Jak już wiecie kilka dni temu, dokładnie w niedzielę 19.10 wzięłam udział w fantastycznym wydarzeniu, jakim był piknik charytatywny „Piekielna kuchnia dla Leosia” / Cook
Ostra na Słodkosera startego na tarce o drobnych oczkach.. 60 -80 dkg schabu , polędwicy 3 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta ser żółty lub parmezan sól, pieprz Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem startym na tarce o drobnych oczkach. Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać. Kotlety panierować w bułce
Moje domowe kucharzenieobiad? A lubicie kuchnię chińską? Jeśli tak to to danie jest idealne dla was. Co prawda lepiej byłoby użyć tutaj wołowiny, ale z wieprzowina też daje rade. Szybko smażone mięso, pyszny sos i brokuły to 3 składniki z których powstanie nasz chiński, ekspresowy obiad. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikoregano 2 duże ząbki czosnku 2 cebule Karkówkę pokroić w plastry. W misce wymieszać keczup, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pokrojoną karkówkę i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w półplastry. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na minimum godzinkę. Potem naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujepapryka żółta papryka czerwona puszka kukurydzy szklanka śmietany 30% 2 garście cebulki prażonej firmy „RAFEX” 4 ziemniaki 2 l. bulionu sól, pieprz, słodka papryka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w cienkie paski. Mieszamy z przyprawą „Gyros”. Smażymy na patelni na rumiany kolor. Paprykę także kroimy w paseczki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy pokrojone piersi z kurczaka i paprykę. Gotujemy
Pobite gary BarbaryKonfitura w smaku jest łagodniejsza niż z samej żurawiny, dlatego pasuje nie tylko do mięsa, ale też do słodkich dań, jak np naleśniki :) SKŁADNIKI: 1/2kg żurawiny 1/2 kg jabłek 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny Żurawinę należy przemrozić przed obróbką. Po rozmrożeniu zmiksować. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę wycinając gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, wlać
https:KKuchniaMniamobrać. Zetrzeć na małe wiórki. Składniki zalewy zagotować. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać i umyć. Razem z papryką zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do zalewy i zagotować. Połączyć wszystko ze startymi buraczkami, zagotować i trzymać na małym ogniu jeszcze ok. 5 min ciągle mieszając. Gorące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać
Maślane ciasteczkomiesiąc wcześniej z pewnością dorzuciłabym trochę fasolki szparagowej. Nie ma tu reguły co się daje do środka, ważne jest to by było różnorodnie i warzywnie. Romowie dodawali też mięso gotowane (takie po rosole), leśne grzyby. Można kombinować. Cukinia to idealny dodatek do takich dań bo świetnie przechwytuje inne smaki, ale musi się przegryźć. Czyli przygotowujemy danie tak, by przed podaniem
Poezja Smaków - blog kulinarnymięsna zakwasza organizm. Ale białka są niezbędne dla naszego organizmu i należy je spożywać pomimo ich działania zakwaszającego. Pamietajmy również, że produkty mleczne mają działanie mniej zakwaszające niż mieso i ryby. Możemy starać sie również zmniejszyć ilość przyjmowanych produktów kwaśnych: kwaśnych owoców: owoców cytrusowych, niedojrzałych owoców, szczawiu, rabarbaru, baklażanów, rzerzuchy, szpinaku, kapusty kiszonej, kiszonek, pomidorów (zwłaszcza gotowanych
MODA NA BIOmlek odzwierzęcych. Poczułam znaczną ulgę. Zaczęłam zgłębiać temat weganizmu, gotować zupełnie nowe potrawy, a raczej „weganizować” dobrze mi znane. Okazało się, że można zrobić większość potraw zastępując mięso, jajka, mleko itd. roślinnymi produktami. Po kilku miesiącach weganizmu niestety problem trawienia powrócił, czułam, że mój żołądek „stoi”, spróbowałam jogurtu, ruszyło ale zgaga i ogólnie złe samopoczucie wróciło
greenscarfmakrela 4 jajka ugotowane na twardo pęczek natki pietruszki 3 ogórki konserwowe pół czerwonej cebuli pół puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu sól, pieprz Sposób wykonania: Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości. Jajka, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki razem łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem
Qchnia po prostuMoje ulubione połączenie mięsa drobiowego. Koniecznie ze szpinakiem.Dla urozmaicenia zamiast smażyć roladki możemy je także upiec w piekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag szpinaku 5 dag sera feta sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta i 1 jajko-panierka Wykonanie: Szpinak myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki,dusimy na niewielkiej
Z Majeczką w kuchniRozbitego kotleta ze schabu środkowego przyprawionego jak na grilla - grillujemy na patelni posmarowanej oliwą. Dosłownie kilka minut z każdej strony wystarczy. Sałatkę kilka minut przed podaniem doprawiamy sosem. Zgrillowane mięso kroimy w paski i wrzucamy do sałaty. Nakładamy na ciepłe grzanki. Gotowe. Można się zajadać bez końca. Można po swojemu modyfikować składniki. Sama idea włoskiej bruschetty jest cudowna
Kuchnia po mojemuprzykrycia. Po tym czasie ułożyłem piersi kaczki skórą do dołu na gorącej patelni. Smażyłem na średnim ogniu, aż wypłynął tłuszcz, a skórka zaczęła się robić brązowa. Wtedy odwróciłem mięso, patelnię wstawiłem na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wyjąłem kaczkę z piekarnika, wylałem z patelni połowę powstałego sosu. Do pozostałego dodałem skórkę z pomarańczy
R'n'G Kitchen