Sola na szpinaku i pomarańczowym puree 189wpływa na wszystko. Wpływa także na mnie ale niestety zbyt rzadko - po prostu rzadko kupuję często rybę... Wybór świeżych ryb w sklepie nie jest tak interesujący jak w przypadku mięsa, a z kolei ilość glazury wokół zamrożonej ryby zniechęca jeszcze bardziej do jej kupna. No cóż, jednak chęć zjedzenia czegoś innego niż drobiu czy wieprzowiny roztapia nawet najgrubszą glazurę... Dlatego
Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Masala Grill & Bar 239klientów za obiad rzędu 40 zł (a nie brałem dodatków typu ryż) za porcję wielkości kaszki dla niemowlaka? Nie dość, że wielkością danią zostałem wręcz porażony (w szczególności ilością mięsa w daniu mięsnym) to jeszcze zaszokowany ile przychodzi szaremu człowiekowi zapłacić za tą nieprzyjemność. Nie tak dawno Magda Gessler była w indyjskiej restauracji w Zielonej Górze i zjechała równo właścicieli
Right Behind The Kitchen
Pizza raz jeszcze 198ścianek miski. Ciasto musi wyrosnąć, dlatego przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Można włączyć piekarnik na najniższą temperaturę, włożyć do niego termometr do mięsa i obserwować aby temperatura oscylowała w okolicach 30-40 stopni. Wyrośnięte ciasto porcjujemy na kólki - jak duże to nie napiszę wprost albowiem to zależy jak grube ciasto chcecie uzyskać
Right Behind The Kitchen
Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą na słodkiej fasolce szparagowej 206fasolkę na blachę z pieczywem, którą wkładamy do rozgrzanego porządnie piekarnika z funkcją grill + termoobieg (czekamy aż pieczywo nabierze rumianego koloru). Z tuszki wędzonej makreli ściągamy skórę i oddzielamy mięso, starając się uzyskać jak największe kawałki. Rusza nasza twórcza wyobraźnia i uaktywnia się zmysł artystyczny - komponujemy wszystkie składniki na talerzu. PS Przed wyłożeniem ciepłych grzanek i fasolki oraz
Right Behind The Kitchen
Piątkowe Inspiracje - dorsz smażony w panierce 215Kolejne klasyczne danie w naszej kuchni to dorsz smażony w panierce. Najczęściej kupujemy dorsza, bo nie jest nasączony wodą i lodem jak inne ryby, prawie nie ma ości, mięso ma kruche i grube,czasem nieco suche, ale nam to wcale nie przeszkadza. Często z dorsza robię kotlety rybne , dzisiaj dorsz smażony. Zachęcam! 2 filety z dorsza 2 jajka sól
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rozgrzewający rosół z dynią 223liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: ulubiony makaron do podania świeża natka pietruszki do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso dokładnie myjemy, warzywa obieramy. Na suchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka
My Culinary Art
Krupnik z grzybami 163tego łyżki cedzakowej, ale może być też sitko czy zwykła łyżka stołowa. Grzyby odcedzacie, kroicie w paski i razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim dodajecie do wywaru z mięsa. Gotujecie ok. 30 minut, po czym wyławiacie liść laurowy. W międzyczasie przygotowujecie włoszczyznę oraz ziemniaki – myjecie, obieracie, kroicie na kawałki. Dodajecie do wywaru. Gotujecie kolejne 15-20 minut
GRUBY WAŁEK
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem 203tortilli wykorzystałam sos Kielecki czosnkowy i sos Kielecki curry, które otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Sosy mają idealną kremową konsystencję oraz wspaniały smak. Doskonale współgrały z mięsem i warzywami. Produkty warte polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM
Tradycyjna kuchnia Kasi
Drobiowe flaczki. 161pietruszka kawałek selera listek laurowy, ziele angielskie 4 ziarenka, przyprawa do flaków pieprz , słodka papryka majeranek 1 łyżka masła 1 łyżka czubata mąki Mięso wymoczyć, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy i sól, gotować na malutkim ogniu. Udka wyjąć wcześniej, żołądki i serca muszą się gotować
Radość kipiąca uśmiechem.
Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 216Gotowanie na parze, jedno z najzdrowszych i śmiem powiedzieć najszybsza wersja gotowania. Mając naczynie do gotowania na parze, za jedną drogą przyrządzamy rybę, mięso i warzywa. Wszystko jest bardzo aromatyczne, pełnie witamin, o braku sterty naczyń nie wspomnę :). Jednym z takich szybkich potraw, którą możemy przyrządzić, to ryba wystarczy jej naprawdę chwila. Smak ryby możemy zbudować poprzez dodanie np. skórki
Basia w kuchni
Dorsz w porach i marchewce 278Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny
Bullio
Golonka w kapuście z wolnowaru 504kiszonej kapuście „gotowała” się w wolnowarze do rana, do godz. 8.00. Rano po mieszkaniu unosił się apetyczny zapach. Tak smakowicie pachniało, że Piotrek golonkę w kapuście zjadł na śniadanie Mięso samo odchodziło od kości, jednocześnie golonka nie straciła swojej struktury. Golonka z wolnowaru nie wymaga stania, pilnowania, że się coś przypali, nie wymaga ściągania szumowin z powierzchni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Europejskoazjatyckie carpaccio 248surowo. I nie jest to jabłko czy banan, bo to by było zbyt oczywiste. Nie jest to też ryba (choć o niej na pewno pomyślimy przy następnych wpisach). Zatem mięso. I to najlepiej … Czytaj dalej
slodkokwasnapl
Pieczona dynia z occie 247dyni, którą doprawiłam nieco egzotycznie. Bardzo lubię dynię i chyba dlatego, że zawsze piekę ją w piekarniku. Smak dyni jest wtedy ewidentny. Dynia w occie to idealny dodatek do mięsa na gorąco jak i na zimno. Jeden słoiczek schowałam oczywiście na święta. Pieczona dynia z occie Składniki: 1 kg dyni, Crown prince ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki kolendry 2 łyżki oliwy
codojedzenia