Stek z marlina 463Marlin to ryba, która coraz częściej pojawia się na naszych sklepach, chociaż niestety najczęściej mrożona. Doskonale nadaje się na pyszny stek, tak samo jak mięso z rekina czy tuńczyka. Wystarczy parę minut grillowania lub smażenia, ale warto wcześniej włożyć rybę na jakiś czas do odpowiedniej marynaty, żeby wzbogacić jej walory smakowe
Milion Smaków
Pierogi z mięsem i kapustą 279zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans lub dłużej aby ciasto ostygło. Miękkie mięso rozdrabniam widelcem i mieszam z kapustą. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Kiedy farsz będzie gotowy zostawiam wszystko do przestygnięcia. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy
prawdziwe jedzenie
Żurawina do mięsa 185Wyjątkowo dobrze smakuje do mięsa samemu upieczonego w piekarniku (np. do karkówki czy schabu). Przyrządzenie żurawiny nie jest skomplikowane. Trzeba tylko pamiętać, aby słoiki, do których będziemy ją dawać, były porządnie umyte i najlepiej jeszcze wyparzone. SKŁADNIKI: - 500 gram żurawiny - ok. pół szklanki wody - 4 łyżki cukru trzcinowego Żurawinę przebieram, myję, wrzucam do garnka, wlewam wodę i dodaję cukier. Mieszam
Wielopokoleniowo
Kwaśnica z wędzoną kiełbasą 242zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy do czasu aż zmięknie (przez ok. pół godziny). Marchew pozbawiamy skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa. Całość gotujemy przez ok. 30 minut. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do czasu aż się zeszkli. Ziemniaki obieramy, także kroimy w kostkę. Dokładamy
Pobite gary Barbary
Grochówka 213www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com mięso wędzone na wywar (użyłam skrzydełek) 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek 150g wędzonego boczku (opcjonalnie) 4-5 ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól, pieprz Groch (*) namoczyć w zimnej wodzie i w tym czasie
Di gotuje
Paprykarz z kurczaka 231smażymy kolejne 5 minut. Teraz dodajemy posiekany i rozgnieciony czosnek, paprykę w proszku oraz sól i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy bulion, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż mięso będzie gotowe. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i mamy danie gotowe. Paprykarz możemy zjeść ze swoim ulubionym dodatkiem. Smacznego
Kuchenne Wariacje
Pomidorowa zupa z soczewicy 187Soczewicę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok 30 minut. W tym czasie gotujemy udko (po zawrzeniu odlewamy wodę). Marchewkę obieramy i wrzucamy pociętą w plastry do garnka z mięsem. Do kurczaka dodajemy soczewicę wod ę, passatę i pomidory. Wrzucamy również ziele angielskie, papryczkę chilli, maggi i liście. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut i blendujemy. Gotujemy na małym ogniu
ChilliJemy
Warzywo Dominiki Wójciak 237Wprawdzie uwielbiamy mięso i wypełnioną nim polską kuchnię tradycyjną, która ani wcale nie jest taka trudna, ani ciężkostrawna, jak się wydaje. Wprawdzie oparliśmy się modzie na #light #sugarfree czy #glutenfree, podobnie jak w dzieciństwie nasi rodzice oparli się modzie na #ADHD #dysgrafię #dysleksję czy #dyskalkulię (dzięki czemu dzisiaj nie brak nam ani energii, ani uporu), więc i do #vege podchodziliśmy
GRUBY WAŁEK
Piersi kurczaka z melisą i jabłkami 184olejem. Cząstki obranego i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka ułożyć na kurczaku. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. godzinę (do zarumienienia mięsa). Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego
MyCookBook.pl
Tort sernikowy nugatowo-śmietankowy 216aluminiową. Sucharki przekładamy do blendera i rozdrabniamy je na „piasek”. Możecie też włożyć sucharki do torebki (najlepiej ze strunowym zamknięciem), przykryć ściereczką i rozgnieść je wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Okruchy przesypujemy do miski. Czekoladę przeznaczoną na spód rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Następnie dolewamy czekoladę do sucharków i mieszamy, aby utworzyła się gęsta masa. Sucharkowo-czekoladową masę
MyCookBook.pl
Kluski śląskie 245skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie je odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy sobie mąką
MyCookBook.pl
Knedle ze śliwkami 196cukier Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli ziemniaki były jeszcze lekko ciepłe odstawiamy je, aby wystygły całkowicie. Do ziemniaczanego puree dodajemy przesiane mąki, jajko oraz olej. Wszystko razem dokładnie zagniatamy i chwilę wyrabiamy powstałe ciasto. Jeżeli
MyCookBook.pl
Dietetyczna zapiekanka z ryżem na 100 000 wyświetleń :) 244jest prawie miękki, na górze kładziemy plastry pomidora i dopiekamy, aż do momentu, gdy wszystko będzie miękkie. Gotowe! Naszą zapiekankę podawać możemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, najlepiej w towarzystwie jakiejś dobrej zieleniny ;) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa selerowo-jabłkowa (krem z selera korzeniowego) 210małym ogniu, do chwili, aż warzywa i kurczak będą miękkie. Między czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z garnka wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie. Wyjmujemy również mięso z kurczaka od tej chwili nie będzie nam potrzebne do zupy (możemy sobie je zjeść po zupce:-)). Zupę z warzywami miksujemy. Uwaga to ma być krem, postarajmy się
IMPRESJA SMAKU