mietowe - 983 przepisów (strona:47/66)

Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 168

pomidorów czy z dyni. Zaraz pewnie rozpętam burzę z piorunami, ale nienawidzę rosołu :P 8. Pracujesz czy się jeszcze uczysz? Pracuję :) 9. Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy. Przykładowo surówki wolę raczej łagodne, natomiast mięso, zupy czy dania z warzyw preferuję mocniej doprawione

My simple kitchen
Miętowe lody 182

gorąco :) Ale Ja jestem z tych ciepłolubnych więc dla mnie pogoda super, ale wszystkim, którzy potrzebują ochłody proponuję domowe lody miętowe. Składniki: - 1 pęczek mięty - 150 g cukru pudru - 1 litr mleka - 4 żółtka - sok z połówki cytryny ( moja była niewielka) Przygotowanie: Mleko doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia, wkładamy do niego oczyszczoną mięte ( bez łodyżek

Zainspirowana w kuchni
Sorbet z pokrzyw Wojciecha Modesta Amaro - Natura Kuchni Polskiej 153

Wodę zagotować z cukrem i miętą, wystudzić, przecedzić. Liście pokrzywy przelać wrzątkiem i przełożyć do lodowatej wody, odsączyć na sicie. Zmiksować w blenderze kielichowym razem z syropem miętowym.  Gruszki umyć, obrać, podzielić na połówki. Dwie połówki włożyć do worka próżniowego (jeśli macie maszynę do pakowania) lub do zwykłego, sprawdzi się też rękaw do pieczenia. Dodać połowę syropu

SzczyptaSmaQ
Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 143

gładki mus i wstawiamy do lodówki. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na min 10-15 minut zanim je pokroimy. Podajemy lekko ciepłe z dodatkiem zimnego musu truskawkowo-miętowego

Zawsze głodna!
Koktajl truskawkowy z nutą mięty 183

obrać ze szypułek. Do kielicha blendera przełożyć przygotowane truskawki. Zmiksować. Następnie dodać jogurt naturalny, cukier (jeśli potrzeba) oraz listki mięty. Ilość mięty wedle uznania jak lubimy mniej lub więcej miętowy posmak. Ponownie zmiksować. Rozlać do szklaneczek i podawać. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, więc najlepiej owoce schłodzić przed zmiksowaniem aby potem nie czekać

Monia miesza i gotuje
Włoskie lody bazyliowe - również bez maszyny! 171

czyli lody bazyliowe. Uprzedzę od razu nasuwające się zwykle pytanie... Nie, lody bazyliowe nie smakują jak mrożone pesto! Absolutnie nie! Jeśli ktoś tak jak ja lubi orzeźwiające lody np. miętowe, to lody bazyliowe zasmakują mu na pewno. Lody zrobiłam bez użycia maszyny do lodów. Oczywiście można jej użyć. Skróci się przez to czas przygotowywania lodów. Chciałam pokazać, że można zrobić

maniapieczenia
Śniadanie w ogrodzie :) 138

Zapewne każdy z Was ma podobne odczucia :) Polecamy szybkie i oczywiście zdrowe śniadanie do zrobienia w kilka minut. Dzisiejsze menu : jogurt naturalny 1 banan 2 morele 1/2 łyżeczki sosu miętowego domowy hummus (kilka jego wersji znajdziecie na naszym blogu) rzeżucha chleb nan Zobaczcie jak pięknie to wyglądało :)  Życzymy miłego dnia i jedzcie zdrowo codziennie. Pozdrawiamy

vegetanie
Przepis miesiąca letnie napoje i drinki 107

drink, który orzeźwia i relaksuje. Mojito, drink z dodatkiem mięty i limonki jest niewątpliwie hitem lata. Słynny drink na bazie białego rumu, pochodzący z Kuby, o orzeźwiającym słodko kwaśno miętowym smaku. Pachnie wspaniale, sam zapach już wprawia mnie w błogie znużenie. Czekam na Wasze propozycje zarówno te bezalkoholowe jak i alkoholowe. Orzeźwiające mojito Składniki: 2 drinki garść liści mięty

codojedzenia
Miętowe orzeźwienie z imbirem 167

upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż napój przygotowany na bazie mięty. Gdy nie posiadamy świeżej mięty z pomocą przychodzi nam firma Posti posiadająca naturalną, bardzo aromatyczną herbatę miętową. Na jej bazie bardzo szybko przygotowałam mega orzeźwiający napój z imbirem. Imbir w zimnym napoju cudownie podkreśla orzeźwiający smak i aromat mięty. Taki napój zapewnia cudowne wytchnienie w upalne

Kuchcik gotuje
Miętowy dorsz 118

ryby przypomniały mi się cudowne wakacje w Wenecji, kiedy to chcąc posmakować "włoskiej ryby" zamówiłam w restauracji takiego właśnie dorsza.  Pamiętam, jak zaskoczył mnie orzeźwiający smak i aromat miętowego pesto, na w sumie mdłej w smaku rybie, jaką jest dorsz. Ten smak do dziś pozostał w mojej pamięci i mam nadzieję, że i Wam zasmakuje ta wersja. Postarałam się

Garniec Magalie
Przepisy na domowe przetwory 236

Zakwas z buraków II  PRZETWORY Z GRZYBÓW Grzyby leśne suszone Marynowane grzyby   Mrożone duszone maślaki Turki marynowane PRZETWORY Z ZIÓŁ Miód z mniszka lekarskiego Syrop miętowy Syrop z kwiatów z dzikiego bzu Konfitura z płatków róży

Kuchnia domowa Ani
Dźwięki przeprowadzki i wyczekiwana nagroda 162

książka Tomasza Jakubiaka "Jakubiak lokalnie", którą wygrałam ostatnio w konkursie "Jakubiak lokalnie" organizowanym na Durszlaku. Jeszcze raz zapraszam Was serdecznie na spróbowanie wyróżnionego przez jury przepisu na mój miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem .  Zrobiłam sobie małą przerwę w rozpakowywaniu na przeglądnięcie nowego nabytku... Książka jest pełna wspaniałych przepisów, których wykonanie opisane jest w prosty i przejrzysty sposób

Słodkie okruszki
Bakalie, herbaty, kawy, przyprawy - z całego świata! 154

osobiście najbardziej zainteresowały połączenia:  Truskawki w czekoladzie , Wiśnie w rumie , Bananowo-wiśniowa oraz Pina colada Atrakcyjna jest również oferta kaw - zarówno ziarnistych jaki i rozpuszczalnych - mnie ujęła kawa miętowa , orzechowa , rafaello , advocatowa itd - przy każdej kolejnej nazwie - znów ślinotok ;) Ponadto znajdziemy tam wiele przypraw z całego świata - solo i w mieszankach (o niektórych słyszałam pierwszy raz w życiu

Kto ugości moich gości?
KUBA 155

zakazane miejsce. Zakazy i zakazy. Przewodnik sprawiał wrażenie przestraszonego, że może go ktoś podsłuchać ... a mówił po polsku, taki system...  Koniec narzekania!!!  RUM warty grzechu, mojito bardzo miętowe, a pina colada ananasowa... Langusta..mniam mniam, cygara..nie mam pojęcia, choć kupiłam..ale nie palę więc ? Pojęcia nie mam. Auta amerykańskie robią na każdym wrażenie, są po prostu piękne

Pasje Jolki
Miętowa panna cotta z syropem klonowym 71

Miętowa panna cotta z syropem klonowym to modyfikacja jednego z najbardziej znanych deserów kuchni włoskiej. Do klasycznego smaku słodkiej śmietany i wanili dodałem syrop klonowy i orzeźwiającą nutkę świeżej mięty. Dzięki użyciu blendera do wymieszania składników ta wersja panna cotty składa się z dwóch warstw - jednej o konsystencja kremowo-śmietanowego serka i drugiej - klasycznej panna cotty

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania