mięso - 63110 przepisów (strona:2747/4208)

Potrawka z kurczaka a’la Gyros 1104

Gyros – Wykonanie: Kurczaka pokrój w kosteczkę, wrzuć do miseczki. Dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i opakowanie przyprawy do Gyrosa. Wymieszaj i odstaw na 30 minut, by mięso przeszło przyprawami. Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią cebulę i kurczaka. Pod koniec smażenia przykryj patelnię na 1-2 minuty, by kurczak trochę się ‚podusił’. Papryki pokrój

Kulinarne Przeboje
Ciasto imbirowo-cynamonowe z jabłkami i bananami 176

imbiru i gałki muszkatołowej. Bardzo lubię ciacha z dodatkiem aromatycznych przypraw. Szczególnie upodobałam sobie cynamon, który jest jedną z moich ulubionych przypraw. Wbrew pozorem świetnie komponuje się także z mięsem, choć dziś

Pyry na Gaz
Faszerowane pieczarki kuskusem i piersią kurczaka 274

słodka papryka, olej. Przygotowanie: Cebulę i piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Z pieczarek odciąć stópkę, którą należy pokroić w kostkę i wydrążyć łyżeczką środek. Środek pieczarek dodać do mięsa i cebuli, doprawić przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego farszu, podlać wodą ( nie za dużo tej wody ) i poddusić

W kuchni u Moniki
ROLADKI SCHABOWE NADZIEWANE KAPUSTĄ KISZONĄ 189

zeszklić na tłuszczu,dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach.Chwilkę poddusić.Następnie dodać kapustę i całość dusić jeszcze ok 10 min.Farsz doprawić na ostro. Na każdy płat mięsa rozłożyć przygotowane nadzienie,zwinąć w kształt rolady i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.   Mam nadzieję,że roladki wyglądają na tyle

Niespełnione zdolności kulinarne
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 351

sól,pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka(u nas pikantna) 1,5 łyżki sosu sojowego  Skrzydełka wytrybować z kości bardzo ostrożnie by nie uszkodzić skóry tzn ścinać mięso bardzo blisko kości zdrapując ją aż do samej lotki(lotka ma zostać). Myjemy ,suszymy papierowym ręcznikiem a następnie przyprawiamy : 2 ząbki czosnku rozmieszać z solą,natrzeć skrzydełka,posypać przyprawą

Niespełnione zdolności kulinarne
ZAWIJAŃCE Z PIECZARKAMI 191

odparuje.Doprawić solą,pieprzem i czosnkiem. Polędwicę umyć i osuszyć,pokroić w 2cm plastry,rozbić.Oprószyć solą,pieprzem i papryką z dwóch stron. Ser zetrzeć na tarce.Na każdy plaster mięsa nakładać porcję pieczarek,posypać serem.Zwinąć w roladki,pomagając sobie wykałaczkami.Posmarować olejem i ułożyć na rozgrzanym grillu.Piec ok 10- 15 min z każdej strony

Niespełnione zdolności kulinarne
SAŁATKA Z MIĘSEM W SEZAMIE 176

posolić,natrzeć czosnkiem i pieprzem ziołowym,obtoczyć w jajku i sezamie z bułką.Usmażyć,pokroić w plastry. Składniki sosu ze sobą połączyć,dokładnie wymieszać,sałatę porwać na kawałki.Plastry mięsa wyłożyć na sałatę ,polać sosem.Udekorować pomidorem

Niespełnione zdolności kulinarne
SAŁATKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ 220

jeden gruntowy(jeśli mamy swoje możemy tylko umyć i pokroić razem ze skórką) w większą kostkę.Posypać kukurydzą,przykryć cienkimi plastrami cebuli,posolić,popieprzyć i skropić lekko oliwą.Gorące mięso położyć na przygotowanych porcjach sałatki. Można podawać z chrupkim pieczywem

Niespełnione zdolności kulinarne
PLACUSZKI Z KURCZAKA Z MOZZARELLĄ I KOPERKIEM 253

podwójna pierś z kurczaka kulka mozzarelli 1 cebula 3 łyżki oleju 3-4 jajka 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej czosnek,pieprz,papryka słodka,dowolna przyprawa do kurczaka koperek Mięso umyć,osuszyć,pokroić w drobną kosteczkę(im drobniej tym większa pewność,że placuszki nie będą się rozwalały).Cebulę drobno posiekać,mozzarellę w kosteczkę.Koperek opłukać,posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski

Niespełnione zdolności kulinarne
SAŁATKA ARABSKA 8713

łyżki oliwy z oliwek przyprawa gyros Pierś pokroić w kostkę lub paseczki,polać oliwą z oliwek i posypać przyprawą do gyrosa wg uznania.Dokładnie wymieszać by każda część mięsa była w przyprawie i odstawić na parę minut.W między czasie należy umyć kapustę pekińską,poszatkować.Ogórka zielonego dobrze umyć i pokroić w półkola,niezbyt cienko. Jeśli mamy swoje ogórki,niepryskane, możemy

Niespełnione zdolności kulinarne
PAPRYKA FASZEROWANA KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ 236

niewielkiej ilości oleju.Mozzarellę pokroić w małą kostkę,zaś żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach wg uznania.Pomidory sparzyć wrzątkiem,usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Usmażone mięso mieszamy z pomidorami ,połową mozzarelli i połową żółtego sera.Możemy doprawić czosnkiem,pieprzem,bazylią. Tak przygotowaną masą faszerujemy papryki,posypujemy resztką żółtego sera i mozzarelli,ewentualnie bazylią. Papryki pieczemy w 180stC

Niespełnione zdolności kulinarne
KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM 172

sól,pieprz    Sos: 2 szkl wody  1 łyżeczka białego i czarnego pieprzu ok 1 łyżeczka soli łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego Mięso pokroić w plastry ok 1 cm,przyprawić czosnkiem,solą,pieprzem i przyprawą do karkówki.Zostawić najlepiej kilka godzin w lodówce,po tym czasie obsmażyć je na patelni z obu stron.Mi

Niespełnione zdolności kulinarne
Kotlet paryski 26299

kurczaka w jajku. Polecam. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 2 jajka mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Pierś umyć, wysuszuć i podzielić na cztery kotlety. Mięso delikatnie rozbić. Do miseczki wsypać mąkę, w drugiej roztrzepać jajko dodać sól i pieprz. Następnie kotlety obtaczać w mące. Rozgrzać tłuszcz na patelni, gdy będzie gorący każdy kotlet zanurzać w jajku

magiczna kuchnia Kasi
Konfitura z borówki brusznicy 266

spotkaliście jedząc köttbullar w Ikea, które Szwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała borówka brusznica jest dosyć kwaśna, cierpka i lekko gorzkawa w smaku. Dopiero jako dodatek do mięsa lub deserów borówka robi wrażenie. Konfiturę z borówki zrobiłam pierwszy raz. Wiadomo domowa konfitura , mniej cukru więcej owoców… Smażenie konfitury wymaga wprawy, ale gotowa konfitura jest gęsta i pełna owoców

codojedzenia
Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 211

coś do tzw. kotleta. Wybór padł na kapustę, a czemu nie połączyć jej z jabłkami? Okazało się, że to dobre i smaczne zestawienie, delikatne, w sam raz do pikantnego mięsa i w towarzystwie cierpko słodkiej żurawiny. Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 500 g białej kapusty, poszatkowanej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 3 antonówki

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania