Cieszmy się świeżutką i zdrową cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w
karmelowyDziś propozycja dla miłośników domowych dodatków na kanapkę .Pasztet z cukinii ,bez dodatku mięsa jest naprawdę smaczny i warto go upiec. Składniki:keksówka 30 na 10 cm 1 kg cukinii 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 150 g pieczarek 1 łyżka masła pietruszka zielona ,pół pęczka 3 jajka 140 g bułki tartej 100 g żółtego sera sól ,pieprz szczypta
Ladylaura.Mięso drobiowe w japońskim wydaniu ? Dlaczego nie ! Składniki 1 duże udko ze skórą 1 mały por tłuszcz rośliny do smażenia sos : 150 ml sosu sojowego 6 łyżek cukru 25 ml sake Przygotowanie Udko kurczaka podzieliłem na równych 12 kawałków. Przygotowałem sos : wymieszałem sos sojowy , cukier i saki. Kawałki kurczaka zamarynowałem w sosie ok.3 godziny. Pora po umyciu pokroiłem
R'n'G Kitchenpieczony dorsz z grejpfrutem Połączenie delikatnego, chudego mięsa dorsza z cząstkami granatu i kawałkami grejpfruta, sprawia że danie to smakuje, nie tylko miłośnikom darów morza. składniki dla czterech osób 4 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz sposób przygotowania Tuszki dorsza filetujemy, następnie posypujemy solą, pieprzem
Miód i pieprzSkładniki: 5 jajek, 1 kalafior, 250g tortellini z mięsem ( ja miałam wieprzowina z szynką ), 250g pomidorków koktajlowych, puszka groszku, garść posiekanej natki pietruszki, 1/2 cebuli, kilka ząbków czosnku, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Kalafior podzielić na kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i podzielić na małe różyczki. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie ( 7-8 minut
W kuchni u Monikiwymieszać z octem ,cukrem i solą(płaska łyżeczka) przykryć i odstawić na noc (można czasami przemieszać) na drugi dzień z pozostałych warzyw gotujemy wywar,jak rosół tylko n=bez mięsa, jak już sie porządnie pogotuję-ok 90min to dodajemy buraczki razem z sokiem który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku i gotujemy jeszcze
Swojskie jedzonkowyjmujemy do miseczki żółtka, rozgniatamy je widelcem na patelni podsmażamy pokrojone pieczareczki , następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, przyrumienione pieczarki i cebulkę rozdrabniamy w blenderze lub w maszynce do mięsa dodajemy do naszych rozgniecionych żółtek,dajemy też trochę majonezu,nie za dużo żeby nie było za rzadkie doprawiamy do smaku i nadziewamy nasze jajeczka JAJKA Z RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM jajka
Swojskie jedzonkoDUŻE CEBULE PRZYGOTOWANIE: OZÓR GOTUJEMY Z ROSOŁKAMI,ODROBINĄ VEGETY SOLI I PIEPRZU OK 2-2,5 GODZ-DO MIĘKKOŚCI PO WYSTUDZENIU OBIERAMY ZE SKÓRY DOKŁADNIE I KROIMY NASZE OZORKOWE MIĘSO W PLASTERKI OK. 1CM I TE PLASTERKI JESZCZE NA PÓŁ ROBIMY ZALEWĘ OCTOWĄ JAK DO ŚLEDZI-NIE ZA MOCNĄ CZYLI GOTUJEMY WODĘ OK 1,5 L Z OCTEM ,ZIELEM ANGIELSKIM
Swojskie jedzonkoZIELEM ANGIELSKIM GOTUJEMY W NIEWIELKIEJ ILOŚCI WODY DO MIĘKKOŚCI WĄTRÓBKĘ PODSMAŻAMY Z POZOSTAŁĄ POKROJONĄ CEBULĄ NA PATELNI JAK WSZYSTKO PRZESTYGNIE MIELIMY DWA RAZY W MASZYNCE DO MIELENIA MIĘSA,DODAJEMY JAJKA ,DOPRAWIAMY DO SMAKU SOLĄ,PIEPRZEM I MAGGI I MIESZAMY DOKŁADNIE WKŁADAMY DO SŁOIKÓW ZOSTAWIAJĄC OD GÓRY OK 2 CM MIEJSCA-ŻEBY DOBRZE SIĘ ZAMKNĘŁY PASTERYZUJEMY PRZEZ GODZINĘ,JAK WYSTYGNĄ
Swojskie jedzonkoSTOPNIACH TYLE ILE WAŻY NASZA KACZKA CZYLI MOJA WAŻYŁA 2,100 KG WIĘC PIEKŁAM JĄ 2,10 GODZ Z TYM ,ŻE PIEKŁAM JĄ POD PRZYKRYCIEM,CO 15 MIN POLEWAŁAM MIĘSO SOKIEM KTÓRY Z NIEJ WYCIEKŁ I PRZEZ OSTATNIE 35 MIN PIEKŁAM JUŻ BEZ PRZYKRYCIA,ŻEBY SIĘ ŁADNIE ZRUMIENIŁA I GOTOWE-PYSZNA I PROSTA DO ZROBIENIA KACZKA ZACHWYCI NAWET
Swojskie jedzonkosmaku Sposób przygotowania Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę oraz czosnek. Smażymy na małym ogniu około 4 minuty tak aby mięso się ścieło. Dodajemy śmietanę oraz chrzan. Trzymamy wszystko na ogniu na tyle długo, by sos się zredukował i zgęstniał. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki Uwagi Można
Mr. TasteZapraszam do wypróbowania nowego przepisu na pyszne Spaghetti Bolognese. Jest wyśmienite i łatwe w wykonaniu . - SKŁAD - ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 300 g Makaronu Pełnoziarnistego ✔ 2 Plasterki Seraka Topionego Light ✔ 1 Przecier Pomidorowy ✔ Marchewka ✔ Cebula ✔ 2 Ząbki Czosnku ✔ Sos Tabasco (opcjonalnie) - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1950 Węglowodany
Sylwetka Od KuchniPierś z kurczaka myjecie, suszycie papierem, oczyszczacie z ewentualnych tłuszczyków tu i tam, kroicie na 3-4 kawałki i wkładacie do szklanej miski. Rozmaryn rozcieracie w moździerzu, posypujecie nim mięso, dodajecie szczyptę soli, wlewacie cztery łyżki oliwy, mieszacie i wkładacie do lodówki na krótkie – let’s say – marynowanie… Dwie łyżki oliwy (no ewentualnie trochę więcej) rozgrzewacie
GRUBY WAŁEKOtrzymałam ostatnio w przesyłce od Lidla (w ramach tygodnia azjatyckiego) makaron do woka. Błyskawicznie się go robi - wystarczy dodać do podsmażonego mięsa czy warzyw - dodać bulion i po 5 minutach jest gotowy. Postanowiłam wczoraj go wykorzystać, ale nie miałam ochoty na żadne wschodnie danie. Rozejrzałam się po kuchni - cukinia, pomidorki, bazylia. Dokupiłam kurczaka i mozzarellę. I co wyszło? Proste
Moje Kuchenne Rewelacjezmniejsz moc palnika do minimum i gotuj 5 minut. Następnie wrzuć do rondla pierś kurczaka, rondel przykryj pokrywką i gotuj 10 – 12 minut na małym ogniu (do momentu aż mięso będzie miękkie). Rondel zdejmij z ognia, pierś odstaw do przestygnięcia. Odsącz ją i porwij na mniejsze kawałki. Tortille posmaruj kremowym serkiem. Na środku ułóż liść sałaty i plasterek koziego serka
Moja pasja smaku