kokosowe* "bułeczki" z konfiturą miętowe jabłuszko , domową czekowiśnią i kremem czekoladowym~ *z mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~40g mąki kokosowej ~łyżka oleju kokosowego, rozpuszczonego i ostudzonego ~mleko (sojowe) do odpowiedniej konsystencji - trudno mi określić ilość, bo ciagle dolewałam, najlepiej dodać ok. 5 łyżek i jeśli dalej będzie za gęste dodać jeszcze ze 2-3 łyżki. ~6 pastylek stevii
breakfast of dreamskawowe tofurniczki z borówkami i konfiturą miętowe jabłuszko
breakfast of dreamszrobić przetwory, aby zatrzymać choć część tego lata :) Dzisiaj zapraszam na muffinki z malinami. Pyszne w swojej prostocie, nic dodać, nic ująć. Upieczone w ramach Lubelskiego Kociołka razem z: Miętową Kuchnią - http://mientowakuchnia.blox.pl/ Edytą - http://www.pasjasmaku.com/ Wiosenką - http://eksplozjasmaku.blox.pl Martą - http://niebieskapistacja.blox.pl Karoliną - http://stokolorowkuchni.blox.pl/ Małgośką - http://jedzismakuj.blogspot.com/ Dorotą - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ MUFFINKI Z MALINAMI przepis autorski
chili & sugarmamy. Zawsze, w razie potrzeby, potrafimy sobie dogodzić. I w ramach takiego właśnie dogadzania sobie Madzia wymyśliła dość dziwne połączenie smaków. Dziwne, ale jak się okazało bardzo celne. Kurczak miętowy. Że co? Że mięta nie pasuje do kurczaka? Nie prawda, otóż właśnie idealnie pasuje. Przekonajcie się sami zresztą, nie będziecie żałować. A sprawa jest naprawdę prosta. 1 kurczak (waga około
Marder&Marder Manufacturemamy ochotę zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego. Z racji ładnej pogody, która towarzyszyła nam przez kilka dni i która jak wierzę wróci super opcją jest letnia owocowa sałatka polana miętowym orzeźwieniem mięty. Warto wykorzystać sezonowość truskawek - pamiętajcie :) Składniki: Pół mango arbuz (ilość według uznania) 1/4 ananasa 10 truskawek kiwi 100ml jogurtu naturalnego garść listków mięty łyżeczka miodu
ChilliJemyrazem czas na "potrawkę z dzika w miętowym sosie" rodem z Asterixa w Brytanii. ;) Jest to oczywiście żart, bo ta konkretna potrawa, w przeciwieństwie do kreskówkowej, jest naprawdę smaczna i nie zawiera w sobie dziczyzny. Kolor jednak i pływające w niej mięso kojarzą mi się nieodzownie z dzieciństwem i skrzywioną miną Obeliksa na jej widok. :) Serdecznie zachęcam do spróbowania
Kuchenna Kontrrewolucyapomidorów czy z dyni. Zaraz pewnie rozpętam burzę z piorunami, ale nienawidzę rosołu :P 8. Pracujesz czy się jeszcze uczysz? Pracuję :) 9. Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy. Przykładowo surówki wolę raczej łagodne, natomiast mięso, zupy czy dania z warzyw preferuję mocniej doprawione
My simple kitchengorąco :) Ale Ja jestem z tych ciepłolubnych więc dla mnie pogoda super, ale wszystkim, którzy potrzebują ochłody proponuję domowe lody miętowe. Składniki: - 1 pęczek mięty - 150 g cukru pudru - 1 litr mleka - 4 żółtka - sok z połówki cytryny ( moja była niewielka) Przygotowanie: Mleko doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia, wkładamy do niego oczyszczoną mięte ( bez łodyżek
Zainspirowana w kuchniWodę zagotować z cukrem i miętą, wystudzić, przecedzić. Liście pokrzywy przelać wrzątkiem i przełożyć do lodowatej wody, odsączyć na sicie. Zmiksować w blenderze kielichowym razem z syropem miętowym. Gruszki umyć, obrać, podzielić na połówki. Dwie połówki włożyć do worka próżniowego (jeśli macie maszynę do pakowania) lub do zwykłego, sprawdzi się też rękaw do pieczenia. Dodać połowę syropu
SzczyptaSmaQgładki mus i wstawiamy do lodówki. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na min 10-15 minut zanim je pokroimy. Podajemy lekko ciepłe z dodatkiem zimnego musu truskawkowo-miętowego
Zawsze głodna!obrać ze szypułek. Do kielicha blendera przełożyć przygotowane truskawki. Zmiksować. Następnie dodać jogurt naturalny, cukier (jeśli potrzeba) oraz listki mięty. Ilość mięty wedle uznania jak lubimy mniej lub więcej miętowy posmak. Ponownie zmiksować. Rozlać do szklaneczek i podawać. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, więc najlepiej owoce schłodzić przed zmiksowaniem aby potem nie czekać
Monia miesza i gotujeczyli lody bazyliowe. Uprzedzę od razu nasuwające się zwykle pytanie... Nie, lody bazyliowe nie smakują jak mrożone pesto! Absolutnie nie! Jeśli ktoś tak jak ja lubi orzeźwiające lody np. miętowe, to lody bazyliowe zasmakują mu na pewno. Lody zrobiłam bez użycia maszyny do lodów. Oczywiście można jej użyć. Skróci się przez to czas przygotowywania lodów. Chciałam pokazać, że można zrobić
maniapieczeniaZapewne każdy z Was ma podobne odczucia :) Polecamy szybkie i oczywiście zdrowe śniadanie do zrobienia w kilka minut. Dzisiejsze menu : jogurt naturalny 1 banan 2 morele 1/2 łyżeczki sosu miętowego domowy hummus (kilka jego wersji znajdziecie na naszym blogu) rzeżucha chleb nan Zobaczcie jak pięknie to wyglądało :) Życzymy miłego dnia i jedzcie zdrowo codziennie. Pozdrawiamy
vegetaniedrink, który orzeźwia i relaksuje. Mojito, drink z dodatkiem mięty i limonki jest niewątpliwie hitem lata. Słynny drink na bazie białego rumu, pochodzący z Kuby, o orzeźwiającym słodko kwaśno miętowym smaku. Pachnie wspaniale, sam zapach już wprawia mnie w błogie znużenie. Czekam na Wasze propozycje zarówno te bezalkoholowe jak i alkoholowe. Orzeźwiające mojito Składniki: 2 drinki garść liści mięty
codojedzeniaupalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż napój przygotowany na bazie mięty. Gdy nie posiadamy świeżej mięty z pomocą przychodzi nam firma Posti posiadająca naturalną, bardzo aromatyczną herbatę miętową. Na jej bazie bardzo szybko przygotowałam mega orzeźwiający napój z imbirem. Imbir w zimnym napoju cudownie podkreśla orzeźwiający smak i aromat mięty. Taki napój zapewnia cudowne wytchnienie w upalne
Kuchcik gotuje