mięso - 63110 przepisów (strona:2720/4208)

Gołąbki ( z miesem i ryżem ) 332

temat rozmawiałam z koleżanką z pracy , która poradziła mi żeby na spód garnka położyć parę wykałaczek od szaszłyków. Postanowiłam spróbować - to działa. Składniki:   300 g ryżu 700 g miesa mielonego 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego. sól, pieprz, wegeta średnia kapusta Sposób wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować , przestudzić. Cebulę obrać, pokroić

Darcia w kuchni
kurczak faszerowany 191

Składniki: 1 szt kurczak świeży  1 szt papryka czerwona 200 g pieczarek 500 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta ( odrobina do miesa mielonego ) sól pieprz olej przyprawa do kurczaka pikantna Prymat Sposób wykonania: Kurczaka umyć, osuszyć , a następnie wytrybować. Natrzeć przyprawą do kurczaka z wierzchu i w środku. Pozostawić na całą noc w lodówce. Farsz

Darcia w kuchni
rolada drobiowa. 195

pikantna do drobiu ser żółty 100 g pieczarki 6 szt papryka świeża 1 szt olej Sposób wykonania: Kurczaka oczyściłam umyłam a następnie wytrybowałam. Rozcięłam na pół i uformowałam prostokąt. Mięso posypałam pikantną przyprawą do kurczaka. Na patelni podsmażyłam pokrojone na drobno pieczarki i paprykę. Mi ęs o po sypa łam potarkowanym serem żółtym pieczarkami i papryką. Wszystko razem ciasno zwinęłam

Darcia w kuchni
PASZTET WIEPRZOWY 158

rondelku na maśle zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, dodać pokrojoną słoninę( 15 dag ), dusić przez ok. 15 minut, dodać wątróbki i ugotowaną wieprzowinę podlać szklanką wywaru ( z gotowania mięsa ), gotować przez 5 minut. Schłodzić, zmielić - 3 razy. doprawić do smaku, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Formę do pasztetu posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć cienkie plastry pozostałej słoniny

Darcia w kuchni
WĘDZONE UDKA 190

surowo i udka parzone przed wędzeniem. Parzone zdecydowanie lepsze Solanka do udek. Na każdy litr wody dałam 100 gram soli peklowej, ząbek czosnku, dwa listki i dwa ziela angielskie Mięso włożyłam do miski. Zalałam zalewą. Udka muszą być zakryte całe, muszą się moczyć przez 24 godziny w zalewie w chłodnym miejscu. Ja swoje włożyłam do lodówki. Wywar do parzenia udek.Zagotowana

Darcia w kuchni
domowa kiełbasa - wędzona kiełbasa 191

główki i opakowanie majeranku. dodatkowo: jelita cienkie sposób wykonania: Łopatkę zmieliłam na sitku o grubych oczkach, boczek i wołowinkę na małych. Czosnek obrałam przepuściłam przez praskę, dodałam do mięsa, wszystko razem wymieszałam z przyprawami dość długo, aż masa zrobiła się kleista. (do masy mięsnej dodałam też 0,5 litra zimnej przegotowanej wody). Masę mięsną zawsze zostawiam na noc w lodówce

Darcia w kuchni
PIERSI NA RYŻU 173

feta 3 łyżki orzechów włoskich 50 gram śliwki suszonej puszka pomidorów ( około 400 gram ) 2 kubki rosołu najlepiej drobiowego sól papryka słodka mielona tłuszcz do smażenia formy Sposób wykonania: Mięso opłukałam , odsączyłam, ponacinałam przez środek tworząc kieszenie, natarłam solą i papryką słodką . Śliwki i orzechy posiekałam , wymieszałam z serem feta i śmietaną , tak przygotowanym farszem napełniłam kieszonki. Ryż opłukałam, odsączyłam

Darcia w kuchni
Pasztet drobiowy 229

ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia

Darcia w kuchni
klopsiki mięsno rybne w zalewie octowej 182

szklanki wywaru od gotowania klopsików 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru dodatkowo: 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego łyżka soli kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Mięso ryby zmieliłam dwa razy na sitku o bardzo małych oczkach ( takich jak na pasztet ), łopatkę na tradycyjnych. Dodałam jajka, garść bułki tartej. Do smaku doprawiłam solą, pieprzem, wegetą i świeżym czosnkiem

Darcia w kuchni
Placki ziemniaczane zapiekane z kurczakiem i serem 199

patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcje masy, tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 3. Kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję małą kostkę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oleju. Oprószam solą i pieprzem. 4. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na usmażone placki nakładam porcję kurczaka. Wierzch posypuję startym żółtym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger 238

Burgery, tak bardzo przez wszystkich uwielbiane, a niestety spożywane w większości w niezdrowych fast foodach… A tak łatwo zrobić je samemu w domu! Przedstawiam dziś

karmelowy
Pieczone gęsie udka z ziemniakami Hasselback i modrą kapustą z granatem 224

polska gęsina jest bardzo ceniona i jesteśmy europejskim potentatem w hodowli tego drobiu.    Rocznie eksportujemy ponad 20 tys. ton gęsiny, ale sami zjadamy zaledwie 700 ton gęsiego mięsa.   Od 2009 roku Slow Food Polska wspiera ogólnopolską akcję "Gęsina na św. Marcina", dzięki której w listopadzie w restauracjach w całej Polsce popularne stało się serwowanie dań z gęsiny

Smakowity Blog Kulinarny
Masło orzechowe z orzechów włoskich 129

orzechów włoskich łuskanych oliwa - można dodać olej orzechowy sól Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić, zemleć w maszynce do mięsa. dodać 2-3 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Przełożyć do słoiczków Uwagi: Następnym razem użyję makutry i spróbuję tradycyjnie utrzeć to masełko

Gotowanie jest łatwe
Rogale Świętomarcińskie 1959

pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku. Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.  Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, obieramy ze skorupki i mielimy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą na 15 minut, odsączamy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
KARKÓWKA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI 145

główka czosnku 2 łyżki musztardy rosyjskiej sól,pieprz przyprawa do karkówki Karkówkę pokroić w grube plastry,przyprawić według uznania i ostawić co najmniej  na 2 godziny(u mnie mięso marynowało się całą noc). Ziemniaki,marchew obrać,pokroić w plastry,cebulę i czosnek w plastry.Mięso z warzywami wymieszać i włożyć do żaroodpornej formy.1/4 szklanki oleju wymieszać z musztardą,solą

Niespełnione zdolności kulinarne