mięso - 63110 przepisów (strona:2751/4208)

Powidła z głogu z cynamonem 199

zamrażarki na min. jeden dzień. Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć nasiona. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić mikserem. Przyprawy wyłożyć na kawałek gazy, rozdrobnić tłuczkiem do mięsa, zawiązać w saszetkę żeby można było łatwiej je usunąć z rondla. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, dodać sok z pomarańczy i cytryn, paczuszkę z przyprawami i cukier, gotować

SzczyptaSmaQ
Makaron ryżowy na różowo z botwinką, tofu i papryką w sezamie 220

użycie botwinki podrzuciła mi koleżanka, a ja dodałam od siebie paprykę i tofu. Moim zdaniem przepis to strzał w dziesiątkę, a Wy jeżeli nie przepadacie za tofu, bądź wolicie mięso zamiast niego - śmiało! Na pewno wyjdzie pyszne! Składniki: - 200g makaronu ryżowego - 200g tofu naturalnego - spory pęczek botwinki z małymi buraczkami - 5 łyżek sezamu - 3 ząbki czosnku - 2 cebule - papryka

Be Fit Be Strong
Kurczak po meksykańsku 187

oleju ser żółty (opcjonalnie) Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, pierś z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na kilka godzin (a najlepiej na noc).  Zamarynowane mięso usmażyć na patelni na oleju. Następnie dodać pomidory i koncentrat. Jak już pomidory się całkiem rozpadną dodać paprykę konserwową, fasolę i kukurydzę i chwilkę dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Karkówka,patelnia i ja czyli przysmak karnisty raz! 205

miód(łyżeczka) sos sojowy(1łyżka) 1. Zdobądź grubaśny kotlet z karkówki. Albo dwa. NIE zdecydowanie nie wierz facetowi,że go upoluje i ubije jak mamuta samodzielnie w dziale z mięsem.... Wyślij go do sklepu zaopatrzonego w listę. Albo sama idź. Preferowana opcja 1 z racji sypiącego śniegu za oknem. 2.Kotlet rozbij pięścią lub wykorzystaj czyjąś pięść. Grunt to robijanie łapką

Fiolka w kuchni
Kapuśniaczek leniwca pospolitego. 183

obieraczka do warzyw łyżka talerz głeboki/miseczka Wniosek: Nie tak źle może sama umyje te naczynia i nikogo nie trzeba wykorzystywać... Sposób wykonania: 1. Do garnka nalać wody. Wrzucić mięso,ziele angielskie i liście laurowe. Jeżeli masz-dodaj suszonego grzybka.Zagotować. 2.Zebrać szumowiny. Dodać posiekane warzywa(wszystkie prócz kapusty). 3.Gotuj do miękkości ziemniaków lub ziemniaki gotuj w osobnym garnku

Fiolka w kuchni
Kapucha Celestyny czyli kapusta ze śmietaną 224

Moja Mama - Celestyna stoi na straży jedzenia przeze mnie: ziemniaków, mięsa i czekolady. "Bo jak to tak bez ziemniaczka obiad?" stale słyszane jest w domu rodzinnym. Poi kawą, zaopatruje w dobra narodowe w postaci słoików (i butelek) karmi i pociesza " zjedz coś zamiast gadać,że nie zdasz..." donosząc do pokoju niezliczone ilości żelek,galaretek czy czekolad. W przypadku nieprzyjechania

Fiolka w kuchni
Pasta z makreli i jaj 230

Składniki: 2 jaja ugotowane na twardo pół wędzonej makreli 1ogórek małosolny/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra Wykonanie: 1. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Dokładnie sprawdź czy nie zostały ości. 2. Jaja ugotuj,obierz i posiekaj w kosteczkę. 3. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórka posiekaj. 4. Do michy wrzuć

Fiolka w kuchni
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 188

otoczony morzem, jedynym daniem które dla mnie ma sens jest secondo piatto di pesce – czyli ryba. Nie znaczy to oczywiście, że Włosi nie potrafią przygotować wspaniałej potrawy z mięsa, ale ryba… Ryba tam to poezja. Pieczona dorada Ryby dokładnie czyścimy z łusek, można je również pozbawić głów – chociaż nie jest to konieczne. Każdą z nich solimy, wkładamy

Patchwork
Pizza cztery sery (ser żółty, feta, gorgonzola i mozzarella) 289

Ostatnio staram się przygotowywać posiłki bez dodatku mięsa. Nie bójcie się - raczej wegetarianką nie zostanę :) Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszną serową pizzę. Jeżeli lubicie sery to takie danie bardzo przypadnie Wam do gustu. Oczywiście, ser żółty możecie zastąpić parmezanem.  Składniki na pizzę dla 2 osób: spód do pizzy, np. połowa porcji   z tego

Ugotować
Kotlety schabowe duszone z cebulą 199

obtoczenia kotletów 6 średnich cebul ( ja użyłam cebulę białą i czerwoną) olej Wykonanie: Schab kroimy na kotleciki i rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety są duże, ja kroję je na pół. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie kotlety obtaczamy w mące, krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do rondelka. Na tłuszcz

Smak mojego domu
Pomidorówka na Indyku 177

koniec dodaję cały koncentrat po ok 5 minutach dodaję śmietankę   Gotuję ok3-4minut.  Zupę zdejmuje z palnika.  Przecedzam by została sama zupa bez warzyw i mięsa.   Między czasie gotuję makaron.   Zupę podaję z natką pietruszki i lubczykiem.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
polędwiczka wieprzowa w morelowym sosie z mango 232

lodówce w ostudzonej marynacie marynatę przygotowujemy z obranego i startego imbiru, soku pomarańczowego, soku z cytryny, wina, dżemu, ostrej papryki, miodu i pokrojonych, suszonych owoców - całość mieszamy i zagotowujemy mięso wyciągamy z marynaty, a marynatę zachowujemy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażamy polędwicę na złoty kolor, a następnie dajemy ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut

zobacz ich smak
Zdrowa Zielenina z Dresingiem 197

następnie dodajemy suszone zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i limonki Całość dokładnie mieszamy Zawartość kubka wylewamy na sałaty i szpinak Dokładnie mieszamy Surówkę podaję do obiadu, do mięsa i ryb SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Knedle ze śliwkami 202

dziś przepis na knedle. Nie może ich zabraknąć w polskiej kuchni, choć w wersji wytrawnej są potrawą charakterystyczną dla Niemiec (niem. Knödl) , którzy robią je - jak to Niemcy - z mięsem. Ślązacy przejęli pomysł i zrobili po swojemu - ze śliwkami, których u nas dostatek. Z czasem danie rozniosło się po całej Polsce i zaczęło być robione z przeróżnymi owocami. Ja dziś

Weekendy w domu i ogrodzie
PROSTE KOTLETY RYBNE Z TUŃCZYKIEM I ZIEMNIAKAMI 383

mojej rodzinie w każdy piątek unikamy mięsa, a na obiad najczęściej serwujemy ryby. Dziś zmierzyłam się z koszmarem mojego dzieciństwa, czyli z kotletami rybnymi. Uważam się za osobę nawróconą i będę przygotowywać je częściej! Dodatek ziemniaków, ziół i przypraw sprawia, że rybny smak jest delikatniejszy. Myślę, że takie kotlety bardzo zasmakują Waszym pociechom :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli

Przepisy Aleksandry