mięso - 63110 przepisów (strona:2774/4208)

Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 201

uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Wybór jest przecież tak duży. Zastąpienie ziemniaków ryżem, podlanie mięsa wytrawnym winem czy koniakiem, śledzenie aktualnych trendów by skorzystać z darów natury w danym sezonie po okazyjnej cenie, może znaczenie wpłynąć nie tylko na zdrowy styl życia, ale i lepsze

upichcona
kuru cacık - turecka przystawka z ogórkiem 223

Okres grillowania, to nie tylko mięsa, ryb i innych potraw opiekanych na ruszcie. To także czas wspaniałych, pachnących sałatek, surówek i przystawek. Tym razem proponujemy Wam jedną z wersji popularnie zwanych w Polsce "tzatzik'ów". Ta turecka wersja nada świeżości podawanym przez Was daniom i doskonale komponuje się z grillowanymi potrawami. Bardzo prosta do wykoniania, ale magicznie skuteczna. Składniki

zobacz ich smak
chicken curry 194

ząbek czosnku 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2/3 szklanki zielonej fasoli (mrożona) 200ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego Sposób przyrządzenia : mięso z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy na kawałki czosnek kroimy na cienkie plasterki, cebulę w piórka, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w ok. 2cm kawałki fasolę podgotowujemy

zobacz ich smak
Sos tatarski z kaparami 269

Pyszny i niezastąpiony sos tatarski z kaparami. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami i daniami z grilla, którym nadaje oryginalnego smaku. Pasuje również do jajek, ryb lub kanapek. Polecam Składniki: 100 g korniszonów 30 g kaparów 5 łyżek majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie

Oryginalny smak
Zupa pomidorowa z mięsno-ryżowymi pulpecikami 208

obranymi warzywami wlewamy 1,5 litra wody. Wrzucamy listki laurowe i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową i zabielamy śmietaną. Mięso mielimy, dodajemy ugotowany ryż i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy niewielkie pulpeciki, które wrzucamy na gotujący się wywar warzywny. Gotujemy je kilka minut od czasu do czasu mieszając. Zupę

Salonik smaków
Pierś kurczaka w sosie szpinakowym 161

makaronem Pierś kurczaka kroimy na paski. Po przesmażeniu szpinaku zdejmujemy go z patelni. Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę, masło i krótko smażymy pierś kurczaka na dużym ogniu. Kiedy mięso się zrumieni dodajemy szpinak i wlewamy słodką śmietanę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, czekamy aż zawartość patelni  ponownie zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia i mieszamy n.p. z makaronem

Miód i pieprz
Zupa rybna bouillabaisse 189

morskich Sposób przygotowania W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy w niej do zeszklenia cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, czosnek, skórkę cytryny i filety ryb na 5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Dodajemy  obranego ze skóry i  pokrojonego  pomidora, paprykę w cienkich plastrach i wywar rybny. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu dodajemy owoce morza

Miód i pieprz
Rolada cielęca z żurawiną 117

wody. Następnie układamy ją po wewnętrznej stronie wyjętej z lodówki cielęciny. Całość formujemy w roladę i mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia). Roladę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 minut. cielęciny nie należy niczym przykrywać. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy

Miód i pieprz
Grillowane skrzydełka w miodzie 146

nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej 3 godziny w chłodnym miejscu  Skrzydełka wyjmujemy z marynaty.  Rozgrzany ruszt grilla przesmarowujemy olejem(zapobiega to przywieraniu mięsa) i układamy zamarynowane skrzydełka przekładając je parokrotnie w trakcie grillowania. Kiedy  już wstępnie opieczemy  skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy kolejne 2 łyżki miodu i grillujemy

Miód i pieprz
Zupa buraczkowa 145

Zupa buraczkowa Składniki Danie 4 osoby 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,50 l wywar wołowy z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego

Miód i pieprz
luzowanie drobiu 3831

kurczaka, gęsi lub innego ptactwa) układamy na desce grzbietem do góry. Nożem wykonujemy cięcie oddzielające kuper od kręgosłupa, a następnie delikatnymi ruchami (cały czas odciągając jedną ręką skórę) odcinamy mięso od kości pamiętając aby ruchy noża były zawsze skierowane w stronę kości szkieletu. Kiedy dojdziemy do miejsc połączeń kończyn (skrzydła, nogi) ciągniemy za kończynę ptaka i nożem przecinamy połączenia

Miód i pieprz
dorsz w letnim sosie 152

zastępstwie kieliszek białego wina i wodę (czy też samą wodę). Następnie dodajemy posiekane oliwki i kapary, wkładamy kawałki dorsza, gotujemy jeszcze pod przykryciem 7-10 minut (tak, aby mięso ryby się nie rozpadło), posypujemy posiekaną bazylią i przekładamy na talerze

Miód i pieprz
Pieczone piersi kurczaka z ciecierzycą i pomidorkami 293

Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym a ciecierzycę odsączyć z zalewy. W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy razem z olejem i wysmarować nimi piersi kurczaka. Tak przygotowane mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dołożyć pomidorki koktajlowe oraz ciecierzycę, całość podlać bulionem warzywnym. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut. Podajemy najlepiej z kuskusem, bulgurem

Plate of Joy
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 400

Uczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na

karmelowy
Kurczak garam masala z fasolką i żytnim makaronem 194

łyżki śmietany 18% 250 g makaronu żytniego (rurki) Fabijańscy  (klik) Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy mięso. Fasolkę myjemy, odcinamy końce, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy przyprawą garam masala. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodajemy śmietanę. Jeżeli kurczak wydaje

VioletoweKucharzenie