zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans lub dłużej aby ciasto ostygło. Miękkie mięso rozdrabniam widelcem i mieszam z kapustą. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Kiedy farsz będzie gotowy zostawiam wszystko do przestygnięcia. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy
prawdziwe jedzenieWyjątkowo dobrze smakuje do mięsa samemu upieczonego w piekarniku (np. do karkówki czy schabu). Przyrządzenie żurawiny nie jest skomplikowane. Trzeba tylko pamiętać, aby słoiki, do których będziemy ją dawać, były porządnie umyte i najlepiej jeszcze wyparzone. SKŁADNIKI: - 500 gram żurawiny - ok. pół szklanki wody - 4 łyżki cukru trzcinowego Żurawinę przebieram, myję, wrzucam do garnka, wlewam wodę i dodaję cukier. Mieszam
Wielopokoleniowozagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy do czasu aż zmięknie (przez ok. pół godziny). Marchew pozbawiamy skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa. Całość gotujemy przez ok. 30 minut. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do czasu aż się zeszkli. Ziemniaki obieramy, także kroimy w kostkę. Dokładamy
Pobite gary Barbarywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com mięso wędzone na wywar (użyłam skrzydełek) 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek 150g wędzonego boczku (opcjonalnie) 4-5 ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól, pieprz Groch (*) namoczyć w zimnej wodzie i w tym czasie
Di gotujesmażymy kolejne 5 minut. Teraz dodajemy posiekany i rozgnieciony czosnek, paprykę w proszku oraz sól i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy bulion, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż mięso będzie gotowe. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i mamy danie gotowe. Paprykarz możemy zjeść ze swoim ulubionym dodatkiem. Smacznego
Kuchenne WariacjeSoczewicę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok 30 minut. W tym czasie gotujemy udko (po zawrzeniu odlewamy wodę). Marchewkę obieramy i wrzucamy pociętą w plastry do garnka z mięsem. Do kurczaka dodajemy soczewicę wod ę, passatę i pomidory. Wrzucamy również ziele angielskie, papryczkę chilli, maggi i liście. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut i blendujemy. Gotujemy na małym ogniu
ChilliJemyWprawdzie uwielbiamy mięso i wypełnioną nim polską kuchnię tradycyjną, która ani wcale nie jest taka trudna, ani ciężkostrawna, jak się wydaje. Wprawdzie oparliśmy się modzie na #light #sugarfree czy #glutenfree, podobnie jak w dzieciństwie nasi rodzice oparli się modzie na #ADHD #dysgrafię #dysleksję czy #dyskalkulię (dzięki czemu dzisiaj nie brak nam ani energii, ani uporu), więc i do #vege podchodziliśmy
GRUBY WAŁEKolejem. Cząstki obranego i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka ułożyć na kurczaku. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. godzinę (do zarumienienia mięsa). Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego
MyCookBook.plaluminiową. Sucharki przekładamy do blendera i rozdrabniamy je na „piasek”. Możecie też włożyć sucharki do torebki (najlepiej ze strunowym zamknięciem), przykryć ściereczką i rozgnieść je wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Okruchy przesypujemy do miski. Czekoladę przeznaczoną na spód rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Następnie dolewamy czekoladę do sucharków i mieszamy, aby utworzyła się gęsta masa. Sucharkowo-czekoladową masę
MyCookBook.plskórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie je odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy sobie mąką
MyCookBook.plcukier Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli ziemniaki były jeszcze lekko ciepłe odstawiamy je, aby wystygły całkowicie. Do ziemniaczanego puree dodajemy przesiane mąki, jajko oraz olej. Wszystko razem dokładnie zagniatamy i chwilę wyrabiamy powstałe ciasto. Jeżeli
MyCookBook.pljest prawie miękki, na górze kładziemy plastry pomidora i dopiekamy, aż do momentu, gdy wszystko będzie miękkie. Gotowe! Naszą zapiekankę podawać możemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, najlepiej w towarzystwie jakiejś dobrej zieleniny ;) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosamałym ogniu, do chwili, aż warzywa i kurczak będą miękkie. Między czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z garnka wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie. Wyjmujemy również mięso z kurczaka od tej chwili nie będzie nam potrzebne do zupy (możemy sobie je zjeść po zupce:-)). Zupę z warzywami miksujemy. Uwaga to ma być krem, postarajmy się
IMPRESJA SMAKUGolonka przeleżała owinięta folia ok 12 godz w lodówce. Rano wraz z obranymi warzywami wylądowała w garze. Wsypałam pozostałe przyprawy oprócz czosnku i majeranku. Zalałam wodą tak by pokryła mięso. Ściągnęłam szumowiny. Po zagotowaniu przestawiłam na mniejszy gaz i goloneczka "pyrkoliła" się koło trzech godzin, do momentu aż zaczęła się rozpadać. Zapakowaliśmy ją z Mężem i wraz z domowymi fryteczkami
Kuchnia po mojemu