mięso - 63110 przepisów (strona:2787/4208)

Zupa z pieczonego kurczaka. 276

garnku podgrzewamy rosół, dodajemy marchewkę startą na tarce o największych oczkach, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, pokrojone mięso kurczaka i gotujemy aż makaron się ugotuje, następnie zagęszczamy zupę mąka rozpuszczoną w śmietanie, dodajemy drobno pokrojone gałązki brokuła, zagotowujemy, doprawiamy vegetą i gotowe

Rozpustne gotowanie
Bułki do hamburgerów- najlepsze! 241

może by tak hamburgery? Pyszne, soczyste mięsko podane w mięciusiej, puszystej bułce. Najlepsze są bułki przygotowane samemu w domu, bo są wolne od wszystkich chemicznych polepszaczy, natomiast mięso najlepsze jest przyrządzane na grillu, ale że pogoda nie bardzo, to takie z patelni też będą super. Do tego wystarczy trochę keczupu, lub ulubione warzywa i uczta gotowa. Bułeczki sprawdzą się

Rozpustne gotowanie
Ciasto przeciągane, czyli ciasto FILO. 213

tego ciasta). Kończymy naciągać, kiedy ciasto będzie cieniutkie, a włożona pod nie dłoń będzie widoczna. Teraz już tylko nadziewamy, zwijamy, pieczemy i zajadamy :-) Ja przygotowałam z niego Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką, pycha

Rozpustne gotowanie
Tarta z porem i kurczakiem. 183

Filet z kurczaka kroimy w sporą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się lekko zarumieni, posypujemy ziołami. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do podsmażonego mięsa, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę

Rozpustne gotowanie
Maślane ciasteczka w czekoladzie. 170

minut. Schłodzone ciasto formujemy w wałek i ostrym nożem kroimy w 8 mm plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w średnich odstępach. Teraz za pomocą tłuczka do mięsa rozgniatamy nieco ciastka, tworząc kratkę. Teraz już tylko wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 15 minut, pilnując by ciasteczka się tylko delikatnie zarumieniły. Studzimy

Rozpustne gotowanie
Sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką. 276

przekładamy do formy (może być wyłożona papierem do pieczenia) i wykładamy tworząc spód i 2-cm rant.      Ser dwu lub trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, ser, śmietanę, miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową lub aromat pomarańczowy, mieszamy i przekładamy na spód. Pozostałe ciasto wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 252

przesypujemy do garnka z grubym dnem, wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy często mieszając. Gotujemy bez przykrycia aż mleko odparuje, studzimy. Letni mak mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach trzy razy. Drożdże rozcieramy z miodem. Do zmielonego maku dodajemy cukier, drożdże z miodem, żółtka, śliwki, resztę bakalii, aromat i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą

Rozpustne gotowanie
Pączki z różą. 198

stronę i pozostawiamy tak na kolejne 20 minut. Po tym czasie do garnka o grubym dnie wlewamy olej, rozgrzewamy go do temperatury 175 stopni C (przydaje się termometr do mięsa lub frytkownica). Na gorący tłuszcz kolejno wkładamy pączki i smażymy na złoto-brązowy kolor po około 1-2 minuty z każdej strony (pamiętajmy, że pączki z nadzieniem muszą się smażyć

Rozpustne gotowanie
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 233

tarce o drobnych oczkach 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g (około 1 szklanki) mąki pszennej sól NADZIENIE: 2 duże cebule 200 g drobno pokrojonej wędliny lub podsmażonego mięsa mielonego 200-250 g grzybów (ja użyłam mrożonych podgrzybków i prawdziwków- część drobno posiekana część w większych kawałkach) oliwa rozmaryn sól pieprz SOS: 200 g śmietany 30 % 2 łyżki mąki

Rozpustne gotowanie
Wieniec drożdżowy z makiem. 293

cały czas mieszając odparowujemy resztę mleka. Jeśli mamy mniej cierpliwości możemy mak odcedzić na drobnym sicie wyłożonym gazą lub cienką ściereczką. Sparzony mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sicie (jeśli używamy maku suchego mielonego należy mak zalać szklanką wrzącego mleka, dobrze wymieszać i gotowe :)). Do zmielonego maku dodajemy masło, stawiamy na średnim ogniu i mieszamy

Rozpustne gotowanie
Kostka karmelowa. 266

przekładamy całość na pergamin lub papier do pieczenia i czekamy, aż orzechy wystygną. Zimne kroimy w drobniutką kosteczkę, lub tak jak ja wrzucamy do woreczka i tłuczemy tłuczkiem do mięsa, aż uzyskamy odpowiednią grubość. Można również wrzucić orzechy do blendera, ale tu trzeba być bardzo ostrożnym i pilnować, żeby orzechy zbytnio się  nie zmieliły.      Zimny biszkopt

Rozpustne gotowanie
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 210

skórka i cudownym, czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, gdy zapach jest najbardziej intensywny, a skórka najbardziej chrupiąca. Idealne solo lub jako dodatek do pieczonego np. na grillu mięsa. Polecam!!! Składniki na bułki z czosnkiem i pietruszką na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego

Rozpustne gotowanie
Chlebek pita. 237

temu od pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa i warzyw. Polecam!!! Składniki na chlebek pita: na 6 sztuk 500 g mąki 25 g świeżych drożdży (lub 10 suchych) 1 płaska łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli

Rozpustne gotowanie
Kotlety z cukinii ze szpinakiem. 219

Dziś mam dla Was przepis na soczyste kotlety z cukinii ze szpinakiem. Są mięciutkie, aromatyczne i zdrowe. Mąż ubolewał nad tym, że nie mają w sobie mięsa, ale tylko do chwili gdy spróbował, okazały się bowiem bardzo, bardzo smaczne. Ja podałam je na kolację bez żadnych dodatków, jeśli zamierzacie je podać na obiad polecam zwiększyć ilość śmietanki do sosu

Rozpustne gotowanie
Babska pietruszka w sosie 178

Nigdy bym się nie spodziewała, że zwykła pietruszka może tak wykwintnie smakować. Z racji, tego iż przystawka ta nie posiada ani grama mięsa - nazwałam ją babską :) Jest na prawdę godna polecenia !!! SKŁADNIKI: - ok 7 szt średnich pietruszek - pół szklanki miodu - pieprz, sól dla smaku - dwie główki czosnku Pietruszkę, kroimy w plastry (jak na zdjęciu), układamy na blaszce. Kroimy główki czosnku

dlaSmaQ