smakuje? Po włosku, wybornie! Warto jeść strączkowe,bo we Włoszech się mówi, że talerz legumi to nic innego jak pierwsze i drugie danie, w którym jest porządny kawałek czerwonego mięsa. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniużyć wolnowaru, garnka z grubszym dnem czy też naczynia żaroodpornego (wtedy danie przygotujecie w piekarniku). Wysoka pokrywka w tagine zapewnia ciągłą cyrkulację pary, przez co danie jest aromatyczne i mięso nie jest suche. Na blogu znajdziecie też przepis na tagine z indykiem z pysznymi przyprawami . Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandryroladę zawijamy w dwa plastry szynki i owijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki pieczemy 30 minut w temperaturze 180’C. Odwijamy z folii i podajemy. Dzięki zapakowaniu mięso jest bardzo soczyste, a ser nie wypływa ze środka. To wszystko, tak proste przygotowanie, a danie inne od znanych nam roladek. Świetnie pasuje do ziemniaków z rozmarynem , które pokazywaliśmy
KasiaiKrzysiu.plDzisiaj coś całkiem innego niż zawsze. Paluszki surimi. Każdy z nas kiedyś gdzieś widział ale nie do końca wie co to jest. Paluszki surimi jest to zmielone mięso ryb z dodatkiem mąki. Do przygotowania naszego taniego dania będziemy potrzebowali 250 g. paluszków surimi (2,99 zł) 150 ml piwa (0,80 zł) 100 g. mąki pszennej (0,20 zł) chili
Full Smakuczarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Do dużego garnka z niewielką ilością rozgrzanej oliwy wrzucamy cebulę, przez praskę przeciskamy ząbki czosnku i całość krótko rumienimy. Dodajemy mielone mięso i wszystko podsmażamy na dość silnym ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wlewamy około 1/2 szklanki wody, mieszamy, doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz chili
Smakowite Daniakilka gałązek natki pietruszki żółtko 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej kilka kropel sosu sojowego ciemnego 2-3 łyżki bułki tartej pół kostki smalcu Przygotowanie: Do mięsa dodać startą na małych oczkach cukinię, drobno pokrojonego pora, pomidory i natkę. Doprawić wszystko do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i szczyptą gałki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę
Gaździnka warzykostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na patelni na rumiano. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Na tłuszczu po kurczaki smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy do cebuli mięso, potartą na grubych oczkach marchewkę i zalewamy bulionem rozpuszczonym w 2 szklankach wody. Danie dusimy pod przykryciem jakieś pół godziny. Na koniec wrzucamy ryż i kukurydzę i mieszamy
Pobite gary Barbaryobtoczenia kotletów. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy kotlet solimy, pieprzymy i posypujemy estragonem (około 1 łyżka). Kotlety wkładamy do miski i zalewamy piwem. Mięso powinno leżeć w marynacie min. 2 godziny. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w jajku i tartej bułce, smażymy na głębokim oleju. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy 1 łyżkę
Pobite gary Barbaryczosnkiem i posypujemy obficie tymiankiem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pory kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotowym bulionem zalewamy mięso. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dusimy około 20 min. pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Pobite gary BarbaryPrzekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebule pokrojone w półtalarki. Po 3 minutach obsypujemy cebulę kurkumą. Podsmażamy jeszcze ją 2 minuty. Cebulę przekładam do naczynia z mięsem. Pomiędzy kawałki kurczaka wkładamy oliwki, ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w półplasterki (nie obraną). Całość posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy pod przykryciem w temp. 150 stopni C około
Pobite gary Barbaryłyżki tymianku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy kurczaka, mieszamy aby składniki marynaty dokładnie pokryły mięso. Odstawiamy na min. 30 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi
Pobite gary Barbarypieczarek * śmietana 18% (330g) * szklanka bulionu (może być z kostki) * 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona) * 5 łyżek musztardy * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na tłuszczu. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w półplasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Dodajemy je do kurczaka. Dokładamy fasolkę szparagową. Całość zalewamy
Pobite gary Barbarykromki chleba * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka posolić, popieprzyć. Posmażyć na rumiano. Przełożyć do garnka. Por pokroić w piórka. Podsmażyć do czasu aż zmięknie. Dołożyć do mięsa. Do garnka dołożyć pomidory pokrojone w kostkę. Całość zalać bulionem. Dodać pokruszone kromki chleba. Dusić pod przykryciem ok. 1 h. Jak trzeba doprawić solą i pieprzem
Pobite gary Barbarytłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na rumiano. Przekładamy do garnka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż warzywa zmiękną. Dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy ryż i groszek. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Doprawiamy przyprawą curry. Zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną
Pobite gary Barbarysmażenia kotletów Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy. Dodajemy do mięsa. Ogórki konserwowe kroimy półplasterki i dodajemy do dania. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy miód, ocet, musztardę. Dusimy pod przykryciem ok. 25 min. Dodajemy śmietanę i estragon. Dusimy jeszcze
Pobite gary Barbary