mięso - 63110 przepisów (strona:2733/4208)

penne z pikantną potrawką 212

przecieru pomidorowego łyżeczka suszonej bazylii szczypta chilli pieprz sól łyżka oleju Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Warzywa pokroić i dodać do mięsa, przyprawić, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Na końcu dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i podawać z potrawką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wigilijny barszcz z fasolą 173

górach tradycyjnie zamiast uszek do barszczu dodaje się dużą białą fasolę. Taki barszcz moja mama robi zawsze na Wigilię, dlatego do wywaru nie dodaje mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo.  Składniki: 2 litry wywaru warzywnego szklanka białej fasoli 3-4 buraczki czerwone marchewka ( z wywaru) liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruchy makowiec zawijany 171

niebieskie cukiereczki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać.  Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kulki z zielonych śledzi w zalewie 300

szklanka octu płaska łyżka soli 2 łyżki cukru kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego  2 cebule Śledzie wypłukać i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, starty czosnek i posiekaną cebulę. Wymieszać. Bułki tartej dodać tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka aby dało się formować kulki. Mokrymi rękami lepić kulki i panierować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka kebabowa 195

ogórków konserwowych czerwona papryka czerwona cebula 1/2 kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Mięso pokroić w kostki, wymieszać z przyprawą i usmażyć na oleju. Dodać ketchup i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno miski. Kukurydzę odsączyć, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Czosnek rozgnieść, wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
schab ze śliwką i majerankiem 169

wbić w środek i kilka razy obrócić aby zrobić tunel na śliwki. Wkładać śliwki do środka i popychać trzonkiem łyżki drewnianej. Majeranek wymieszać z solą, pieprzem i olejem, natrzeć mięso. Umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wstawić do piekarnika i piec w 200*C około godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
biała surówka z rodzynkami 177

Bardzo lekka i soczysta surówka, pełna witamin. Ma wyraźny smak, przeplatają się w niej słodycz rodzynek i ostrość chrzanu. Doskonała do pieczonego mięsa.  Składniki: 3 jabłka 1/2 dużego selera 3 łyżki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka chrzanu ze słoika łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru szczypta soli Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler na mniejszych. Dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
hot wings - pikantne skrzydełka jak z KFC 171

Lubicie popularne skrzydełka z KFC? Ja bardzo, ale rzadko je jadam. Teraz możecie je zrobić w domu, na pewno będą lepsze, bo przynajmniej wiadomo jakiego mięsa się użyło i można regulować ostrość pod swój gust. A do tego wychodzi dużo taniej.  Składniki: 8-10 skrzydełek 1 mała łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu z kolendrą 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
marokańska zupa z kurczakiem 166

ząbki czosnku 2 łyżki pikantnego ketchupu kilka posiekanych gałązek świeżej kolendry sól pieprz tłuczona kolendra pieprz cayenne łyżka mąki Pierś pokroić w paseczki. W rondlu rozgrzać połowę oleju, wrzucić mięso i podsmażyć a następnie zdjąć z rondla i odłożyć na bok. Dodać resztę oleju, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i podsmażyć. Dodać mąkę i mieszać aż będzie złota. Zalać zimnym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik toffi z orzechami 169

okrągłych biszkoptów puszka kajmaku 200 g orzechów włoskich łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć herbatniki.  Ser zmielić w maszynce do mięsa najlepiej dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, kremówkę i olej. Budynie rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej. Białka ubić z solą na sztywną pianę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
czosnkowe skrzydełka z pieca 181

sól według uznania 2-3 łyżki oleju Skrzydełka opłukać. Usunąć z nich końcówki (trzecią najmniejszą cześć). Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem, dodać resztę przypraw i wymieszać. Natrzeć mięso i umieścić na blaszce do pieczenia. Można upiec od razu ale najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka pekińska z kurczakiem 171

kurczaka czerwona papryka 1/3 główki kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe 1/2 małej cebuli 2 łyżki majonezu sól pieprz łyżeczka przyprawy do kurczaka łyża oleju Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Kapustę zeszatkować, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Majonez wymieszać z solą i pieprzem. Wszystkie składniki razem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
szaszłyki z kurczaka 174

kurczaka 2 kiełbaski czerwona papryka żółta papryka 150 g pieczarek 2 łyżki oleju sól pieprz przyprawa do kurczaka ząbek czosnku Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Mięso pokroić na duże kostki i natrzeć mieszanką przypraw, odstawić do lodówki na pół godziny. Kiełbaski pokroić na grube plastry, paprykę na kwadraty. Pieczarki obgotować w osolonym wrzątku (można także nadziewać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciastka z maszynki do mięsa (z marmoladą) 185

dodać żółtka ugotowane i ponownie utrzeć. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem, przesiać i zagnieść z masłem. Dodać masę z żółtek i zagnieść ciasto. Przełożyć do maszynki do mielenia mięsa z założoną tarczą do ciastek. Podczas wyciskania ciasto w maszynce powinno być dobrze ubite, żeby ciastka wychodziły równe. Kręcić rączką maszynki wyciskając ciasto i odcinać kawałki takie jakie duże chcemy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort orzechowy z chałwą 243

kwiatki cukrowe do nasączenia: 3/4 szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej ewentualnie odrobina alkoholu Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia