imię Lolek, nie po Papieżu, jak kiedyś zasugerował weterynarz... ;) 2) Jestem panią inżynier, w niedalekiej przyszłości planuję zostać panią mgr inż. 3) Ostatnio nie przepadam za mięsem, ale wegetarianką jeszcze nie jestem. Chociaż to akurat widać po moich przepisach ;P 4) Najukochańsi mężczyźni w moim życiu to (kolejność alfabetyczna): Marcin, Tomek, Zbyszek. ;** 5) Czytam dużo książek, jeśli nie wiecie
Corner With RecipesNormal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Kiedyś nie lubiłam ryb, teraz za nimi przepadam. Jeśli mam do wyboru mięso i rybę, zdecydowanie wolę rybę ;). Flądra w takiej panierce jest przepyszna, polecam :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
Corner With Recipesjestem wegetarianką, ale mam słabość do wegetariańskich potraw, co widać po przepisach na moim blogu (ku niezadowoleniu niektórych domowników płci męskiej...). Dzisiaj kolejny pomysł na sycące kotleciki bez mięsa, do których wystarczy zrobić surówkę i obiad gotowy. Smacznego :) Składniki (ok. 16 kotlecików): - 1 woreczek ryżu brązowego - 1 woreczek ryżu parboiled - 2 łyżki kurkumy do zabarwienia ryżu - 1 szklanka suchej
Corner With Recipestracą na tym zabiegu, stąd to przekłamane zdjęcie powyżej ;). Przedstawiam dwie propozycje podania, ale niezależnie od tego, to danie nadaje się na obiad. Naprawdę można się najeść, mimo braku mięsa. Składniki: - 140 g fety - 2 garści fasolki szparagowej - 2 szklanki ugotowanej cieciorki/z puszki - 1 szklanka oliwek - 1 pomidor - 1 cebula - 1 woreczek ryżu (u mnie brązowy) - 1 łyżeczka zielonego pesto
Corner With Recipespapryka słodka, czosnek granulowany, bazylia suszona( po łyżeczce małej) - garść płatków migdałów - 1 łyżka sezamu - 1 łyżka siemienia lnianego - 2 łyżki mielonego lnu - sól, pieprz do smaku do mięsa Kurczaka umyj, jeśli filety są grubsze przekrój wzdłuż na cieńsze plastry, ewentualnie rozbij je tłuczkiem. Przypraw solą, pieprzem. W filiżance wymieszaj musztardę, olej/oliwę i wodę, aż się połączą wszystkie
Corner With RecipesDzisiaj coś bardzo sytego :) Jestem fanką wszelkiego rodzaju kotlecików, ze wszystkich składników poza mięsem ;). Tym razem wykorzystałam do nich często pojawiające się w farszach do pierogów: kaszę i twaróg. Dodałam tylko oliwki, ale można też dodać suszone pomidory, świeże zioła, jakieś ziarenka (sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) --> Olivia Anna LiIvki
Corner With Recipesusłyszałam pytanie: "Co to za ziemia w doniczce?. Mój entuzjazm trochę opadł.... Pasty zostało niewiele, więc wybaczam ten tekst ;) Dlaczego jest mnie tutaj tak niewiele? Próbuję ograniczyć mięso i nabiał, więc uczę się trochę na nowo gotować i jak na razie korzystam z przepisów z innych blogów, dlatego jutro podrzucę moje ulubione kulinarne wege blogi w ramach Share Week
Corner With RecipesOdkąd jeszcze bardziej ograniczam mięso, przeglądam blogi w poszukiwaniu przepisów do wypróbowania. Postaram się zmobilizować i co tydzień podlinkować trochę przepisów w ramach inspiracji*, które mam zamiar wypróbować albo już zrobiłam i wyszły ciekawie. *Blogowe słowo klucz - inspiracja, razem z motywacją oczywiście. Każdy bloger/blogerka po prostu musi inspirować i motywować ;)! Najlepiej jakby to było obustronne, wymiana poleceniami z czytelnikami
Corner With Recipescałkiem dobre, a moje wegetariańskie danie szpinakowe zdecydowanie nie trafiło w mój gust. Przede wszystkim dlatego, że było zagęszczone dużą ilością mąki, co dużo gorzej wpływa na mnie, niż mięso, dlatego chwilowo porzuciłam w trakcie tego wyjazdu moje zdrowe odżywianie (jak widać na obrazkach wyżej). Tradycyjny u nich gulasz, który my nazywamy zupą gulaszową :) * Jak dostać się z lotniska
Corner With RecipesPączki pączki pączki! Słysząc słowo pączki oczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek. A ja dziś mam dla Was inne pączki – w
Ostra na Słodkookoło 690 g masy warzywnej. Dodałam trochę mniej soli niz proponowana powyżej proporcja. U mnie było to 105 g soli. Wykonanie: Warzywa obrać i zmielić w maszynce do mięsa bądź zmiksować w blenderze. Dokładnie wymieszać. W tej chwili można dodać sól bądź z niej zrezygnować i solić dopiero w trakcie przygotowywania dania z wykorzystaniem bulionetek. Jeżeli przygotowaliśmy wersję
Moja Galeria Smakusię bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 130 g komosy ryżowej
Moja Galeria Smakusię bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 1 szklanka quinoa (komosy
Moja Galeria SmakuDzisiaj zapraszam na warzywną brytfannę ;) Warto wykorzystać ten przepis akurat teraz kiedy dostępne są młode ziemniaki, cukinia i kalarepa. Warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek, bądź być dodatkiem do mięsa czy ryby. Chrupkie warzywa w towarzystwie ziół: tymianku, rozmarynu i natki pietruszki smakują wyśmienicie. Gorąco polecam! Składniki: 500 g ziemniaków 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 kalarepa 3 cebulki dymki kilka
Moja Galeria Smaku