miałam akurat chlebka pita, więc zwinęłam w rulon pszenną tortillę i pocięłam na paseczki, otrzymując po opieczeniu chrupiący "chrust". Powiem Wam, że mimo chłodniejszych dni, nie brakuje mi mięsa (to już 9 miesięcy na diecie wege!), właśnie dzięki takim potrawom jak fatteh . Danie jest sycące, rozgrzewające, aromatyczne i przede wszystkim pyszne. Ma w sobie wszystko, czego oczekuję od potraw jesienią
Chilli Czosnek i OliwaRozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy
VioletoweKucharzeniePodchodziłam do pieczenia jak do zła całego świata i długo zajęło mi przekonanie się, że produkcja ciast nie jest dziewiątym kręgiem piekła Dantego. Jednoczesna miłość do mięsa i śledzia oraz niewpadanie w dziki zachwyt na widok eklerka pozwoliły mi na omijanie orgii cukierniczych. Jednak ambicja i głosy w środku kazały przestać mi histeryzować i chociaż spróbować. Tym sposobem — po wielu
ladykitchenobrać, wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew, pietruszkę i cebulę dodać do boczku i wszystko razem podsmażyć. Warzywa z mięsem przełożyć do garnka, zalać je 2 litrami wody, dodać wędzone żeberka. Zupę doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i majerankiem, gotować przez 45 minut. Po tym czasie groch odcedzić i dodać
Krakowskie smaki AniOgranicza mnie głównie brak miejsca w naszym małym mieszkanku... Może kiedyś rozwinę się w tym kierunku. 7. Co najbardziej orientalnego/egzotycznego jadłaś w swoim życiu? Hmm... Trudne pytanie. Ale chyba mięso z kangura. 8. Co przygotowujesz, gdy zjawiają się niespodziewani goście w dość licznej grupie? Zostało mi to jeszcze z czasów, gdy nie potrafiłam gotować: herbatę. 9. Ile czasu tygodniowo poświęcasz
Pożeraczka, czyli raz adobrzemyjemy, osączamy i lekko tłuczemy (ręką). Olej, ocet, przyprawy i zmiażdżony czosnek mieszamy i odstawiamy. Po chwili wkładamy do zalewy kotlety i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie mięso wyjmujemy, osączamy i pieczemy z obu stron na grubym ruszcie lub w piekarniku do miękkości
Tradycyjna Kuchniasolą. Podawać jako samodzielne danie obficie posypane grubo posiekaną zieloną pietruszką. To danie może zastąpić tradycyjny mięsny posiłek. Fasola, poza tym, że jest smaczna, to bardzo dobry substytut mięsa, dostarcza białka i wielu cennych mikroelementów
Codzienna kuchnia niecodziennatablicy rzucał się w oczy boczek ze świnki złotnickiej - cudowny produkt w pięknej oprawie! Nie skłamiemy jak powiemy, że od pierwszego kęsa nas zachwycił! Najlepszy boczek jaki jedliśmy! Idealny! Mięso rozpływało się w ustach! Tego smaku nie możemy zapomnieć! Dla kontrastu wybraliśmy dorsza - był bardzo dobry - idealnie przyrządzony, z puree ziemniaczanym, chrupiącymi warzywami i sosem z masłem rakowym! Nic dodać
Plate of Joygrubości) Chrzan z Imbirem sól pieprz papryka słodka mielona mąka do obtoczenia łyżeczka cukru 2 niewielkie cebule olej do smażenia kurkuma Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety i przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną. Cebulę obrałam i pokroiłam na kilkumilimetrowe plastry. W woku rozgrzałam niewielką ilość oleju i na rozgrzany tłuszcz ułożyłam cebulę, po kilku minutach
Blondynka Gotujelunch" w pracy jem często to, co zostało mi z drugiego dnia z obiadu, Tak właśnie było z tą zapiekanką. Dzień wcześniej porcja zjedzona w domu z dodatkiem mięsa, drugiego dnia odgrzana w pracy. Bardzo prosta w przygotowaniu, a przepis podejrzałam w książce "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Oliver'a, w rozdziale poświęconym kuchni francuskiej. Składniki: 200 g ryżu (dowolnego
bistro mamaodcinać około 3,4 cm kawałki , następnie formujemy w kształcie pączka i rozpłaszczamy , nakładamy po 1, 2 łyżeczki powideł i dobrze zlepiamy . Białą grubą nić do zawijania mięsa moczymy w oliwie i delikatnie obwiązujemy bułeczkę . I tak do wykończenia ciasta . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki . Przykrywamy ściereczką i odstawiam na około
Sama słodycz i szczypta chilismażymy !) po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym, bulionem, pieprzem i zalewamy nią polędwiczki. Mięso dusimy w śmietanie, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy sos w połowie nam się zredukuje, dodajemy garam masala , ser żółty, marynowany pieprz zielony i mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem i chili. Sól
Moniki Smakołykidzikim) Przygotowanie: 1. Indyka kroimy w małą kostkę i smażymy na łyżce oleju. 2. Jabłko i cebulę ścieramy na tarce (duże oczka). 3. Czosnek siekamy. 4. Mięso zdejmujemy z patelni (po takim czasie żeby nie było surowe) i zarumieniamy na niej migdały (ja je wcześniej jeszcze trochę pokruszyłam. 5. Gdy się zarumienią dodajemy jabłka, cebulę, czosnek oraz przyprawy
Malowane smakiem