Kurczak na ryżu z pieczarkami i papryką 1326cebule 1 papryka czerwona 25 dag pieczarek 6 łyżek ketchupu 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pieprz sól 3 łyżki oleju oregano wegeta słodka papryka 80 g masła Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem i odstawiamy na dwie godziny. Masło kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na masło wsypujemy suchy ryż
Salonik smaków
Uniwersalne ciasto drożdżowe 509jest to chyba najczęściej robione przez mnie ciasto! Ciasto z tego przepisu używam do wszystkiego! Przepisy z użyciem tego ciasta: Kulebiak z kapustą i grzybami Bułeczki z mięsem mielonym Uniwersalne ciasto drożdżowe - przepis: Składniki: 800 g mąki 400 ml mleka 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru (jeżeli robimy słodkie wypieki dodajemy 5 łyżek) 1 łyżeczka soli
Kuchnia Łukasza
porcje kurczakowe z cebulą duszone... 206talerz, na tym tłuszczu podsmażyć krótko ćwiartki obranych cebul włożyć do cebuli porcje kurczaka, wlać wodę, przyprawę w płynie i zagotować dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa podać na obiad z czym się lubi.....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorów 178choć teraz z zakłopotaniem patrzę na nieudolnie robione zdjęcia :) Były też gołąbki-nieloty , czyli takie bez zawijania w kapustę, z włoskiej kapusty czy też włoska kapusta faszerowana mięsem gołąbkowym . Może najdziecie wśród tych przepisów coś dla siebie :) Lubicie gołąbki? Może macie na nie jakieś swoje sposoby? Podzielcie się nimi ze mną
Codzienna kuchnia niecodzienna
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 237ciągu dwóch, maksymalnie 4 dni i obowiązkowo przechowywać go w lodówce. Pasztet można też zalać rozpuszczonym i sklarowanym masłem – taka skorupka z tłuszczu zapewni brak dostępu powietrza do mięsa. Pasztet ‘zalakowany’ w ten sposób możecie przechować w lodówce do 1,5 tygodnia – pod warunkiem, że nie zostanie wcześniej napoczęty. Pasztet z kurzych wątróbek idealnie smakuje z lekkim białym winem
Karo in the Kitchen
CURRY Z KURCZAKIEM I DYNIĄ 184kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć sosem sojowym i startym imbirem( około 1/2 małej łyżeczki imbiru i 2 łyżki sosu sojowego) Odstawić do lodówki na godzinę. Przed smażeniem mięso musi leżeć w temperaturze pokojowej około 20 minut. Dynię obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę kroimy w paseczki, pieczarki na ćwiartki. Cebulkę w plasterki. W szerokim garnku z grubym
KuchcikoweLove
MAKARON Z PESTO PIETRUSZKOWYM I CHORIZO 313Kolejny prosty, szybki i niezwykle smaczny pomysł na makaron. Tym razem w roli głównej wystąpią pesto pietruszkowe, nadziewane zielone papryczki i chorizo. Tym, którzy nie jadają mięsa proponuję usunąć z przepisu chorizo i już mamy wyśmienite danie bezmięsne. Co potrzebne: makaron typu spaghetti lub inny długi (ja wybrałem Linguine – cienki, długi makaron... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcu
Sałatka z kapusty pekińskiej z ziarnami słonecznika 558dodać olej i podsmażyć. Pozostawić do ostygnięcia. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, pozostawić do ostygnięcia. Kapustę piekińską, ananasa i ser feta pokroić, dodać do nich odsączoną kukurydzę, ostygnięte mięso i słonecznik. Posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać. Smacznego
W kuchni u Moniki
Ryby są super! Nowa książka Lidla! - Karol Okrasa i Dorota Wellman 255wiedzę o rybach i owocach morza! Pierwszy rozdział książki to Rybne ABC! Kilka stron zdjęć różnych ryb i owoców morza z opisem np. jaki to typ ryby, jakie ma mięso, czy to ryba chuda czy tłusta i szybka porada co zrobić, aby dana ryba był np. smaczniejsza czy aby pozbyć się w niej mulistego aromatu. Następne strony pozwolą nam nauczyć
Plate of Joy
,,Tarta dyniowa z boczkiem’’ 171pieczenia smacznych tart. W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma wykonana została z wysokiej jakości stali węglowej. Blaszka do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny
Podróż w kulinaria
Rafex - naturalne przyprawy - test 192Jakuba Zioła Ojca Mateusza Pieprz cytrynowy Pieprz pomarańczowy Czubryca biała Czubryca czerwona Czubryca zielona Kozieradka mielona Przyprawa cygańska Przyprawa mexykańska Przyprawa gosposi Przyprawa do pierogów Przyprawa do mięsa mielonego Przyprawa do boczku Przyprawa do schabowych Przyprawa pieczysta do mięs Uwielbiam dobrze doprawione dania i od zawsze miałam sporo rozmaitych rzeczy do ich przyprawiania. Produkty firmy Rafex
Di gotuje
Pierś na maśle w sosie śmietanowo - koperkowym podane z białym puree 466parze do miękkości. Ugniatamy tłuczkiem na gładko z odrobiną masła. Pietruszkę można przedtem pozbawić zewnętrznej warstwy, która w przypadku starego warzywa zawiera twarde włókna. Pozostaje tylko usmażyć kąski mięsa na maśle (klarowanym oczywiście) i pyszne i delikatne obiadzio gotowe. Podajemy z ulubioną surówką - u nas z czerwonej kapusty. Polecam - smak domowej kuchni po prostu
Kuchnia po mojemu
Słodka marchewka gotowana z karmelizowaną cebulką 184Typowy obiad kojarzy nam się z kawałkiem dobrze przyrządzonego mięsa oraz ziemniakami przygotowanymi na tysiące sposobów. A to co najważniejsze - czyli dodatek! - jest często bardzo niedoceniane i spychane na dalszy plan. Przecież w tej kwestii też można się wykazać i to jak! Nie musimy ograniczać się do surówki lub buraków ;) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mojego faworyta: gotowaną marchewkę! Idealnie pasuje
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 230mrożonego) makaron penne małe opakowanie śmietany do zup i sosów ząbek czosnku 1 łyżka masła starty żółty ser (do posypania) sól i pieprz Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. Odstawiamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Smażymy aż wszystka woda odparuje, dodajemy rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem
Kolejny blog o gotowaniu
Warsztaty z Drosed i kukurydzianym kurczakiem 241Chef. Kukurydziany pochodzi z mazowieckiej wsi, jest karmiony wyłącznie paszą na bazie kukurydzy. Ma dostęp do naturalnego światła i może swobodnie poruszać się po kurniku. Jego mięso ma delikatny złoty odcień i lekko słodkawy smak. Zanim ruszyliśmy z warsztatami przedstawicielka Grupy Drosed opowiedziała nam o historii firmy, o głównych obszarach jej działalności, oraz
Kulinarne przygody Gatity