będzie mi się miło kojarzył z wybrzeżem Costa Brava; gdy tylko skończy się sierpień, nie omieszkam zrobić go w domowym zaciszu ;) Pljeskavica z bloga Teoria smaków; nie przepadam za mięsem mielonym, ale kupiłeś mnie Jarku dodatkiem oscypka,który uwielbiam :) A oto pozostałe dołączone przepisy: Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę
Weekendy w domu i ogrodziekroimy w kawałki, przyprawiamy przyprawami. W rondlu rozgrzewamy olej wkładamy żeberka, obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę, listek laurowy, przykrywamy pokrywką, dusimy na wolnym ogniu podlewając wodą aby mięso się nie przypaliło. Kalafior i cukinie gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie około 3 minut, wykładamy na durszlak do osączenia z wody. Na patelni rozpuszczamy masło kładziemy kalafior, cukinie podsmażamy
kgwjanczewozalewam niewielką ilością syropu miętowego. Na to układam pokruszony lód. Lód kruszę na dwa sposoby, albo a w malakserze, albo owijam ściereczką i kruszę go za pomocą tłuczka do mięsa :) Więc lodu wkładam do połowy szklanki, układam zgniecione listki mięty, dosypuję lód po same brzegi szklanki, wlewam wódkę i dopełniam napojem Sprite. Delikatnie mieszam. Nie lubię szklanek dekorowanych cukrem
Blondynka Gotujekostkę lub pół krążki. Wrzucamy ją z powrotem. Gotujemy do momentu gdy warzywa się ugotują (ja uważam aby nie były zbyt miękkie). Wyławiamy niepotrzebne już składniki, czyli mięso, cebulę, pora, pietruszkę i selera. Oddzielnie mieszam śmietanę z odrobiną zupy i dodaję do całości. Na koniec dodaję pokrojony koper i doprawiam do smaku vegetą
Qchnia po prostuproporcji papryk słodkich i chilli jakich użyjecie. Polecam Wam tę pastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych. Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal
Chilli Czosnek i Oliwarównie dobrze możemy do tego wykorzystać kurczaka pieczonego lub ugotowanego, który pozostał nam z obiadu. Robi się je szybko, a i jest to super sposób na wykorzystanie "resztki"mięsa obiadowego. SKŁADNIKI : ( na ok 16 pierożków) ciasto 1,5 szklanki mąki 0,5 kostki schłodzonego masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka wody zimnej szczypta soli farsz
Basia w kuchnipapryki pół pęczka dymki sól, pieprz 1 łyżeczka papryka słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki oleju 1 łyżka oliwy sposób przygotowania Kurczaka luzujemy według tego przepisu, następnie Mięso solimy, oprószamy pieprzem, połową lubczyku i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej pięć, sześć godzin. Siekamy cebulę i pół papryki w drobną kostkę, n a patelni rozgrzewamy łyżkę
Miód i pieprzpszenny, słonecznikowy i żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela, przez
Karo in the Kitchenkilka minut i całość dodajemy do fasolki. Mieszamy wszystko razem. Ja dodatkowo wyjmuję z garnka kości na których gotowała się fasola i dokładnie ogałacam je z pysznego, mocno uwędzonego mięsa. Ono oczywiście również ląduje w naszym głównym garnku. Próbujemy sosu- fasoli przed gotowaniem nie solimy, ale wędliny których użyliśmy do potrawy już są słone- jeśli nam za mało- dosalamy
Karo in the Kitchenprzez Was wybranych naczyniach. U mnie taka prosta waga jest używana non stop – czy to do odmierzania sypkich składników na ciasto, czy chociażby do dzielenia na równe porcje mięsa przy formowaniu hamburgerów. Naprawdę bardzo się przydaje i jest bezproblemowa w działaniu i obsłudze
Karo in the Kitchenmają jednocześnie zdecydowanie mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. Jedne i drugie mają właściwości zasadotwórcze- odkwaszają organizm, który w procesach trawienia mięsa wytwarza większą ilość kwasów. Są lekkostrawne. Ze względu na wartość użytkową możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków. Typ A to odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają
Karo in the KitchenSzybka, pyszna i tania. Pasuje prawie do każdego mięsa. Klasyka fast foodów. Jej podstawą jest surowa, szatkowana kapusta. A wybrany dressing- to już sekret każdej pani domu. Do tej surówki dobra będzie i chrupiąca, młoda kapusta wiosenna jak i kapusta tzw. zimowa- zwarta i zbita. Kapustę oczyśćcie z wierzchnich liści, wykrójcie głąb i poszatkujcie lub potnijcie kapustę w malakserze
Karo in the Kitchenjest idealny do podawania z pieczonymi, grillowanymi czy smażonymi mięsami. Bez problemu możecie go kupić w sklepie ale tego, który zrobicie sami, żadna sklepowa butelka nie przebije! Bazą amerykańskiego sosu BBQ są pomidory, cebula, czosnek, gorczyca, cukier i ocet. Czasami spotykam też przepisy, które mają w składzie wino lub piwo. Mój sos ma gęstą konsystencję, jest lekko pikantny, lekko
Karo in the Kitchentylko z gęstym jogurtem lub naturalnym twarogiem. Równie pyszne są z kwaśną śmietaną, zimnym wędzonym łososiem i świeżo usiekanym koprem. Jako dodatek do obiadu piekę je najczęściej razem z mięsem, oszczędzając i prąd, i czas. SKŁADNIKI 600g małych, owalnych ziemniaków 2 czubate łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 2 ząbki czosnku sól mielony kminek (ile lubicie, ja daję płaską łyżeczkę
Karo in the KitchenNajpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Sos podawany do smażonego, grillowanego i pieczonego mięsa, zapieczonego pieczywa, grillowanych warzyw. Na pewno go znacie. Ale moje tzatziki ma polski akcent – w postaci rzodkiewek ogrodowych i ogórków małosolnych. Lubię mieszać smaki i komponować nowe na bazie tego, co już znam. A czy małosolne ogórki kiedyś komuś zaszkodziły? Pasują do tego zestawu tak samo dobrze
Karo in the Kitchen