mięso - 63110 przepisów (strona:2700/4208)

Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 240

Żurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych. Rośnie

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1354

śledzie które my kupujemy nazywane są handlowo ‘a la matias’ , bo też i z żadnej strony holenderskich tłuściutkich miniśledzików nie przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce

Karo in the Kitchen
kurczak z makaronem, marchewką i groszkiem 221

Następnie na patelnię dodajemy ugotowaną na parze marchew, dokładamy dwie łyżki masła, nakrywamy przykrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez pięć minut. Teraz w oddzielnym garnku, możemy ugotować makaron . Do mięsa  i marchewki dodajemy groszek,  c ałość doprawiamy solą, oraz pieprzem ( wcześniej próbując). Po ponownym zagotowaniu dodajemy drobno posiekaną natką pietruszki, wyłączamy palnik, mieszamy z ugotowanym, odcedzonym makaronem

Miód i pieprz
Juszka rybna 175

tylko przykryć warzywa i rybę. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować i zmniejszyć ogień.  Gdy ryba będzie miękka wyjąć ją z wywaru, przestudzić i obrać mięso. Warzywa również gotować do czasu aż zmiękną, wyjąć i pokroić w  kostkę. Wszystkie składniki przełożyć ponownie do wywaru, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypać majeranek. Jeszcze chwilę gotować

Nie tylko w kuchni
Kolorowa surówka z pekinki, papryki i kiełek 182

Witaminki zimową porą :) Smaczna surówka nie tylko do obiadu. Jest świetna do grillowanego mięsa, może być również lekką kolacją. Składniki: 1 nieduża główka kapusty pekińskiej, 1 czerwona słodka papryka, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 cebulki szalotki ze szczypiorkiem, 3 garści kiełek brokułu lub rzodkiewki, sól, 4 łyżki oliwy, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę i szalotkę ze szczypiorkiem drobno poszatkować

Nie tylko w kuchni
Barszcz ukraiński 212

ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, łyżeczkę suszonego majeranku i łyżeczkę suszonego lubczyku. całość zagotowałem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyłem ogień, oraz za pomocą łyżki zdjąłem osad z mięsa, który zebrał się na powierzchni wody. Marchewki obrałem i starłem na tarce o najgrubszych oczkach. Podobnie buraki i cebulę. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Do gorącej oliwy dodałem 3 łyżki

Wyprawy kulinarne
Rumcajsowe Enchiladas 225

patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy uzyskany sos i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Skarmelizowany lekko sos przekładamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso doprawione słodką papryką, solą i pieprzem. Dodajemy do garnka z sosem, dusimy razem 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy odsączoną fasolę i dusimy jeszcze kilka minut. Fasola musi pozostać lekko

Gotuj z Rumcajsem
Schab pieczony z cynamonem i kardamonem 213

ręczniku papierowym. Natrzeć olejem i przyprawami. Schab porządnie obsmażyć z każdej strony. Jabłka obrać i pokroić w grubsze plastry. Schab umieścić w rękawie do pieczenia i na wierzch mięsa ułożyć plastry jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez ok 1h. Po upieczeniu zostawić w rękawie do wystudzenia i wsadzić do lodówki na całą noc. Podawać na świeżym pieczywie

CookYourself
Zimowa zupa fasolowa 221

kostkę, pora kroimy w plasterki. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować dorzucamy jarzyny oraz ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz fasolę. Zmniejszamy ogień i nadal gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz

My simple kitchen
Sałatka ryżowa z kurczakiem wędzonym i jabłkiem. 428

cebula czerwona - mała puszka kukurydzy - 1 jabłko najlepiej kwaskowe - szczypiorek lub zielona cebulka - 2-3 łyżki majonezu - sól, pieprz Wykonanie Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam i studzę. Mięso z udek kurczaka oddzielam od kości i skóry i kroje w kostkę. Przekładam wraz z wystudzonym ryżem do miski. Dodaje pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, cebulkę, odsączoną kukurydzę

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety mielone z cheddarem 172

bułki tartej wlewamy mleko. Tyle mleka aby bułka tarta stała się tylko wilgotna ( dzięki temu kotlety nie będą suche ), ale nie lejąca. Ser ścieramy na tarce warzywnej.  Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę tartą i ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że ser w swym składzie też zawiera sól. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej

Smaki Ewy
Strucla z makiem, zawijaniec 494

miodu 1. Bakalie zalewamy zagotowaną zalewą i odstawiamy na noc. Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 20 minut, odsączamy z nadmiaru wody, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Łączymy z bakaliami w syropie, mieszamy. Przed wyłożeniem maku na ciasto ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą makową. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, odstawiamy

Apetyczna babeczka
Królik duszony z warzywami 155

Królik ma mięso bardzo delikatne. Duszone świetnie komponuje się z różnorodnymi warzywami. Właśnie teraz z sezonie jesiennym świeże króliki dostaniecie bez problemu np. w Biedronce. Ja tym razem poeksperymentowałam trochę z jesiennym standardem czyli włoszczyzną, groszkiem, cebulą i pieczarkami. Wyszło lekko i smacznie

Milion Smaków
Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan 187

dodatkiem korzennych przypraw. Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić sobie bez tej słodko-kwaśnej żurawinowej mieszanki Świąt Bożego Narodzenia. Dawniej był przygotowywany obowiązkowo z mielonym mięsem (głównie baraniną lub wołowiną) - stąd też pochodzi ta chwytliwa nazwa. Obecnie częstym dodatkiem jest zaś łój wołowy. Nigdy jednak żadna z tych klasycznych wersji mnie nie przekonywała, ale odkąd pamiętam, zajadałem

Food Square
Sałatka gyros 4103

ostudzenia. Kukurydzę odsączamy z zalewy, odkładamy trochę do posypania wierzchu, kapustę pekińską drobno kroimy, cebulę i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. W większej salaterce układamy połowę obsmażonego mięsa, na to układamy połowę kukurydzy, polewamy ketchupem. Układamy połowę cebuli, ogórków, smarujemy majonezem i układamy warstwę kapusty pekińskiej. Pozostałe składniki układamy w tej samej kolejności. Wierzch posypujemy odłożoną kukurydzą

Bajeczna Kuchnia