dzisiejszego wpisu - l ody malinowe , z czerwonej porzeczki, rabarbarowe z imbirem, pina colada, kajmakowe oraz czekoladowo-orzechowe . W zamrażalce chłodzą się teraz orzechowe , a sesji nie doczekały niestety miętowe z czekoladą - zniknęły przy pierwszym rozdaniu. W planach kolejne smaki, w tym obiecane już wcześniej lody i sorbety wytrawne, ale to dopiero po naszym powrocie z wakacji. Tymczasem łapcie rożek
KUCHARNIAcieplej, gorąco. To czego szukasz jest chłodne i rześkie. Ma smak dojrzałego w słońcu arbuza, któremu wtóruje słodycz lipcowych pomidorów i jędrny miąższ zielonych ogórków. Słodko-słony. Miętowy. Orzeźwiający. Tak. Chłodnik arbuzowo-pomidorowy jest tym czego szukałeś. Spijasz go łapczywie marząc, by talerz był bez dna. Ta chwila jest Twoja. Tylko Twoja. Znalazłeś to czego szukałeś. Smakujesz
KUCHARNIAtrybuli - ponownie przygotowanego metodą sous vide i nieprzyzwoicie wręcz delikatnego - och i ach po prostu! Uczta, prawdziwa! A skoro uczta, to musi być i deser. Sezonowe owoce z miętową, musująca czekoladą (ha! i wiem od samego mistrza, jak ją zrobić!) i coś co tygryski lubią najbardziej, czyli trufelki z białej i ciemnej czekolady wypełnione ganache ze stewią i tymiankiem
KUCHARNIAJednym z piękniejszych momentów było wspólne wypiekanie chleba, chwila magiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu
KUCHARNIAwanilią lub nacięta laska wanilii ,50 - 100 g kakao Deco Morreno ,1 tabliczka 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady , dalam amaretto do jednych słoiczków a do drugich syrop miętowy ,bo czekolada i mięta to sama rozkosz...mniam pycha!!! Wykonanie : Śliwki zmielić w maszynce do mięsa, i smażyc z cukrem. do uzyskania pożądanej konsystencji. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości dodać kakao
w mojej kuchnilaska wanilii 100 g kakao Deco Morreno 1i 1/2 tabliczki 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady dalam amaretto do jednych słoiczków a do drugich syrop miętowy ,bo czekolada i mięta to sama rozkosz...mniam pycha!!! Wykonanie
w mojej kuchniplasterki. Wykładamy na rukolę. Pomidorki kroimy na pół, kładziemy na ogórkach. Na wierzchu rozkładamy jajko. Przyprawiamy. Całość posypujemy obficie pokrojonym szczypiorkiem i pestkami słonecznika. Polewamy sosem winegret lub jogurtowo-miętowym. Przepis także na moim blogu
Humanistka w kuchnityle oleju, by placki były w nim zanurzone do połowy.Smażymy je z obu stron na rumiano. Po zdjęciu z patelni odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem jogurtowo - miętowym
Kuchnia w opałachmusi sobie śrubkę podkręcić, a kawa po 3 godzinach od zalania, smakuje jak mrożona. No tak, witaj w realnym świecie. Po pracy w ramach relaksu.... SKŁADNIKI: 25 ml likieru miętowego 25 ml białego rumu sok z połowy limonki 25 ml syropu malinowego cukier trzcinowy do dekoracji A jak to zrobić: Likier, rum i sok z limonki wlać do shakera (jeśli
Kuchnia w opałachDODATKOWO: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody kilka garstek leśnych jagód, z racji pory roku użyłam mrożonych Wykonanie: Ser biały, serek mascarpone, cukier puder, syrop limonkowy z miętową i śmietanę kremówkę zmiksowałam razem na kremową masę. Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie, do miseczki dodałam dwie łyżki masy serowej, aby zahartować żelatynę, następnie całą zawartość miseczki wlałam do masy
Blondynka GotujePierwsze smoothie z diety azteckiej :) Jak wrażenia? Bardzo pozytywnie. Smoothie jest orzeźwiające, mocno miętowe z nutą jabłkową. Przyjemnie się je pije, zwłaszcza w upały :) Tak przyrządzony koktajl powinno się popijać przez 2 godziny, małymi łyczkami :) Składniki: - 1 szklanka świeżego soku z jabłek (u mnie 100% sok jabłkowy) - 1 szklanka filtrowanej wody - 2 łyżki stołowe chia (płaskie, 14g) - 1 małe
Zdrowie na języku :PDziś trochę o tradycyjnych dodatkach do ciast i deserów, a dokładniej o ekstraktach. Może kojarzycie ten najbardziej popularny, wykorzystywany w przepisach na ciasta i desery - waniliowy
Słodkie Przyjemnościpikniku lub grillu. Jeżeli zastanawiacie się, co wrzucić na ruszt, mam dla Was świetną propozycję - nieco orientalne szaszłyki marynowane w marokańskim sosie charmoula. To kolejna po keftach z sosem miętowym moja propozycja na grilla inspirowana kuchnią krajów śródziemnomorskich.Charmoula to przepyszny sos pełen ziół i aromatycznych przypraw. Przebijają się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem
Chilli Czosnek i OliwaPRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka
Kuchnia domowa AniDeser w sam raz dla ochłody. Wystarczą ulubione lody, trochę owoców i gotowe!Składniki:1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą)1 morela1 brzoskwinia2 łyżki borówek amerykańskichSposób przygotowania:1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki.2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami.3. Deser możemy polać ulubionym
Kuchnia domowa Ani