mięso - 63110 przepisów (strona:2738/4208)

Zielona surówka w 10 minut 191

mnie na stole postanowiłam poświęcić im chwile czasu na blogu. Jako pierwszą  proponuję Wam zieloną jesieną suróweczkę. Nie ma w niej skomplikowanych składników, świetnie komponuje się z każdym mięsem. Proporcja na dwie osoby: - mała kapusta pekińska - pęczek szczupiorku ( u mnie siedmiolatka ) - 2 ogórki kiszone sos: - 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z kiszoych ogórków

kawawszklance
Dynia marynowana w słodko kwaśnej zalewie 233

smak korzennej marynaty, którą otoczone są kosteczki dyni. To świąteczny smak na czasie.. słodki i jednocześnie kwaskowaty, podkreślony pikanterią goździków i aromatem cynamonu. Wspaniale komponuje się z białym mięsem Polecam również: * słodko kwaśne gruszki * buraczki w słoiku * papryka marynowana Na 2 kg oczyszczonej dyni ( bez pestek i skóry ): - 3,5 szklanki cukru - 1,5 szklanka wody - 3/4 szklanki octu

kawawszklance
Pilaw z wieprzowiną i groszkiem 169

oleju - 1 łyżka masła - sól Pieczarki, chili i czosnek siekam w plasterki. Bekon kroję w kawałki o grubości do 0,5 cm.  W głębokim rondlu rozgrzewam olej, podsmażam mięso, dodaję chili, czosnek i pieczarki. Przesmażam szybko. W tym momencie wsypuję ryż, mieszam aby każde ziarenko było oblepione smakiem. Solę do smaku i zalewam do równości wodą. Duszę pod przykryciem

kawawszklance
Gulasz ze schabu i kiełbasy 1193

wszystko do garnka (najlepiej z grubym dnem), zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskiego. Dusić gulasz pod przykryciem, na małym ogniu, przez minimum 45 minut. Jeśli dłużej podusimy mięso, tym będzie lepsze w smaku. Następnie kroimy ogórki w kostkę, odsączamy lekko i wrzucamy do gulaszu. Gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 minut. Na sam koniec zagęszczamy sos mąką

Kulinarne Przeboje
Indyk z kurkami w płatkach migdałowych 211

Indyk z kurkami w płatkach migdałowych Delitakne mięso z równie subtelnymi grzybkami i orzechami. Podprażenie migdałów wydobywa z nich głębię, która nadaje subtelny charakter całemu daniu. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  20 minut Ilość porcji:                 3 Wartość kaloryczna:   290 kcal Składniki: 5 filetów

Bazując na smaku
Rukola z melonem i chrupiącą szynką Jamon 177

Rukola z melonem i chrupiącą szynką Jamon Prosta i szybka sałatka jest zdrowym, chrupiącym dodatkiem o wszechstronnych zastosowaniach. Najbliżej jej do kuchni śródziemnomorskiej, choć skomponuje się zarówno z czerwonym mięsem, jak i z delikatnym kurczakiem czy indykiem. Na zieleninę składa się jedynie rukola, której charakterystyczna gorycz złagodzona jest nieco jedwabistą konsystencją dojrzałego melona. A do tego chrupiąca szynka długodojrzewająca uprażona

Bazując na smaku
Zdrowe niskokaloryczne pesto na dwa sposoby 245

można też przechowywać w lodówce parę dni.  U mnie ostatnio króluje makaron orkiszowy lub żytni, choć domowej roboty pszenny jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Pesto można też wykorzystać do ryby, mięsa, na tost… Zastosowań jest dla niego bez liku. Oprócz podstawowego przepisu na pesto genovese, proponuję dwie inne zielone  i dużo mniej kaloryczne wariancje z awokado (koniecznie dojrzałym, miękkim!) zamiast

Bazując na smaku
Domowa grzybowa vegeta – sos w proszku 512

height: 1em;" /> Przyprawa jest naprawdę doskonała , no i nie zawiera konserwantów , chemii i innego świństwa , ja używam jej jako sosu , tak jak pisałam we wstępie , do zupy grzybowej , do mięsa , a czasem nawet do zaprawiania farszu grzybowego w krokietach czy pierogach… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
SoS grzybowy 180

odparowania. Następie dodajemy naszą śmietankę i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Często mieszamy doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Sos można zjadać z chlebem, ziemniakami, różnymi mięsami! Urozmaici smak każdego dania! Nasz poduszona cebulka. Ja kroję w średniej wielkości kostkę. Następnie dodajemy obgotowane grzybki. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. I dusimy. Po duszeniu i 5 minutowym obsmażeniu

Sprawdzone przepisy kulinarne
Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem 714

łyżeczki czarnego pieprzu szczypta cynamonu 300 g makaronu Pokrój kurczaka na małe kawałki. Oprósz przyprawami i smaż na maśle przez 3 minuty, podrzucając patelnią od czasu do czasu. Przełóż mięso na talerz. Pokrój pomidory w paski, czosnek w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Podsmaż lekko, dodaj śmietankę, mleko, bulion i utartą mozzarella. Zagotuj sos, a następnie dodaj kurczaka

codojedzenia
Złocisty i chrupiący kotlet z piersi kurczaka 407

piersi kurczaka (dobra cena i jakość KLIK) 1 jajko + 20 ml wody  Przyprawy : sól, zmielona suszona włoszczyzna , biały pieprz i odrobina imbiru  płatki kukurydziane  olej Mięso z piersi kurczaka myję i przekrawam wzdłuż , z 2 filetów mam 4 kotlety i 2 „polędwiczki” W misce łączę  z pomocą rózgi,  jajko , wodę i przyprawy , wkładam do niej

Takie tam pichcenie
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 263

ocet śliwkowy Fale Dunaju ze śliwkami z tęczą w tle Powidła śliwkowe bez cukru, w 100% ze śliwek Pieczeń ze śliwkami i pak choi na kanapki Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami. 242

Kolejna pyszna propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej .Coś dla miłośników pasztetów bez mięsa .Ten jest wyjątkowo smaczny i na pewno warto go upiec. Składniki:na keksówkę 12 / 25 cm 3/4 kaszy jaglanej szklanka orzechów laskowych mielonych 100 ml oleju 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki lubczyku ,majeranku ,tymianku

Ladylaura.
Suszenie warzyw i owoców - przybory kuchenne 235

owoców i warzyw czy robienia surówek. Optymalnym rozwiązaniem jest szatkownica z możliwością regulacji grubości plasterków i z takiej właśnie korzystam. Na mojej "mandolinie" - multiszatkownica Tupperware - kroję m. in. mięso do domowej shoarmy czy wołowiny po chińsku. W najbliższym czasie postaram się ją dokładniej opisać. Grubość plasterków ma kluczowe znaczenie w procesie suszenia. Jeśli np. wszystkie jabłka są pokrojone w plastry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z dyni z rukolą i orzechami 170

najlepsza pora na dyniowe przysmaki. Latem wykorzystuję w pełni sezon na cukinię i przygotowuję rozmaite przepisy: Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Dynia świetnie smakuje na surowo

Moja smaczna kuchnia