mięso - 63110 przepisów (strona:2739/4208)

Sałatka z winem, gruszką i serem pleśniowym 207

jest lekkie bo pochodzi z Włoch, a dokładniej z Langwedocji, a w takich miejscach wszystko jest delikatne jak piórko. Idealnie pasuje do ryb, owoców morza lub sałatek czy chudego mięsa. Ma intensywną barwę i cudowny smak.  Niżej przepis na banalną w wykonaniu, ale niebanalną smakowo sałatkę. Składniki: 3 garście rukoli 2 łyżki wina białego, wytrawnego

Czarnawisienka
Spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym z wołowiną 226

dodajemy łyżeczkę cukru i mascarpone. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Wlewamy pomidorowy sos, doprawiamy oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń

My Culinary Art
Ciecierzyca - jej właściwości oraz z czym i jak jeść? 447

surową nieugotowaną ciecierzycę możemy zapłacić ok 4,70 za 400g (BIO), natomiast za ciecierzyce konserwową w zalewie 350g/215g około 4,90 (BIO) Ciekawostki! - ciecierzyca jest zamiennikiem kawy oraz mięsa - surowa ciecierzyca nadaje się do wyrobu mąki, która jest bezglutenowa - w Egipcie, ze względu na właściwości pobudzające, cieciorka traktowana jest jako afrodyzjak Podsumowując, ciecierzyca to produkt bardzo zdrowy, posiadający mnóstwo wartości

Pause Gotowanie!
Risotto z grzybami leśnymi 188

ryżu - 1 lub 1,5 kg grzybów leśnych - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - garść natki pietruszki - sól, pieprz - 4 liście laurowe - 1 litr wywaru z warzyw lub mięsa ( z braku laku przegotowana i osolona woda) - i parmezan w ilości takiej jakiej lubisz - tłuszcz do smażenia (3 łyżki) - 1 łyżka masła Cebulę posiekaj z czosnkiem na drobno, zeszklij w garnku

Pasje Jolki
Rokiel pieczony z wędzoną papryką 154

Rokiel biały - White bass, ryba słodkowodna z gatunku okoniokształtnych. Ma białe, zwarte mięso. Jest delikatna w smaku, podobna do okonia i sandacza. Wydłużone, smukłe ciało. Kolor srebrno biały, przechodzący do jasnozielonego. 1 ryba, pieprz, wędzona papryka w proszku, 150 ml śmietany, 1 żółtko, sól Rybę czyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem

królestwo garów
Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką 194

kroimy w podłużne paseczki a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na mięso. Smarujemy majonezem. Przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy jeszcze ok. 20-30 minut. Ilość porcji: 5 Koszt wykonania:  ok. 20 zł Czas wykonania: 1h źródło: przepis własny

Pobite gary Barbary
Charquican- tradycyjna chilijska potrawa 278

Charquican to chilijski gulasz przygotowywany z mielonej wołowiny, dyni, ziemniaków i kukurydzy. Pierwotnie używano do niego suszonego mięsa z lamy. Ja zrobiłam go na bazie wieprzowiny z dodatkiem sadzonego jajka. … Czytaj dalej Charquican- tradycyjna chilijska potrawa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
DŻEM Z ŻURAWINY NA SZYBKO 291

zakończenie dnia i następny poranek słodko-kwaśna kombinacja. Żurawina w najlepszym wydaniu. Nie tylko do mięsa. Ja osobiście wolę na grzance z dodatkiem twarożku. Roztarta łyżka dżemu żurawinowego w serku mascarpone to… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Gruszki w czerwonym winie 145

sprawdzonego i starego w mojej interpretacji. Oczywiście mowa o gruszkach w winie z przyprawami i ziołami. Pyszny wykwintny deser, ale również świetny dodatek do sałatek lub dań z czerwonego mięsa. fot. Paweł Bajda ( Recart ) Potrzebne nam: 5-6 gruszek (klapsy są świetne) butelka słodkiego lub półsłodkiego wina goździki, anyż, kardamon, przyprawa korzenna świeży imbir 1 pomarańcza gałązka mięty łyżka cukru

Kuba Gotuje
Bigos z suszonymi grzybami i śliwkami 223

przykryciem ok 15 minut. W międzyczasie siekam drobno białą kapustę i łącze ja z kiszoną. Gotuje razem do miękkości. W drugim garnku zalewam umytą łopatkę i ją gotuję. Kiedy mięso zmięknie, odcedzam i drobno kroję. Kiełbasę kroję w półplastry i podsmażam na patelni, dodaje posiekana drobno cebulkę. Łopatkę i kiełbasę dodaję dodaję do kapusty. Odsączam i opłukuje grzyby. Kroimy

ChilliJemy
Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry 221

Jesień w pełni, nadszedł więc czas na potrawy sycące i bardzo rozgrzewające. Z mojego doświadczenia wynika, że nic nie rozgrzewa bardziej niż porządne indyjskie curry. Tym

karmelowy
ośmiornica w pomidorach 230

wyparowania alkoholu , na koniec dodajemy wcześnie grillowana lub nie ośmiornicę oraz tymianek , chwilę podgrzewamy i podajemy najlepiej z wcześniej u-grillowanym pieczywem wysmarowanym czosnkiem . najsmaczniejsza ośmiornica jest uprzednio zamrożona , mięso wtedy jest delikatne i soczyste :) Smacznego

na gazie
Sałatka z quinoa, batatów i kalafiora 192

kostkę, a physalis przekrój na pół. Wszystkie warzywa i owoce wymieszaj. Z podanych składników zrób dressing i dodaj do sałatki. Dokładnie wymieszaj. Podaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Nie zapomnijcie o przepisie miesiąca. W październiku gotujemy z quinoa . Jeśli macie ciekawe przepisy na quinoa to podzielcie się nimi w komentarzu pod tym wpisem

codojedzenia
Medaliony schabowe z cebulowo-serowym farszem 160

Bardzo kruche i rozpływające się w ustach schabowe w postaci medalionów. Kruchość zawdzięczamy mleku, intensywności nadaje cebula i ostry ser. Idealne na rodzinny obiad! Mięso podałam na talerzu  Jesień PORCELANA BOGUCICE 700 g schabu Sól Pieprz Przyprawa do wieprzowiny Skworcu  (klik) 5 cebul 5 pieczarek 100 g żółtego sera (ostrego) 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bułki tartej

VioletoweKucharzenie
Surówka z włoskiej kapusty i czerwonej papryki do obiadu. 298

miski, dodajemy śmietanę lub majonez ( można dać trochę śmietany i trochę majonezu ), doprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Podajemy jako surówkę do drugiego dania z ziemniakami i mięsem. Ps. Jeśli ktoś nie lubi śmietany, ani majonezu może zamiast tego dać oleju lub oliwy

Przepisy i porady kulinarne