mięso - 63110 przepisów (strona:2760/4208)

Szparagi w bekonie i piersi indyka. 231

dość cienkie plastry, osolić i popieprzyć. Położyć na nich po plastrze bekonu lub boczku. Szparagi umyć o osuszyć, odłamać zdrewniałe końce i położyć na mięsie. Zawinąć.   Zawinięte mięso włożyć do naczynia żaroodpornego.    Przygotować folię aluminiową by przykryć nią same końcówki szparagów. Same końcówki szparagów obsypać startym masłem, resztą pokropić oliwą z oliwek.   Piec w ok.200

W kuchni u Moniki
Faszerowane, pieczone ziemniaki. 294

przyprawa do kurczaka, sól lub przyprawa uniwersalna, 4 plasterki sera żółtego. Gotowe ziemniaki bardzo dobrze smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajduje się  kliknij tu . Przygotowanie: Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Razem podsmażyć na małej ilości tłuszczu z przyprawą do kurczaka - nie dawać dużo tej przyprawy gdyż jest ona dość mocno słona.  Ziemniaki obrać, umyć

W kuchni u Moniki
Sałatka gyros (przepis 2). 327

pominąć. Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z połową paczki przyprawy gyros. Ostudzić. Kapustę i ogórki pokroić. dodać kukurydzę i ostudzone mięso. Jogurt naturalny wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu i wyciśniętymi ząbkami czosnku, doprawić vegetą (niekoniecznie) i dodać do sałatki. Wymieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kotlet słoneczny. 207

kurczaka - wyjdzie 6 kotletów, 2 jajka, mąka, łyżka mleka, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Piersi z kurczaka podzielić na 6 kotletów. Rozbić, jeżeli są grube. Posolić i popieprzyć. Rozgrzać tłuszcz. Mięso obtaczać na zmianę w jajku (2 jajka roztrzepać z łyżką mleka) i w mące - jedną pierś obtoczyć dwa razy w jajku i dwa razy w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

W kuchni u Moniki
Zupa pieczarkowa. 208

które należy obrać, obrać i wszystkie warzywa umyć. W międzyczasie szumować wodę, w której gotuje się drób. Gdy pieczarki już trochę zmiękną wrzucić z resztą warzyw do garnka z mięsem. Dodać przyprawy - ja jedynie magii daję po 2-3 krople jak zupa jest już na talerzu. Gdy warzywa zmiękną rozrobić mąkę ze śmietaną i wodą: 200ml wody, 4 czubate widelce

W kuchni u Moniki
Placki ziemniaczane z gulaszem (przepis 2) 331

trochę zmiękła, może to być nawet krótszy czas). Pieczarki i cebulę pokroić w plastry (półksiężyce) i razem podsmażyć posolone (lub z vegetą) i popieprzone. Podsmażone dodać do mięsa razem z pokrojoną w paski papryką. Dusić do momentu aż wołowina i papryka będą miękkie. Wycisnąć lub posiekać trzy ząbki czosnku i dodać do sosu. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę

W kuchni u Moniki
Tortilla z kurczakiem i suszonymi pomidorami. 298

oleju. Odstawić do lodówki na 2h. Podsmażyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, paprykę pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, pomidory suszone pokroić na większe kawałki. Dodać podsmażone mięso i wymieszać. Lekko posolić i popieprzyć.   Zrobić sos majonezowo czosnkowy: czosnek wycisnąć, dodać kilka łyżek majonezu, dwie łyżki ketchupu i śmietany ( śmietany daję tyle by sos nie był zbyt

W kuchni u Moniki
Faszerowana papryka. 245

czosnku, 3 świeże papryki, 2 świeże pomidory (mniejsze), kilka suszonych pomidorów, sól, pieprz, mix ziół: tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka i oregano. Przygotowanie: Pierś z kurczaka zmielić przez maszynkę. Do mięsa dodać wyciśnięty czosnek i przyprawy oraz pokrojone pomidory (świeże - sparzyć i obrać ze skórki;  suszone - odsączyć). Wymieszać z ugotowanym ryżem.  Papryki przekroić wzdłuż i nafaszerować. Piec w piekarniku

W kuchni u Moniki
Schab w galarecie. 221

kości, 3 marchwie, 1 pietruszka, kawałek selera, por, sól, pieprz, magii., żelatyna. Przygotowanie: Ugotować ok 2,5l rosołu razem ze schabem. Od zagotowania, gotować na bardzo wolnym ogniu ok.1h20min. Mięso wyjąć i pokroić na plastry. Rosół przelać przez sito i dodać żelatynę ( ja dodaję żelatynę na ciut mniej wywaru niż podają na opakowaniu). Schab rozłożyć na głębszych półmiskach, dodać

W kuchni u Moniki
Zupa z czerwoną soczewicą. 264

podduszone warzywa. Dodać przyprawy ( przyprawy dodać wedle własnego smaku). Gotować do momentu aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać szklankę soczewicy. Gdy soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa

W kuchni u Moniki
Sałatka z tortellini 2 556

kukurydzy i fasolki z puszki, zużyj je całe do sałatki. Nic nie może się zmarnować :) Ja przy okazji robiłam jeszcze inne danie, dlatego takie proporcje. Składniki: 250g tortellini z mięsem lub z szynką ( ja miałam z prosciutto crudo), 120g czerwonej fasolki z puszki, 200g kukurydzy konserwowej, 1/2 świeżej papryki, 1 świeży ogórek, 80g suszonych pomidorów, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Tortellini

W kuchni u Moniki
Placuszki z piersi kurczaka. 247

kostkę cebulą, posiekaną pietruszką, musztardą, maggi, pieprzem, olejem i vegetą. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki lub przynajmniej na 2h przed smażeniem. Przed smażeniem mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną i jajkami. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Nakładać placuszki ( 2 łyżki na jeden) i smażyć na średnim ogniu. Smacznego

W kuchni u Moniki
Zapiekanka gyros 289

Dodać pokrojone w paski papryki i chwilę razem poddusić. 4 łyżki majonezu wymieszać razem z 4 łyżkami ketchupu.  W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: - połowa ryżu, - majonez z ketchupem, - mięso, - połowa sera żółtego, - druga połowa ryżu, - druga połowa majonezu z ketchupem, - pieczarki z papryką, - druga połowa sera żółtego. Naczynie żaroodporne przykryć i piec z w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach

W kuchni u Moniki
Obiadowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczoną piersią z kurczaka 273

Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ziemniaki są miękkie. Pieczone piersi z kurczaka: Piersi dobrze osuszyć i ponacinać. Cebulę i czosnek pokroić i w każde nacięcię w piersi powkładać. Mięso doprawić solą i pieprzem, naoliwić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220stopni C i piec 30-40minut ( ja piekłam pod przykryciem i na ostatnie kilka minut odkryłam). Sos:  Jogurt naturalny

W kuchni u Moniki
Schabowe po królewsku 302

Składniki: 4 plastry schabu, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, 3 średnie pomidory, 250g pieczarek, 1 cebula, 145g startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Schab rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć z pokrojoną w paski cebulą - z niewielką ilością

W kuchni u Moniki