zapomnijmy, że sezon grillowy nadal trwa. Dlatego dzisiaj prezentujemy bardzo energetyzującą sałatkę w sam raz na piknik. Sałatka bez mięsa, a daje 100% energii. Do tego jest bardzo kolorowa i cieszy oczy. Składniki: 3 garście świeżego szpinaku 1 papryczka chilli 1 bakłażan 1 duża czerwona cebula 300 g cieciorki na parze ( może być z puszki ) 250 g sera
Niezły Młynekznoszę flaków ... Nie skuszę się nawet na te wykonane przez najlepszego i najwspanialszego wirtuoza kuchni! Codziennie mogłabyś jeść… Kocham ryby. Każde i w każdej postaci. Oddam za nie każde mięso, warzywa i owoce, no może oprócz owoców morza ... :) Jeśli miałabyś użyć trzech słów do opisania siebie, jakie byś wybrała? Romantyczna, uczuciowa, zwariowana. :) Kochani zachęcam Was do wspólnej zabawy i pozdrawiam
Garniec Magaliechrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów
Chilli Czosnek i Oliwakilku miesiącach codziennego jedzenia mięsa, mój organizm chce od niego odpocząć, dlatego w sierpniu stawiam na dietę bezmięsną. Jednak dietę przemyślaną, która dostarczy wszystkich niezbędnych składników oraz białka. A jak wiadomo potrzeba matką wynalazku, którym w moim przypadku jest zielona sałatka z tofu :) Składniki: cukinia, kilka plasterków 1/2 ogórka 1/3 główki sałaty lodowej 1/2 awokado 1/2 kostki tofu nać pietruszki
Taste Of My DaySałatka idealna na upały. U mnie z mięsem, ale z powodzeniem można je zastąpić tofu ( zwykłym lub wędzonym ). U mojego pana od cukinii na targu kupiłam sporo małych cukinii, nie wiem dlaczego, ale tylko w jednym miejscu na całym wielkim targowisku można kupić takie małe, a ja je właśnie lubię najbardziej
Polska Zuparozgrzanym oleju , uwaga koniecznie najpierw kładziemy kotlet na stronie placka , tak żeby ziemniaki scaliły się ze schabem , trzeba to zrobić dość szybko żeby ziemniaki nie zsunęły się z mięsa. Jak już ładnie się zrumieni powinien być na tyle sztywny i chrupiący , że już bez trudu da się go obrócić na drugą stronę . Podajemy na gorąco z dowolną sałatką lub sosem
Ogrodnik w podróżyroku w moim ogródku posiałam patisony... Co można zrobić ze śmiesznie wyglądających warzyw? Ja najprościej w świecie je usmażyłam ;) Można je wtedy zjeść jako dodatek do mięsa lub jako samodzielną przekąskę :) Znika ekspresowo... Smażony patison Składniki: młode patisony jajko mleko bułka tarta pieprz sól olej do smażenia Przygotowanie: Patisony myjemy i kroimy w plasterki. Jeśli mamy młode patisony
Lawendowe Niebopomidor malinowy 1/2 papryki czerwonej sól do smaku czarnuszka szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez 20 minut. Wyciągamy mięso, przestudzamy i kroimy w kostkę. Sałatę masłowa płuczemy, osuszamy, szarpiemy i układamy na talerzu. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki, układamy na sałacie. Między pomidory układamy ugotowanego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKtóż z nas nie lubi poprzegryzać sobie chrupiących grzanek?! Z zapiekanym serem … ze świeżymi pomidorami … z ulubioną wędliną czy też moczone w prawdziwym masełku
Ostra na Słodkoblasze podane z sosem kurkowym i młodymi ziemniaczkami. Nic tylko jeść! Gołąbki z młodej kapusty Składniki: 16 dużych gołąbków 1 duża młoda kapusta 400 ml ryżu 500 g mielonego mięsa 300 g surowej salsiccia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju
codojedzeniatrochę ostygną przekładamy na ściereczkę do góry dnem i czekamy jak ostygną. Potem słoiki odwracamy i chowamy do piwniczki Leczo możemy podawać z makaronem lub ryżem z dodatkiem uduszonego mięsa. Smacznego
Kuchenne Wariacjeczego wykorzystać sos tzatziki? jako dip z krakersów, chlebków pita ( przepis na chlebki pita ), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków , lub greckich klopsików keftedakia wegetarianom polecam szaszłyki z sera halloumi i warzyw oraz keftedakia z halloumi i kaszy jaglanej , które też świetnie połączą się z sosem jako
Chilli Czosnek i Oliwakąpiel powinna trwać około 20 minut. Po upływie tego czasu roladki wyciągamy, dajemy im odpocząć i odwijamy. „Dociągamy” je na mocno rozgrzanej patelni, po dwie minuty z każdej strony. Mięso odkładamy, żeby odpoczęło. Kroimy na plastry i podajemy z kremem groszkowym. Smacznego! Post Krem z zielonego groszku pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen