mięso - 63110 przepisów (strona:2769/4208)

Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką 237

Staramy się przynajmniej raz w tygodniu zjeść rybkę na obiad, szczególnie, że moja córka uwielbia mięso ryby. Ten pomysł podpatrzyłam u Aniki. Gorąco polecam! Składniki: 400 g ryby (u mnie zazwyczaj dorsz, miruna lub morszczuk) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała cebulka kawałek selera 200 g sera (mozzarelli lub żółtego sera) sól, pieprz sok z cytryny olej do posmarowania formy

Kuchnia domowa Ani
Domowy pasztet wieprzowy 184

robię zbyt często pasztetów ale jak robię to zawsze pieczone. Tym razem pokusiłam się o zrobienie gotowanego takiego do słoików. Ugotowałam mięso, dodałam przyprawy i wrzuciłam do słoików. Zapasteryzowałam i mam pyszny pasztet do pieczywa. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Krem z cukini i selera naciowego z Cydrem 196

oczyszczonej z pestek 720 g zielonej cukini - już obranej i wyczyszczonej z pestek 3 cebule 4-6 łodyg selera naciowego ok 10 chochli bulionu wieprzowego - został mi spod mięsa na paszteciki sól, pieprz pół szklanki Cydru 3-4 łyżki masła Przygotowanie: Cukinie,cebule i seler (obrany z nitek - tak jak rabarbar) pokroić w kostkę, podsmażyć wszystko na maśle w większym

Gaździnka warzy
MIRUNA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 204

przygotowałam nowozelandzką mirunę ale i tak przypomina mi morze :-) Kupiłam mega duży filet za bardzo małe pieniądze. Miruna, jest chyba jedną z lepszych ryb, ma bardzo delikatne białe, kruche mięso i smakuję pod każdą postacią - czy to w sosie czy pieczona czy marynowana. Moja jest smażona w płatkach kukurydzianych.  Składniki: filet miruny  jajko  3/4 szklanki płatków kukurydzianych

pieprzny smaczek
Gulasz z sarny na winie 148

czosnek, boczek, marchewka. Całość zalewamy wytrawnym, czerwonym winie, zostawiamy na ogniu i dusimy przez 3-4 h aż będzie bardzo miękkie. A potem delektujemy się rozpływającym się w ustach mięsem zagryzając świeżym pieczywem

Milion Smaków
Młoda kapusta z kurkami, tymiankiem i jałowcem podana na grzankach z piwem Pilsner Niemiecki 155

pyszną i kruchą kapustę w pełni postanowiłam ją wykorzystać. Duet z kurkami udał się niesamowicie, taka kapustka smakuje świetnie i jest idealną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Piwo typu Pilsner niemiecki pasuje bowiem idealnie do ziół takich jak tymianek czy jałowiec ale co oczywiste do dań kuchni niemieckiej, w której kapusta występuje dość często w różnych formach. Takie

Mango Papaja
Słodki sos marchewkowy 224

Słodki sos marchewkowy był dodatkiem do jednego z ostatnich obiadów – kopytek ziemniaczanych nadziewanych mięsem. Według notatek mojej mamy sos ten jest świetnym dodatkiem do potraw z drobiu, ryb i zrazów. By sos był słodki marchewki też muszą być słodkie – tak więc upewnijcie się jaką marchew będziecie dodawać do sosu. Składniki na: Słodki sos […] The post Słodki

Magiczny Garnek
Zupa rybna z rakami 191

przykład raki właśnie :) ZUPA RYBNA Z RAKAMI Składniki: - 2 średniej wielkości ryby, najlepiej słodkowodne -  okoń, płotka, sandacz, szczupak, leszcz itp. Warto wymieszać kilka gatunków - 150 gram mięsa raków - 2 duże marchewki - 1 pietruszka (korzeń) - 4 łodygi selera naciowego (tylko zielone części) - niewielki kawałek korzenia selera - 1 cebula - 1 pęczek zielonego koperku - sól - pieprz - cukier - ocet - śmietana - mąka Przygotowanie: Oczyszczone

Życie zamknięte w smaku
Pstrąg gotowany 231

Lubię je zwłaszcza w wersji "na parze" bądź, jak w przypadku pstrąga, "gotowanej". Przygotowuje się go bardzo szybko, jest sycący, przepyszny i, co w rybach szczególnie ważne, ma więcej mięsa niż ości :) Ja gotuję pstrąga w osolonej tylko wodzie z warzywami, ale wiem, że istnieją również zalecenia, by umieszczać rybę w wywarze o zdecydowanym smaku - moim zdaniem zabija

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z makrelą (z grilla/wędzoną) 221

puszki groszku - 2-3 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy dijon - pieprz - sól Przygotowanie: Warzywa z puszki osączamy. Sałatę myjemy i siekamy. Makrelę obieramy ze skóry, wybieramy z niej mięso i rozdrabniamy. Łączymy wszystkie te składniki, dodajemy majonez i musztardę, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Życie zamknięte w smaku
Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i udkami z kurczaka w sosie śmietanowym 348

myjemy i siekamy w półplasterki (białe części), podobnie robimy z selerem naciowym. Dusimy to na niewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso i uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce i dodajemy do nich śmietanę. Doprawiamy gałką, kolendrą, pieprzem i solą. Zalewamy tym ułożone w brytfance składniki. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy

Życie zamknięte w smaku
Pasztet z kurczaka 229

liść laurowy, obrane warzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję na targach rolnych, jest ona całkowicie naturalna ). Gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu z kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Smaki Ewy
Mielonka tyrolska z szynkowara 221

będzie nam służył długo. Składniki: 1 kg wieprzowiny II klasy 18 gram soli peklowej 5 gram przyprawy do mielonki tyrolskiej 2 łyżeczki żelatyny 50 ml zimnej wody Wykonanie: Mięso mielimy w maszynce o sitku ok. 5mm,dodajemy sól peklową, przyprawę tyrolską, żelatynę i wodę. Wyrabiamy ręcznie aż uzyskamy odpowiednią kleistość. Następnie umieszczamy w specjalnym woreczku ( ułatwia wyjęcie z szynkowara

Smaki Ewy