Upały nie ustają, lato w pełni, zioła zachwycają swoim aromatem..... Dziś gęsty koktajl z dużą dawką miętowego orzeźwienia oraz witaminy C :) Na ok 2 l dzbanek użyłam: 2 cytryny obrane ze skórki 1 pomarańcza obrana ze skórki ok 1/2 szklanki świeżych liści mięty 2 łyżki miodu lub cukier lub stewia lub ksylitol ;) 1 butelka wody mineralnej ( może być gazowana
Jemy PijemyMakaron z cukinią w obłędnym sosie cytrynowo-miętowym. Jeżeli jesteście nieprzekonani do takiego połączenia, to koniecznie wypróbujcie, na prawdę warto. Cukinia jest jednym z warzyw, które można podawać już półrocznym dzieciom, ponieważ nie chłonie metali ciężkich. Cukinia jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Samo zdrowie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Apetyt na ZieloneOrzeźwia i chłodzi....fantastyczny i prosty syrop miętowy jest idealny na upalne dni. Dzieciaki przez cały dzień serwują mi go z lodem i świeżymi płatkami kwiatów. Składniki: 5 litrów wody mięta najlepiej polna lub różne odmiany ogrodowej, ja miałam 3 rodzaje, ok 40 gałązek po 10-15 cm garść płatków hibiskusa, ok. 5-6 kwiatów 2 płaskie
Apetyczna babeczkaciekawy. Bardzo rześki , jeśli wiecie, o co mi chodzi. Wrócę do niego z pewnością, być może również w wersji na zimno, jeśli upały w końcu odnajdą malutką Danię... Kawa miętowa Składniki: (na 2 kawy) 2 łyżeczki zmielonej kawy 1 gałązka mięty 400 ml wrzątku 100 ml mleka 1 kostka czekolady Kawę wsypać do zaparzacza, dodać miętę. Zalać wrzątkiem, odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao (1 łyżka) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 7 naleśników Przygotowanie: Miętę zaparzamy w szklance wody. Studzimy. Kiedy będzie chłodna odcedzamy tak żeby mieć wodę bez fusów. Miętową wodę wlewamy do garnka. Dolewamy szklankę mleka. Wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy aby powstało jednolite ciasto, z którego smażymy naleśniki. W rondelku na małym ogniu roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier i kakao
Weganka gotujeorzeźwienie. Galaretka wygląda jak potłuczona szyba. Na początku myslałam, że zamoczę połowę jej w gorzkiej czekoladzie. Ale jest taka ładna, że czekolada mogłaby odebrać jej urok. 150 ml syropu miętowego 500 ml wody gazowanej 2 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody ok 100- 150 ml. W naczyniu zmieszaj syrop z wodą gazowaną. Wymieszaj. Ja wylałam
AZgotuj!desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce z sosem z białej czekolady, bezikami, a przed podaniem polane ciekłym azotem, super efekt oraz gruszka marynowana w białym winie z lodami miętowymi. Pierwszy deser słodszy, drugi bardziej wytrawny, idealny dla tych którzy nie lubią słodkiego. Świetne zwieńczenie posiłku. Robiło się już ciemno, stąd takie zdjęcia... Nie oddają efektu dania, a szkoda. Normalnie
Corner With Recipesprzepisie poniżej. Takie nadzienie owinęłam w niezastąpione dla mnie ciasto filo. Gotowe, niskokaloryczne i pysznie chrupiące po upieczeniu. Taką przekąskę fajnie byłoby podać z sosem jogurtowo-miętowym czy pomidorowym. Składniki (ok. 14 małych porcji): - 2 tłuczone ziemniaki - 1/2 szklanki zielonego groszku - 1 cebula - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka zielonego chili - 1 łyżeczka papryki słodkiej - sól do smaku - olej/oliwa do smażenia
Corner With Recipesjako dodatek do robota i tak sobie leżała. Czasem mama wspominała że musi ją wyjąć, dzięki temu że na fanpagu Blondynka gotuje pojawiły się lody miętowe mama rozpakowała w końcu naszą maszynkę i miałyśmy okazję zrobić przepyszne czekoladowe lody. To ulubione lody moje i Patryka. Mama robiła już nam wcześniej lody. Nigdy jednak nie były
Lili w kuchniMojito to koktajl alkoholowy. Pochodzi z Kuby, robiony jest na bazie białego rumu. Jest drinkiem o orzeźwiającym słodko-kwaśno-miętowym smaku. Podstawowymi składnikami są: biały rum, brązowy cukier trzcinowy, limonki, mięta, woda gazowana i lód. To jeden z moich ulubionych drinków. Do tego bardzo prosty i szybki do zrobienia. Wystarczy tylko kilka składników. Dla siebie i męża
Lili w kuchnimnie lody nigdy nie doczekują dłuższego mrożenia. Po obowiązkowych 5 godzinach zostają od razu zjedzone w całości. Podajemy same lub z owocami, albo polane np. ulubionym syropem np. truskawkowo-miętowym . Smacznego
Słodkie okruszkiSkładniki : połowa 125-go opakowania roszponki 2 pomidory ser biały dojrzewający w solance około 20 dag Przygotowanie : Roszponkę umyć, osuszyć, pomidory i ser pokroić Składniki wymieszać Polać sosem miętowym. Składniki na sos: oliwa cytryna mięta miód Miętę drobno pokroić, wsypać do małego słoiczka, dodać sok z cytryny, miód i oliwę. Wymieszać energicznie, polać nim sałatkę
Proste Potrawypodobnymi dodatkami? Jeśli tak, to zapraszam na niesamowicie smaczny, orzeźwiający deser, a mianowicie na truskawki z miętą. Idealna propozycja na zbliżające się upały. Polecam!!! Składniki na truskawki w syropie miętowym: 500 g umytych, osuszonych, obranych truskawek 1 garść mięty (30 listków) 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki rumu (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci to pomijamy alkohol) 1 łyżka octu balsamicznego
Rozpustne gotowanieciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut na złoty kolor. A jako deser proponuję koktajl truskawkowo-miętowy
Spektrum SmakuObiecana wcześniej nalewka miętowa. Składniki: -ok. 50 listków mięty ogrodowej -20 dkg cukru -200 ml spirytusu -250 ml czystej wódki -70 ml przegotowanej zimnej wody Liście należy delikatnie porwać na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do słoja, zasypujemy cukrem i wlewamy wódkę i spirytus. Potrząsamy słojem , aby wszystko wymieszać i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni. Od czasu
Maminek kulinarny