mięso - 63110 przepisów (strona:2711/4208)

Pieczone ziemniaki do obiadu 519

Pieczone ziemniaki to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie jeśli znudziły się nam tradycyjne gotowane w wodzie. Takie ziemniaki często piekę przy okazji jak w piekarniku piecze się mięso. W ten sposób można zaoszczędzić trochę energii, a obiad jest kompletny. Wystarczy dorobić surówkę :) SKŁADNIKI: ok 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego przyprawa do ziemniaków papryka słodka mielona zioła, np rozmaryn

https:KKuchniaMniam
Ryż biało czerwony z cukinią, bakłażanem i sosem ajwarowym podawany z grillowaną piersią z kurczaka 192

czosnek, sól i pieprz. Gdy sos mamy gotowany zabieramy się za grillowanie warzyw. Na rozgrzanej oliwą patelni grillowej układamy paprykę, cukinię  oraz piersi z kurczaka. Grillujemy warzywa z mięsem. Gdy warzywa będą już gotowe mieszamy je z ryżem oraz sosem. Gotowe

Bike By Life
pierogi z płuckami 258

małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelnię wlewamy olej, wkładamy cebulę oraz płucka, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystkie składniki smażymy. Usmażone płucka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajo, przyprawiamy do smaku. składniki na ciasto: ok. 560 g mąki 190 g wody 2 jaja 20 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Domowy sos barbecue 167

wlewamy wino, sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze przez 20 minut. Gotowy sos przecieramy przez sitko.  Sosu możemy użyć jako marynaty do mięsa

Bajeczna Kuchnia
Roladki z indyka z żurawiną i oscypkiem 181

Roladki mają niezwykły smak i aromat, suszona żurawina doskonale się komponuje z oscypkiem. Uwielbiam łączyć mięsa z owocami, uważam że jest to doskonałe połączenie smaków. Składniki: 1 pierś z indyka  1 serek typu oscypek  100 gram suszonej żurawiny przyprawa do indyka sól, pieprz jajko  bułka tarta olej do smażenia wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś indyka kroimy w plastry

Bajeczna Kuchnia
Rolada z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem 183

miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sznurek do wędlin Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy ze sobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy marynatą i układamy na brzegu polędwiczki pokrojonego w paski oscypka, boczek i śliwki suszone. Zwijamy dość ścisło w roladę i związujemy sznurkiem żeby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Sos pieczarkowy 205

Przepis na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 250-300 g pieczarek 2 cebule ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła szklanka śmietanki kremówki sól, czarny pieprz, płatki papryki natki pietruszki do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Pieczarki

Pyry na Gaz
Sałatka meksykańska 479

fasoli 4 łyżki majonezu duża garść orzeszków ziemnych solonych (można pominąć) sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do kurczaka (u mnie Pikantny kurczak od SKWORCU) olej do smażenia mięsa 1. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, posypać przyprawą, usmażyć na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 2. Ser żółty zetrzeć na tartce na grubszych oczkach lub pokroić

Kto ugości moich gości?
Kotlet schabowy pokryty jajkiem sadzonym 260

plastry schabu,  sól, pieprz, 5 jajek ( 1 jajko do panierki, 4 jajka na jajka sadzone), bułka tarta, olej, starty ser żółty, szczypiorek. Przygotowanie: Ze schabu poodcinać skórki. Mięso rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Jajko roztrzepać widelcem. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, wyjąć z patelni. Usmażyć jajka sadzone

W kuchni u Moniki
SKRZYDEŁKA W TEQUILI NA OSTRO – kuchnia meksykańska 213

Dziś zamiast do Indii zabieram Was do Meksyku! Gorącego meksyku, gdzie tequila leje się strumieniami, a fantastyczne, ostre potrawy kuszą na każdym kroku! Ja mam dla

Ostra na Słodko
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 336

brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki to zielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole. No i oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie osobiście jest ona zazwyczaj zbyt słodka, ale jako mieszkaniec Kalifornii odkryłam, że wiele osób dla urozmaicenia smaku dodaje do sosu pomarańcze. To właśnie

Jem więc Jestem
Surówka z młodej kapusty z nowalijkami 168

Pyszna i zdrowa surówka. Idealna jako dodatek do obiadu lub mięsa z grilla. Świetnie sprawdzi się również na śniadanie z kromeczką chleba. 1/2 główki młodej kapusty pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka dymki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę poszatkować. Rzodkiewki i dymkę drobno pokroić. Warzywa przełożyć do miski, doprawić do smaku i wymieszać z jogurtem i majonezem

Smakołyki Asi
Bigosik z młodej kapusty na kurczaku 166

łyżki masła 2 łyżki śmietany łyżeczka kucharka sól, pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 3 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę poszatkować. Wlać tyle wody aby sięgała poniżej poziomu kapusty. Mięso umyć i pokroić na mniejsze części, dodać do kapusty. Doprawić do smaku przyprawami. Całość gotować do miękkości. Cebulkę, szczypior i koperek posiekać. Szczypiorek i cebulkę dodać w połowie gotowania

Smakołyki Asi
Kalafiorowa zupa krem 182

zupy wyjąć cebulę, marchewkę i pora, dodać ziemniaki i kalafiora. Gotować jeszcze ok 15 minut do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć mięso. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Całość dokładnie zmiksować na gładki krem. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zupę podawać posypaną marchewką, koperkiem i ognistą mieszanką przypraw. Można

Smakołyki Asi
Zupa ze świeżych grzybów 173

całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można nadziać np. mięsem mielonym i upiec). Jeśli nie mamy takiego przyrządu, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki

Smakołyki Asi