotki z puszki winter sprouts 1 łyżka kaszy manny

Posadzone i zjedzone
Egzotyczny deser z kaszy manny 189

startą z 1/2 limonki. Zagotować. Na gotujące się mleko wsypać, nie przerywając mieszania mleka, kaszę manną. Gotować 1 minutę, po czym odstawić kaszę do zupełnego ostygnięcia. Kiedy kasza będzie zimna, wlać do niej sok z 1/2 limonki i zmiksować. Następnie ubić śmietankę z 22 łyżeczki cukru pudru. Ubitą śmietanę dodać do kaszy i delikatnie połączyć. Krem z kaszy manny przekładać

kolorowotorcikowo
Sake 169

się w Masu . Nalewając sake leje się tak pełno aby wylewało się z kieliszka. Najpierw wypija się sake z kieliszka, a następnie z Masu. Tak podaje się sake na zimno – w temperaturze pokojowej. Podgrzewane sake (podgrzewa się co 10 stopni: 20 stopni, 30, 40, 50...- europejczycy preferują 40-50 stopni) podaje się się w Tokuri – karafce do sake. Sake wówczas

królestwo garów