sobote byłam na weselu. Zamiast tradycyjnego schabowego , były roladki ze schabu z farszem pieczarkowym. Troche zdziwiłam sie . Przez 50 lat jadłam schabowego w postaci płatu miesa w panierce ,że nie wyobrazałam sobie innej mozliwości. Musze powiedzieć że smak mile mnie zaskoczył . Były miękkie ,delikatne, smakowite. Dlatego pognałam do kucharek po przepis. Składniki - 6 plastrów schabu - 1/2 kg pieczarek
Eli Gotowaniejeszcze chwilkę smażę .Wlewam do gotujących sie kluchów , jeśli jakiś przypraw brakuje to dodaje . Same przecieruchy wyglądają tak Można je podać ze skwarkami lub sosem do mięsa
Eli GotowanieDzisiaj omlet . Fajne danie bo można wrzucić do niego praktycznie wszystko . Począwszy od warzyw a kończąc na wędlinie i mięsa pieczone . Jednak ja preferuje warzywa , bo lubię i trochę zdrowiej ( mam taką nadzieję) Składniki na 2 porcje 2 jajka 1papryka ( lub po 1/2 różnych kolorów) 1 srednia cebula sól ,pieprz, majeranek ,bazylia do smaku 1 łyżka
Eli Gotowaniemieszam jest to zalewa do kurczaka. Filet dzielę na 4 części i rozbijam go na cienkie placki. Wkładam je do zalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty zalewą.Odstawiam do lodówki na 1 godzinę . Ciasto francuskie kroję na 4 części. Na kawałek ciasta kładę zamarynowany filet Następnie przykrywam go szpinakiem
Eli Gotowanieugotowaniu kapusty mocno ją wyciskam , dodaje podsmażone pieczarki i cebulę ,kminek,sól,pieprz. Dokladnie mieszam i dodaje bułkę tartą.Jeszcze raz mieszam i przepuszczam przez maszynke do mielenia mięsa ( można nie mielic tylko drobno posiekać) Farsz gotowy . Rozwałkowuje ciasto wykrawam krążki i nakładam farsz , zlepiam . Wrzucam do osolonej wody małyni partiami , wyciągam tylko wypłyną na powierzchnię wody. Podaję z mocno
Eli Gotowaniegotującego bulionu wrzucam umyte filety . Ugotowane filety przekładam do miski ,dodaje masło,sól ,pieprz, pokrojoną natkę ( 2 gałązki natki zostawiam) i dokładnie miksuję ( można przepuścić przez maszynkę do mięsa) . Jeśli masa rybna potrzebuje przypraw to doprawiam ją według smaku (ja lubię ostro ) Ciasto Krok 2 Do przesianej mąki dodaje soli i stopniowo ciepłej wody.i mieszam . Gdy mąka
Eli Gotowanieromantyczna/y? Rozważna 7. Góry czy morze? Góry 8. Mięso czy warzywa? Warzywa 9. Kot czy pies
Eli Gotowanieproszkowych wzmacniaczy i było smacznie ,bardzo smacznie. Sztuczki kulinarne , jakie stosuje Pani o której piszę , typu podpalanie cebuli do rosołu, zabarwianie barszczu cukrem i smażoną cebulą ,wklepywanie przypraw w mięso przed smażeniem itp. to stosowały wszystkie bez wyjątku gotyjące w domu osoby i nie potrzebowały do tego studiów. Tak po prostu się gotowało. Wszystkie przepisy na moim blogu ( oprócz
Eli Gotowaniedobrze wie i stara się przemycić w ulubionej potrawie coś dodatkowego. Tak też było z moją mamą , Wkładki do placków ziemniaczanych były przeróżne ,zaczynając od warzyw ,przez owoce do mięsa włącznie. Tak właśnie narodziły się jabł-zioki. Czyli placki z ziemniaków i jabłek . Placki te królują na moim stole do dziś . Gdy moje wnuczki nie chcą jeść , smażę te placki
Eli Gotowanieładnie należy zalewać schab gęstniejącą żelatyną . Jedna warstwa ,po wałeczkach ,poczekać oż zgęstnieje . potem następna warstwa i tak aż cały schab i dekoracja będą oblepione galaretą . Galareta zabezpieczy mięso przed wysychaniem
Eli Gotowaniemąki 1 łyżka oliwy do smażenia Wykonanie Krok 1 . Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie płaty . Każdy płat oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Krok 2 . Na płat mięsa dać trochę musztardy i rozsmarować ją . Następnie położyć plasterki sera żółtego,pokrojoną w piórka cebulę , na koniec śliwki. Zwinąć w rulon. Krok 3 . Każdy schabowy rulon obtoczyć w mące
Eli GotowanieWykonanie 1 . Jajka ugotować na twardo ,obrać i ostudzić .Pokroić w drobną kostkę. 2 . Umyte płaty śledziowe wysuszyć i pokroić w drobną kostkę . Można zmielić na maszynce do mięsa . 3 . Ogórki i cebule pokroić w drobna kostkę 4 . Kawałki śledzia przełożyć do miski ,dodać resztę produktów i dokładnie wymieszać . Jeśli potrzeba można doprawić solą i pieprzem
Eli Gotowaniemięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą i pieprzem. - Mieso z indyka doprawić przyprawami, wymieszać . Dodać pokrojoną i podsmażoną 1 cebulę. Wymieszać. - Farsz mięsny nakładać na filet ,rozprowadzić równo i zwinąć podobnie jak krokiety. Smażyć
Eli GotowanieOstatnio odkryłam że z ciasta lasagne ,można przyrządzić nie tylko tradycyjna lasagne z mięsem mielonym i serem . Oto jedno z pierwszych dań które wykonałam i okazało się całkiem nie złe Składniki 10 płatów lasagne 1/2 kg pieczarek 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 pomidory suszone 2 łyżki
Eli Gotowanieszklanki bulionu lub wody , dusimy 5 minut. Doprawiamy solą ,pieprzem . Krok 6 Odcedzony makaron dodajemy do warzyw i mięsa , dokładnie mieszamy . Przed podaniem posypałam wszystko posiekanymi nerkowcami
Eli Gotowanie