kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, kroimy w paski, a czosnek w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy paski kurczaka i plasterki czosnku oraz słodką paprykę, smażymy, aż mięso będzie miało złoto-brązowy kolor. Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski. Do kapusty przesypujemy kuskus i przekładamy z patelni kawałki kurczaka, dodajemy szpinak i czarne oliwki, skrapiamy aromatyzowaną oliwą i octem
Moja smaczna kuchniasól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy w drobną kostkę oprószamy przyprawą hiszpańską z dodatkiem kurkumy, obsmażamy na patelni aż mięso będzie miękkie, odstawiamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski, studzimy. Brzoskwinie, osączamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, ser ścieramy na tarce jarzynowej, kukurydzę
Wanilia i KardamonTwarożek to jedno z najlepszych źródeł białka jakie możemy czerpać z pożywienia. Zawiera ok. 15 g tego makroskładnika. Twarożek ma również pewną przewagę nad białkiem pozyskiwanym z mięsa. Charakteryzuje go stosunkowo długi czas trawienia, a więc utrzymuje uczucie sytości na długo. Ten wyrób mleczny to także dobre źródło bardzo potrzebnych dla organizmu tłuszczy. Warto włączyć go do swojej diety. Poniżej
Chocolate Muffin Blogdzisiaj paluchy na słono przygotowane, do których ani ziarenko soli nie zostało dodane. Słonymi kaparami sól zastąpiłam, serem ciasto skleiłam, czarnuszką posypałam i przekąskę gotową na przykład do grillowanego mięsa miałam. Składniki: 2 opakowanie ciasta francuskiego, 30 g tartego sera żółtego, 4 łyżki kapary, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Kapary miksujemy
Moniki Smakołykiwszelkich dań z kasz - posiekana doda takiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków, do zup, do soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść
Codzienna kuchnia niecodziennamnie już się kiszą młodziutkie liście winogron na "dolmy". Wypróbujcie! Można faszerować je czym nam się tylko podoba. Soczewicą, pilawem, bulgurem, mięsem... Można je rownież faszerować tak jak nasze tradycyjne gołąbki :) Mogą być gotowane, smażone, pieczone jak nam sie tylko podoba. Mają kwaśno-cierpki smak, dlatego że liście winogron bywają gorzkawe. SKŁADNIKI: 60 liści winogron ZALEWA: 1 litr
Zainspiruj się kuchniąpomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną glazurą smarujemy kurczaka. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Od czasu do czasu mięso przewracamy
VioletoweKucharzeniepierogów z owocami zdecydowanie wolę te bardziej konkretne - z mięsem lub grzybami. Mimo wszystko w sezonie owocowym nie można nie spróbować także wersji pierogów na słodko a z tych moje ulubione to właśnie pierogi z jagodami. Co roku były robione przez moją babcię - proste, z małej ilości składników i pewnie dlatego wyjątkowo pyszne
Milion Smakówjalapeno w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Dodaj piersi z kurczaka i wymieszaj. Przykryj i odstaw na godzinę. Zamarynowane mięso grilluj na grillowej patelni lub grillu. W międzyczasie ugotuj ryż na sypko według tego przepisu i przygotuj salsę. Masz ochotę na lampkę wina…ja zawsze kiedy rządzę w kuchni! Salsa
codojedzeniafilety z Tilapii 1-2 ząbki czosnku sól pieprz słodka mielona papryka świeży tymianek cytryna A jak to zrobić: Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Od strony mięsa natrzeć dokładnie solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypać listkami tymianku i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rybę od strony skóry oprószyć solą i układać (skórą
Kuchnia w opałachpewnie zauważyliście conchiglioni jest jednym z moich ulubionych makaronów :) Chyba dlatego, że lubię nadziewać zarówno makaron jak i mięso :) Można go zrobić na bardzo dużo sposobów, dziś połączyłem go z bobem, a poprzedni przepis znajdziecie tu . Składniki : 10 szt makaronu Conchiglioni Rigata 20 szt bobu 3 suszone pomidory 2 plastry surowego boczku bazylia bazylia czerwona
Parowar Facetamąki ziemniaczanej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, gałka muszkatołowa, pieprz czarny świeżo zmielony (wedle uznania) 2 łyżki startego parmezanu olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso myjemy, osuszamy, drobno kroimy. Dodajemy żółtka, mąkę, posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Schłodzimy przez ok 15 minut w lodówce. Mięsną masę łączymy z ubitymi białkami. Na rozgrzany
Basia w kuchniosobę Przygotowanie: Umyte udka wkładamy do garnka wypełnionego 1,5 litra zimnej wody. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmujemy mięso i ściągamy szumy. Do garnka z wodą wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół marchewkę, kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do czasu aż marchewka przestanie być
W poszukiwaniu inspiracjigorący, ale nie może parzyć). Po godzinie zaglądamy do ryb – powinny zacząć zmieniać kolor. Kontrolujemy co 30 minut. Gotowe ryby będą złoto-brązowe. Pstrąg jest dobrze uwędzony gdy mięso odchodzi od skórki – najlepiej go po prostu spróbować. Uwędzone ryby powinny wystygnąć. Potem od razu możemy je spożywać ze świeżym pieczywem. Wędzone pstrągi były obłędne. W taki sam sposób
Poezja smakurozpuści i połączy wszystkie składniki. SKŁADNIKI tortille kukurydziane ( 5-6 sztuk) szklanka mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej 4 łyżki oliwy 100 ml ciepłej wody szczypta soli farsz: upieczone/ usmażone mięso z kurczaka (u mnie pierś) dwa plastry świeżego ananasa 1 papryczka chilii 1 szalotka 1 mozarella w zalewie sos chilli/ barbecue pieczone bataty duży batat pieprz cayenne oliwa z oliwek
DefinicjaSmaku