mięso - 63110 przepisów (strona:2803/4208)

Pierogi leniwe - przepis podstawowy 263

pierożków: 1/4 kostki masła 2-3 płaskie łyżki bułki tartej cukier brązowy lub biały cynamon lub cukier waniliowy (ewentualnie) 1. Ugotowane ziemniaki wraz z serem mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy do większej miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, cukier i połowę mąki pszennej. Zagniatamy szybko ciasto, a gdyby było zbyt mokre dodajemy jeszcze

Kuchnia Prezydentowej
Pappardelle z suszonymi pomidorami 195

niedzielny obiad, podałam na nim rukolę w occie winnym i wołowe, bardzo cieniutkie steki z czosnkiem i rozmarynem. Makaron z wyraźną nutą suszonych pomidorów stanowił wspaniałe tło dla mięsa i kwaskowo-orzechowej rukoli

Kuchnia Prezydentowej
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 432

osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie

Kuchnia Prezydentowej
Makaron z botwinką i szpinakiem 194

przepis na makaron z samą botwinką, tym razem przedstawiam wersję urozmaiconą o szpinak. Zieleninę w takiej formie mogę jadać codziennie i wyjątkowo do kompletu nie jest mi potrzebne żadne mięso. :-) Przypominam, że sezon na botwinkę lada moment dobiegnie końca. Ja zamierzam w pełni z niego korzystać, co radzę i Wam - następna taka szansa dopiero za rok! 1 pęczek botwinki

Szefowa kuchni
Kotlety ze świeżych grzybów 182

Kotlety nietypowo- z grzybów zamiast mięsa. Składniki: 70 dag świeżych grzybów leśnych ½ szklanki mleka 2 czerstwe bułki 1 cebula 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej 2 jaja sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, poszatkować i udusić na maśle, do odparowania wody. Bułki namoczyć

Tradycyjna Kuchnia
Kopytka z bobu w sosie mięsnym 281

Ciąg dalszy eksperymentów:) Kopytka z bobu z sosem mięsnym SKŁADNIKI: 0,5 kg bobu mąka pszenna zielona pietruszka mięso mielone pomidory z puszki śmietana sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już

MarciochaKucharzy
Pęczak z burakami i serem kozim 221

Gwarantuję, że tak przygotowany pęczak je Wam zapewni. To świetny pomysł na wykorzystanie także nadmiaru kaszy ugotowanej do obiadu. Smakuje wybornie jako danie solo lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Inspiracja: Kuchnia na wzgórzu Składniki na 2 porcje: 200g suchego pęczaku 100 g sera koziego (możecie zastąpić ricottą) 2 ugotowane buraki ( w lidlu możecie kupić już ugotowane) Sól Pieprz

Fabryka pomysłów
Rosół z grillowanym indykiem, brokułami i karmelizowaną szalotką 266

Składniki: 4-5 szklanek rosołu lub bardzo aromatycznego bulionu , rosół gotuję zazwyczaj podobnie, zatem bazę do zupy proponuję ugotować według tego przepisu: tu. Warzywa i mięso z rosołu można wykorzystać do pasztetu, na przykład: tego. 2 marchewki z rosołu 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki 2 szalotki sól, pieprz, papryka wędzona łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki

Mango Papaja
Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem 208

Klasyczne gołąbki z mięsem i suszonymi grzybami to jedno z moich ulubionych dań, ale czasem ma się ochotę na coś lżejszego, wiosennego, bardziej… wegetariańskiego :) Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem to idealne danie na upalne słoneczne dni. Moje gołąbki zrobiłam z ryżu jaśminowego, który ma długie, białe, delikatne ziarna i dobrze komponuje się smakowo z warzywami

Trzeci talerz
Faszerowane ziemniaki na grilla. 13267

wszędzie dostępne są nasze świeże ziemniaki, więc przygotowałam je na" grillowy obiad" Połączenie ziemniaka, świeżych ziół, czosnku oraz soku z cytryny ...pychota! Nie musiało być już praktycznie do tego mięsa. Praktycznie :)) oczywiście ziemniaki wystąpiły w towarzystwie żeberek marynowanych na słodko - pikantnie, wieprzowych patyczków z fetą. Świeżego sosu koperkowego też nie zabrakło.  SKŁADNIKI : ziemniaki świeże (ilość wedle uznania, mniej więcej

Basia w kuchni
Podudzia drobiowe w sosie pomidorowym 124

łyżka koncentratu pomidorowego, 1 szklanka wody, sól do smaku. Wykonanie: Na gorącym smalcu usmażyć pokrojoną cebulę, posypać papryką, dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmażyć na wolnym ogniu. Mięso posolić, ułożyć na cebuli, posypać mąką i zalać posoloną wodą. Gotować do miękkości na wolnym ogniu, po czym zaciągnąć śmietaną. Podawać do obiadu najlepiej z ryżem

Tradycyjna Kuchnia
Spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym wariacje a la bolognese. 284

papryka słodka czerwona mielona, łyżeczka -oliwa -starty parmezan Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Gdy płyn odparuje dodajemy pieczarki, podsmażamy kilka minut. Wrzucamy mięso, dodajemy ziół i paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek śmietanki 18%. Z ugotowanym

BaRepas
Kurczak duszony z papryką i marchewką 219

grubo. Całość lekko podlewamy wodą i dusimy. Po około 20 minutach dodajemy przyprawę warzywną. Po następnych 15 minutach podlewamy większą ilością wody i dalej dusimy. Całkowity czas duszenia mięsa to godzina, może trochę więcej, generalnie chodzi o to, żeby samo praktycznie odchodziło od kości. Na koniec po wyłączeniu palnika, dodajemy łyżkę śmietany i rozprowadzamy w sosie. *Jeśli ktoś używa soli

MamaOskarka
Klasyczne gołąbki z młodej kapusty 149

młodej kapuście jest więcej. No i zmniejsza się szansa, że podczas przygotowywania kapusta nam za mało zmięknie i będzie lekko twardawa. Samych klasycznych gołąbków myślę, że przedstawiać nie trzeba ;) Mięso i ryż podane w kapuście smakują doskonale, zwłaszcza zalane pysznym sosem pomidorowym

Milion Smaków
Sos z papryki i puszki pomidorów 159

papryka lekko zmiekkła,a wszystkie smaki połączyły się w jedna calość...Sos jest dobry do kanapek ,choć moja córka je go z miski łyżkami...Smacznego;) ps.można dodac kawalki mięsa ,kukurydze do bazy sosu,i zawsze ,będzie coś nowego

w mojej kuchni