Kulebiak z kiszoną kapustą 210Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska
Mama Gotuje
Sałatka z kolorowym makaronem 759ogórki kiszone, garść natki pietruszki, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, a po ugotowaniu przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do całkowitego ostygnięcia. Kukurydzę odsączyć. Mięso odzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Papryki, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać. Górę sałatki obsypać posiekaną natką pietruszki
W kuchni u Moniki
Chimichurri pasta lub sos z natki pietruszki 178dość umowne, więc w tym wypadku trzeba raczej zwrócić uwagę na konsystencję. Jeśli chcemy uzyskać gęstą pastę, to należy dodać więcej natki, jeśli natomiast mamy zamiar uzyskać dip do mięsa lub nachos wystarczy dodać odrobię wody lub oliwy Przygotowanie Wszystkie składnik (z wyjątkiem oliwy) razem zmiksować i ewentualnie doprawić oliwą. Chimichurri - przed dodaniem oliwy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotleciki drobiowe z papryką i serem 201piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki zioła włoskie 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia Mięso pokroić drobno w kostkę. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również pokroić w drobniutką kostkę. Pokrojone składniki przełożyć do miski. Dodać ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, posiekaną natkę
Monia miesza i gotuje
Gala Gault&Millau od kuchni 197boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb
królestwo garów
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 215ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki
Karo in the Kitchen
PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PLASTRAMI BOCZKU, ZAPIEKANE Z PORAMI 231godzinę i ciągle były wewnątrz surowe, musiałam je pokroić na mniejsze kawałki i dopiekać. Ponieważ bardzo odpowiadał nam ich smak, postanowiłam ten przepis dopracować. Drugie podejście zakończyło się sukcesem. Mięso było bardzo delikatne, soczyste, cudownie aromatyczne i smakowite... Inspiracją był wujek google, niestety nie pamiętam strony... Składniki na 6 porcji: - 6 mniejszych piersi od kurczaka - 6-12 plastrów cienkiego boczku
Smaczne Zdrowe
Meksykańska sałatka z kurczakiem 491polecam Wam pyszną sałatkę o wyrazistym i pikantnym smaku. Idealna na sylwestra lub na świąteczny stół. Szybko, pysznie, kolorowo:) Dla 4-5 osób: 35 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 15 dkg ostrego żółtego sera por ( jasna część) 1 papryka czerwona lub zielona 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej + sól
Maślane ciasteczko
Por- nie taki straszny! 247Wczoraj wstąpiłam na targ i dałam się zaczarować ;) Kupiłam m. in. por, gdyż zdałam sobie sprawę, że dawno u nas nie było sałatki z tego warzywa
Tagebuch po polsku
Sałatka warstwowa z tuńczyka. 423Nie ukrywajmy- t o sałatka , która nie należy do dietetycznych. Jest w niej i majonez i masło, ale naprawdę trudno jej się oprzeć ;) Tuńczyk idealnie współgra
Tagebuch po polsku
Roladki czosnkowe z fetą 216Cebula, cebula, czosnek, czosnek, zbudujemy sobie mostek..." No dobra, mostu nie budujemy, ale roladki polecam zrobić. Duszona cebula, czosnek, ser i delikatne mięso... Czego chcieć więcej? Składniki: 4 kotlety ze schabu bez kości 4 plastry salami 4 ząbki czosnku 100g sera typu feta 1 duża cebula oliwa z oliwek pieprz czarny Przygotowanie: Fetę rozgniatamy widelcem, mieszamy z przeciśniętym
Gotuj z Rumcajsem
Azjatycka zupa Zbójnicka 258niedużą kostkę, cebule drobno kroimy. Migdały rozgniatamy z łyżeczką wody na papkę W garnku rozgrzewamy olej i zeszklamy cebulę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy bulionem, dodajemy mięso, grzyby, migdały i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie kroimy pora na około 4cm słupki, dodajemy go do zupy, razem
Gotuj z Rumcajsem
Tortillowe miseczki 217Przygotowanie: Przyprawy ugniatamy ze sobą w moździerzu, lub dokładnie mieszamy w miseczce i rozgniatamy łyżeczką. Cebule drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Fasolę i kukurydzę odlewamy z zalewy. Mielone mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszając, obsypujemy mieszanką przypraw. Smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy 100ml wody rozmieszanej
Gotuj z Rumcajsem
Burgery po tajsku 254majonezu 1 łyżka soku z cytryny kapusta pekińska 4 bułki do hamburgerów Przygotowanie: Cebulę, czosnek i chilli mielimy na pastę w blenderze. Dodajemy pieczarki i szatkujemy jeszcze chwilę. Do mięsa dodajemy sos sojowy i zblendowaną masę. Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (w razie potrzeby możemy dodać trochę bułki tartej, jeśli masa słabo się klei). Dzielimy
Gotuj z Rumcajsem
Gumbo 241Gumbo to danie, które powstało w Luizjanie w XVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu
Gotuj z Rumcajsem